Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

28 de desembre de 2007
17 comentaris

La pressió independentista obre escletxes al PSC: Joan Ramon vol el referèndum

El poble és una cosa etèria, intangible, indeterminada. Si d’una societat en treus els partits polítics, ben concrets, les entitats, també ben concretes, i els mitjans de masses, no menys concrets, allò que queda en termes de política deu ser el poble. Indicis de la seva existència? Doncs que quan una d’aquestes entitats, posem la PDD, convoca una manifestació, de sobte set-centes mil persones surten al carrer. Per tant, alguna cosa fa el poble, alguna cosa mou. I si es mou políticament, no hi ha dubte que ho fa en un sentit independentista. Que la blogosfera dels Països Catalans reforça i accelera aquesta tendència també em sembla clar. Fa uns dies em referia al socialista Joan Ramon en un apunt en què en comentava un altre de seu: “La revifalla de l’independentisme”. Avui n’ha publicat un altre sobre el qual val la pena cridar l’atenció: “Autodeterminació de Catalunya: referèndum ja!” Sí, ja sé que és 28 de desembre, però com que en Ramon diu explícitament que no és una innocentada, me’l prenc seriosament.

Un dels retrets més recurrents al PSC és que es presenti com un partit democràtic i en canvi no permeti una consulta democràtica sobre el tipus de relació entre Catalunya i l’Estat espanyol. És tan clar i tan escandalós que algunes veus comencen a reaccionar. Potser no és la via, com diuen Duran o Iceta, però s’ha de permetre que ho decideixi el poble i s’ha de començar a concretar detalls. Això és el que fa Ramon. Una proposta amb detalls. La primera qüestió que em plantejo és si som, simplement, davant d’un apunt o bé davant d’una proposta seriosa. M’explico. En primera instància, tant les seves propostes com les que pugui fer jo mateix són apunts que pretenen generar debat i opinió a la blogosfera. En la mesura que li estic responent amb aquest apunt, ja ho ha aconseguit pel que fa a mi. Però en segona instància en Joan té una característica que el diferencia de mi: ell milita al PSC i n’és secretari d’organització a Granollers. Hem d’entendre, doncs, que la seva proposta prosperarà dins del partit i que es formalitzarà en forma de ponència? Que els militants la podran votar? Que la cúpula del PSC se la prendrà seriosament? Encara que sigui per defensar el NO a la pregunta del referèndum de secessió, seria tota una notícia que el PSC, simplement, acceptés aquest referèndum. Lamentablement estem així de malament: demanant democràcia als que es presenten com uns angelets al costat d’un diable anomenat PP.

Entrant més al detall en l’apunt, és evident que en Ramon no fa la proposta amb la intenció que el referèndum serveixi perquè Catalunya assoleixi la independència. Tampoc no hi comptàvem. Al sisè punt del seu manifest diu que està “convençut que som majoria els qui estem tips de debats identitaris”, cosa que pressuposa que el referèndum resoldria una qüestió identitària, i no és cert. La gent no canviarà d’identitat l’endemà del referèndum sigui quin sigui el resultat. La meva identitat és catalana encara que el meu país, de moment, només tingui un estatut d’autonomia i encara que el document oficial d’identitat pretengui ser més papista que el papa i dir-me que sóc espanyol. En Ramon diu que ell és català i espanyol, jo sóc català i un altre serà espanyol, però volem un estat propi perque l’Estat espanyol ens està escanyant econòmicament, socialment i culturalment, perquè necessitem el control polític directe sobre infraestructures, sobre impostos, sobre polítiques culturals, d’immigració, mediambientals. Ja no volem tolerar més que allò que decidim al nostre Parlament hagi de passar pel sedàs d’un estat que ens va a la contra, que té uns interessos divergents dels nostres, que té un model radial en la planificació de les infraestructures, que amaga les balances fiscals, que no torna la documentació retinguda a Salamanca, que obstaculitza la formació de seleccions nacionals. La nostra sobirania ha de tenir un únic sostre i aquest ha de ser la Unió Europea.

