ENTREVISTA A APARADOR DE POESIA

aparador de poesia 5 octubre 2016

El programa Aparador de Poesia de Ràdio Sant Vicenç de Montalt, conduït pel poeta Pius Morera, va entrevistar el passat 5 d’ocubre Ricard Mirabete amb motiu de la publicació del seu últim poemari, Cel estàtic d’elevadors. Mirabete, a més, va aprofitar l’ocasió per recitar alguns dels poemes que hi apareixen.

Fotografia: Pius Morera.

Enllaç: APARADOR DE POESIA

EDITORIAL GREGAL

 

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

CEL ESTÀTIC D’ELEVADORS A BARCELONA

CLARET

Dimarts 27 de setembre vam presentar el nou llibre a la Llibreria Claret, de Barcelona. Aquí teniu el vídeo sencer de la presentació i del recital de Cel estàtic d’elevadors (Ed.Gregal, 2016). Amb l’editor Jordi Albertí i el poeta i crític literari Miquel-Lluís Muntané. Comença al minut 11.

CLARETTV

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

CEL ESTÀTIC D’ELEVADORS. PRESENTACIÓ A BARCELONA

invitació. 27 de setembre 19h

Presentació a Barcelona de Cel estàtic d’elevadors, el nou llibre de poesia de Ricard Mirabete. Presentarà el llibre el poeta i crític literari Miquel-Lluís Muntané, l’editor Jordi Albertí i l’autor.

Dia: Dimarts 27 de setembre de 2016

Lloc: Llibreria Claret (c. Roger de Llúria, núm.5)

Hora: 19h

LLIBRERIA CLARET

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

SPIRIT ON THE WATER

0

YOUTUBE

“Spirit on the water”, poema de Ricard Mirabete que pertany al llibre Cel estàtic d’elevadors (Editorial Gregal, 2016) i que vam recitar a l’escenari 3 de La Setmana del Llibre en Català (03/09/2016) amb els músics Guillem Payaró i Alba Muñoz.
Video enregistrat per Agustí Febrer.

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

UN SEGON AL CEL ESTÀTIC

0

Fotografia de portada: Carles Mercader

Presentació del nou llibre de poesia Cel estàtic d’elevadors (Editorial Gregal, 2016)

Recital de poesia i música amb la poeta Marta Pérez i Sierra i els músics Guillem Payaró (flauta i guitarra) i Alba Muñoz (guitarra).

Dissabte 3 de setembre de 2016 dins els actes de La Setmana del Llibre en Català.

Fitxa del llibre: CEL ESTÀTIC D’ELEVADORS

LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ

Publicat dins de General | Desactiva els comentaris

QUAND

MANU-ORIOL.-POEMA-LACTE

Il·lustració de Manu Oriol, L’acte (2015)

QUAND
Quand brûle le vert au sommet.
Quand la lumière décroissante grandit.
Quand l’escargot griffe la branche,
quand il laisse sur mes mains les traces.
Quand glisse la glace jusqu’au visage.
Quand l’ombre croît sur le mur.
Quand arrive l’heure implacable.
Quand le temps s’enroule dedans moi.

Le monde est l’ombre de la fatigue.

Ricard Mirabete, Quand (traducció d’Helena Badell). Poema inclòs al llibre Última ronda (Edicions de La Magrana, 1999).

QUAN

Quan el verd es crema al cim.

Quan en minvar la llum s’acreix.

Quan el cargol urpeja la branca,

quan em deixa el rastre a les mans.

Quan s’esllavissa el glaç fins al rostre.

Quan l’ombra creix a la paret.

Quan l’hora arriba implacable.

Quan el temps s’enrosca dins meu.

El món és l’ombra del cansament.

