BONA VIDA

Jaume Fàbrega

25 d'abril de 2016
0 comentaris

Museu de la Cuina: un antic projecte, que s’ hauria de reprendre

 

 

PROPOSTA “MUSEU DE LA CUINA” (Col.lecció Jaume Fàbrega)

De Mestre Robert (s. XV) a Ferran Adrià

——————————————————–

Preàmbul

A Catalunya no hi ha cap Museu d’ aquestes característiques i, per tant, la població o institució que l’aculli en tindrà l ‘ exclusivitat. Altrament, donada la importància actual – i històrica- del fenomen culinari i de l alimentació-, un museu d’ aquest tipus és , alhora, una proposta molt atractiva de cara al gran públic.

 

Col.lecció Jaume Fàbrega d’ objectes de cuina

El punt de partida pot ser la Col.lecció Jaume Fàbrega, a partir de la redacció d’ un projecte museístic coherent i factible.

 

Aquesta Col.lecció està formada per, entre altres, els següents grups d’ espècimens:

-Terrissa tradicional per a usos culinaris (transport, emmagatzament, tècniques culinàries, cocció…). Procedeix de tota la Península Ibèrica i del Mediterrani. Hi ha també peces antigues de terrissa negra, d’ un alt interès comercial i col.leccionístic.

-Recipients i estris de tècniques culinàries de material divers:ferro, aram, llauna, fusta (paelles, cassoles, ratlladors, torradores, castanyeres,estalvis, parament de taula).

-Material de pisa, porcel.lana, etc., de tems culinaris (serviment i parament de taula; plates, plats, soperes, jocs de cafè)

-Material de vidre per a usos alimentaris (setrills,ampolles de licors i begudes, recipients,pots i contenidors, fruiteres, sucreres, setrilleres…)

-Material tèxtil i de cistelleria per a usos alimentaris:recipients, envasos,garrafes, cistells, bosses…

-Recipients de llauna i altres materials per a usos alimentaris (setrills,conserves, galetes, caramels, xocolates)

-Material gràfic divers de tema culinari i alimentari: embalatges i etiquetatges, papers de taronges i de fruita, de pastisseria i galetes, de conserves, cromolitografies antigues amb temes de “bodegons”,”cultura tradicional”, “caça”, etc. Bona part d’ aquest material té característiques úniques.

-Material variat de temes publicitaris, d’hosteleria, alimentació i turisme: productes, llocs,ofertes gastronòmiques, mostres…

 

Tot aquest material es completa amb un Arxiu i una important Biblioteca de temes culinaris (en diverses llengües) que, més endavant, podria formar part d’ aquesta col.lecció.

Al mateix temps, s’hi podria afegir material  existent en d’ altres museus, col.leccions o particulars, pertanyent a la mateix temàtica. Si s’ inicia el Museu, la seva pròpia sinèrgia fa que les donacions, cessions i dipòsits es multipliquin.

 

Jaume Fàbrega, Banyoles, juny del 2001

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!