Ell proposa unes condicions. Quant a la participació mínima, el 50%. No em sembla malament com a criteri, però si l’apliquem a les consultes democràtiques més recents hauríem d’anular una bona colla de decisions (consulteu l’Idescat). D’entrada, l’Estatut del 2006 no s’hauria aprovat, i tampoc hauria passat l’examen el Tractat per la Constitució europea. I si aquest fos el mínim per validar les eleccions del proper 9 de març crec que l’Estat espanyol patiria una crisi de governabilitat. Aquesta realitat hauria de ser un atenuant per rebaixar aquest mínim necessari si no es vol cometre una injustícia, però insisteixo que com a criteri abstracte, desvinculat de la realitat de l’Estat espanyol i de Catalunya, em sembla bé.

Quant al percentatge del resultat, el 51% em sembla bé, però si es posa una tercera condició com la que segueix, que en cinquanta anys no es pugui fer un altre referèndum, potser no cal. Crec sincerament que 50 anys és un període excessiu si tenim en compte que la Constitució espanyola en té trenta. Entenc que Ramon vol evitar que cada dos o tres anys es faci un referèndum fins que surti el sí a la independència, perquè aquest és un argument recurrent (i tampoc seria bo que, un cop aconseguida la independència se’n fes un altre de seguida per recuperar la unitat), però potser les condicions que proposa són excessives. Accepto, doncs, el 51%, entenent que aquesta diferència de dos punts percentuals (49%-51%) és garantia d’estabilitat suficient (tampoc es tracta de guanyar el referèndum per un sol vot), però demano una rebaixa en el període de 50 anys, que no és raonable. Quinze anys, que són gairebé quatre legislatures, és un període més que suficient.

Finalment, quant a la idea que el cos electoral hauria de calcular-se sobre els onze milions de “catalans” (les cometes són d’en Joan Ramon) que hi ha als Països Catalans, la meva resposta és negativa. Ho és per un doble motiu. D’una banda, un referèndum al conjunt dels Països Catalans implicaria tres estats (deixant de banda Andorra, que ja en té) i l’acord entre ells no faria sinó complicar o fins impossibilitar la consulta. I de l’altra, crec que és millor fer consultes per separat a cadascun dels territoris. En cas que més d’un territori aposti per un estat propi, ja tindrem ocasió de confederar-nos si aquesta és la voluntat del poble. Si es tracta d’una estratègia per desvirtuar la consulta, la trobo molt poc encertada.

  1. Jo, Xavier, discrepo profundament d’aquesta suposada sensibilitat vers el dret dels pobles a decidir per part d’un càrrec socialista. Ho dubto. Dubto de la seva sinceritat. Dubto que algú que es defineixi com a català i espanyol pugui parlar amb el cor a la mà davant la possibilitat de treure’ns el jou espanyol. Qui sí, cert que ho afirma al bloc, però…, no me’n crec ni una coma ni un punt. Que venen eleccions i això pot servir per velar l’espanyolisme dels socialistes i acostar-lo a posicionaments catalanistes, més segur que res.
    Però allò que més em sorprèn més és aquesta mania de definir-se com a català i espanyol. Refot, un és català o espanyol i pot acceptar viure sota el jou de Castella o no, de més grat o de menys, però aquests aiguabarreigs, aquestes esquizofrènies, … se m’escapen. Que ho afirmi gent que van viure sota el jou i les fletxes i presenten un quadre d’història manllevada, bé; però gent relativament jove…, fotut.
    Si l’Estat aquest espanyol fos un estat sensible a les diferències, a l’alteritat, podria mig entendre-ho, però amb aquesta mena de monstre leviatànic, xuclador i anorreador de l’altri, …, sentir-s’hi identificat…, hi ha d’haver interessos enllà dels mers sentiments. O capacitat crítica esbiaixada.

    Xavier, bon cap d’any i bon 2008!

    Jaume     

  2. Benvolgut Xavier,

    Gràcies de nou per comentar un dels meus escrits.