           Ricard MirabeteÚltima ronda (Edicions de La Magrana, 1999)

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

DE L’EMBRIÓ

 

Poema inclòs a Nuclear (Edicions Terrícola, 2015).
Enregistrat per Marta Pérez i Sierra a Premià de Dalt (17/04/2016) en motiu de la Festa del Hanami, amb Carles Duarte, Clara Mir i Anna Garcia Garay.

Publicat dins de General | Desactiva els comentaris

NUCLEAR, SEGONS ANTONI NOMEN

 

 

RICARD MIRABETE O LA FI DE LA UTOPIA

per Antoni Nomen

Nuclear, el recull de 31 poesies publicat ara fa un any per Ricard Mirabete, ha suscitat dos debats als quals em vull referir.
        El primer, entorn el títol. La paraula nuclear la trobem al primer epígraf del llibre, uns versos de Silvie Rothkovic, on nuclear qualifica blanc en relació a la neu de les muntanyes, com a paisatge de “l’aïllament i el final”. El segon epígraf del llibre és una cita de Gary Snyder que diu “Les muntanyes són la teva ment.” Corrobora, doncs, que el blanc nuclear és la llum de les muntanyes nevades, com a correlat a l’aïillament on té lloc l’anàlisi de l’experiència vital. Ni el publicitari blanc nuclear dels detergents, ni el de l’explosió d’una bomba atòmica. Els poemes del llibre aclareixen que aquesta experiència pretén anar contra la forma de vida de la societat postindustrial, que s’equipara grosso modo al pensament racionalista i als ingredients de la cultura patriarcal, que Mirabete declara ineficaços. L’autor enalteix l’alternativa que ofereixen les estètiques que van emergir a començaments del segle XX (Picasso, Miró) en nom de l’inconscient i l’instint, i en el pla polític o social s’adhereix als valors situats al pinyol o nucli del pensament progressista, com són ara l’ecologia, l’antimilitarisme i el feminisme.
        El segon debat és sobre el significat dels termes racionalitat i irracionalitat. El poeta somia eliminar “la racionalitat ineficaç” del “vell sistema lògic dominant” i se subleva contra “la fonètica abstracta” dels conceptes “hegelians”. Si, en la valoració radical de Lukacs, destruir la raó equivalia a combatre el subjecte cridat a subvertir la història i mereixia la qualificació condemnatòria de reaccionari i feixista, la rebelió de Mirabete desconfia justament del poder de la raó perquè els “discursos retòrics” racionalistes han acabat negant “el crit de la revolta”. Si Hegel va ser el primer a assenyalar que el problema de la història és el problema de la consciència, el problema de la falsa consciència, tal com va indicar Lichtheim a El concepte d’ideologia, sorgeix quan es palesa que les diverses perspectives són alhora inadequades i incompatibles. Deia: “La creixent preocupació pel fenomen de la falsa consciència era senyal que hom s’adonava que el futur de la civilització —si no l’existència de la humanitat— podia arribar a dependre de l’assoliment d’una consciència autèntica  de la qual poguessin participar els individus i els grups pertanyents a les més diverses societats i cultures.”
       Arribats en aquest punt, Mirabete ens proposa l’acostament a la Natura com a forma de coneixement. Un acostament emotiu, dionisíac, gens arcàdic. Parlant de Nuclear, Susanna Gonzàlez ha recordat amb encert la cèlebre sentència d’Amiel: “Cada paisatge és un estat d’ànim.” En la perdurabilitat de la matèria, el nostre poeta contempla també la història com una simple singularitat en el domini de la natura. Em cal tornar a Lichtheim: “El materialisme dialèctic i el vitalisme romàntic coincideixen en la creença que la Realitat és Procés. Per a Nietzsche, la distinció no té cap sentit: tot pensament és una variant de la poesia.” Davant del dilema entre els dos primers, queda clar que Mirabete s’inclina per un vitalisme certament una mica desenganyat, que fins potser seria la racionalitat plena d’Adorno: “Errar de dia i nit pel carrer dels arbres/ és una bona manera d’escoltar-nos allò de dins.” I també que les poesies de Nuclear participen del punt de vista nietzschià “en el sentit que els homes cobreixen els seus impulsos reals amb vestits idealistes.”
                                    Antoni Nomen, article publicat al blog La pólvora del temps (17/04/2016)
ENLLAÇ:

 

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

NUCLEAR, SEGONS VÍCTOR MAÑOSA

 

 

D’UN PARATGE D’OMBRA A L’INICI DE L’ESPERANÇA

per Víctor Mañosa

 

A les meves mans Nuclear (Terrícola, 2015), un breu poemari sense cap concessió, un treball depurat com si cada poema tingués voluntat de ser essència, nucli. Aquest és el darrer recull de Ricard Mirabete (Barcelona, 1971) i és també un bon exemple dels trets que distingeixen la seva poètica: la cura i el rigor formal, si, però primerament la mirada ètica i una imbricació que fa del paisatge alguna cosa més que el mer continent del poema.

A Nuclear, el poeta és la petjada, i el poema el paisatge que es desplega en ell: “transito melangiós pels camps sembrats/que no admeten cap error. Són camps madurs (…) arribo a l’esglesia de Talló./ Llengua bífida, pedra en ordre/i l’estructura òssia del salm”.  Aquí, la mirada de Mirabete s’ha desplaçat cap un entorn més rural i antic, partint dels entorns urbans que definien els poemes de Les ciutats ocasionals (Tèmenos, 2009) i els camins infiltrats d’urbs com els de la Vic difusa que apareix a Radar (Tèmenos, 2012).

Si la natura és essencialment un contrast entre l’amplitud d’allò que ens sobrepassa i la introspecció que ens desvetlla, “la rodonesa del que em dibuixa l’ànim” , tot accés al seu si  esdevé un camí espiritual. En el cas de Mirabete, cal insistir en que aquest camí no implica una desconnexió amb el fet humà, o una fugida. De fet, a vegades el poeta és a la penombra, encara que al punt just de “l’inici de l’esperança”, mentre una llum (no “l’única llum dels cims més alts”) il·lumina canyissars, una ermita o els cossos retallats dels maniquins, les runes del segle XXI. I és aquí quan ens adonem que la mirada és també, quan hi ha pensament, ètica −l’altre tret distintiu de la poesia de Mirabete−: “Corrompre’s és allò que no afirmem (…)/ Com la música robada als dies que no vindran”.

A vegades, també el poeta és un mèdium, una voluntat narrativa que és radical poesia, és el cas de  “Ruralia” o “La casa abandonada”, poemes que m’han evocat el punyent  “Hospital”, de Les ciutats ocasionals.

Un  darrer apunt: detalls com la disposició del text, el tacte de les cobertes i el color de la tinta, o saber que els criteris de producció del llibre mantenen una actitud de “respecte a totes les espècies terrícoles”, posen de manifest que Nuclear ha estat editat amb amor. Un plaer afegit pel lector.

 VÍCTOR MAÑOSA, article publicat a Caravansari, núm.6 (març de 2016)

Enllaç: 

REVISTA CARAVANSARI

 

Publicat dins de Diaris, General | Desactiva els comentaris

ENTREVISTA A MAR DE MUSES

 

MAR DE MUSES (Burjassot Ràdio 93.8 FM)

Cada divendres de 20h a 21h,

Programa setmanal dedicat a la cultura, on la poesia en català té un espai reservat. Sota la direcció d’Alfons Navarret, i amb alguns col·laboradors fixos, intenta de fer d’altaveu a la nostra cultura, navegant per les mars de la creativitat i el lliure pensament. Perquè tan sols qui no coneix la seua realitat està condemnat a l’oblit.

Entrevista del dia 11 de març de 2016, amb motiu de la publicació de Nuclear (Edicions Terrícola, 2015)

Enllaç:

MAR DE MUSES

 

Publicat dins de General | Desactiva els comentaris