    La veritat és que, per mi, el més important en la societat en la que vivim (entenguem societat des d’un punt de vista global) no hauria de ser ressenyable que dues persones puguin debatre sense problemes tot i abordar els temes des de punts diametralment oposats, però sembla que si, que ens ha tocat viure en un món on la discrepància sembla que només es pugui confrontar, i no debatre…

    Només un parell d’apunts:

    1. 50 anys… perquè? Perquè un possible nou Estat ha de tenir dret a perviure sense risc a ser qüestionat com a mínim una "vida" sencera, no? I si la norma l’apliquem al nou Estat sorgit del referèndum, l’hem de poder aplicar a l’estatus mantingut en cas que el referèndum donés com a resultat un no a la independència…
    En tot cas, el que és important és marcar unes normes comuntment acceptades… Has vist algun dels comentaris que he rebut? (que agraeixo profundament) El referèndum per marxar d’Espanya és bo, però per tornar-hi a entrar no… buf…
    2.- Saps el que em fa gratera? Que jo hagi de fer l’esforç (no n’he de fer pas cap, és una manera de parlar) d’entendre i acceptar segons quins punts de vista (jou espanyol) i no hi hagi l’esforç a la inversa d’entendre i acceptar que n’hi ha que si, que som i ens sentim, alhora, catalans i espanyols… Això no és bo o dolent en si mateix. Són sentiments i prou. Sensacions. Idees. I mentre uns siguem dolents i altres bons, no hi haurà mai entesa…
    3.- Les cometes a catalans les hi he posat perquè dins el propi independentisme trobo gent pancatalanista i gent que no n’és. Gent que vol la independència de Catalunya (pel Principat) i gent que vol la dels Països Catalans (i aquí les fórmules polítiques es disparen també)… A mi, la veritat, m’és igual… No sóc jo qui ha de decidir qui és català i qui no… Fem-ho per territoris, d’acord… Ara bé… quins territoris? Els territoris que ara formen part de l’Estat Espanyol en una consulta, els del francès en una altra i l’Alguer en una altra? O seguint el model de la Corona d’Aragó? I si s’opta per aquesta opció, quants anys "castigarem" Espanya fent referèndums (ara a Catalunya, ara a la Franja, ara a Ses Illes…)

    Per últim dir-te que el meu posicionament és a títol individual, no el del meu partit. I tampoc en faré bandera, la veritat. Exposat queda i de forma pública. I som molts els qui creiem que es podria celebrar. Ara bé. Un referèndum d’aquestes característiques té molts costos per un país. I no parlo només de diners. Per tant, sóc absolutament contrari a la celebració de referèndums a la quebequesa…

    Només una cosa més… Perquè els moviments independentistes no feu una aposta clara en unes eleccions (les que vulgueu) per fer una demostració de força? Una elecció única (d’opció política) que mostri de forma clara el pes real de la opció independentista?

    Gràcies per l’espai de debat i pel teu article. I molt bon any!  

  3. Ficar 1 , 2 ,10, 20 o 50 anys com a límit per poder exercir el dret a decidir és una actitud com a mínim paternalista!, peró més aviat és colonialista.
    Els pobres indígenes no poden decidir per si mateixos quan es convenient o no poder fer els referèndum, es que son pobrets ignorants, incultes i es poden fer mal si volen jugar a ser ciutadans normals en un estat de dret democràtic.
    Avui he llegit en el diari el Pais , en l’edició de Catalunya un excelent article de B.Culla. Estic totalment d’acord amb ell, a Spain, sempre s’ha volgut legislar , fer lleis, constitucions, normes…etc per a tot, mentre que en els països realment democràtics, no n’hi ha tantes de lleis, fins l’extrem que a Alemanya i Anglaterra no tenen ni Constitució!. I no parlem de Suïssa, que per cada llei nova important, s’ha de fer referèndums!.

    En canvi al nostre país, tot esta regulat per lleis i normes que a l’hora de la veritat ningú les compleix, perquè si les complim tot fallaria!.

    Els Catalans som prou grandets per poder decidir quan i quantes vegades volem fer els referèndums que facin falta, començant pel de la nostra independència!.
    Oh no, Sr. Joan Ramon?
    Necessitem el seu permís per poder exercir el dret a decidir? oh Bwana!

  4. tal com s’autodefineix no serà per aconseguir la independència de Catalunya, dons hi votarà en contra.
    Catalanitat és identitat, sentit de pertinença, altres plantejaments no identitaris són plantejaments colonialistes, com algú ja ha apuntat.
    Sóc català, sóc demòcrata i punt.  Penso que la majoria de catalans volem un debat identitari i no som 11 milions.
    Primer reconeixement nacional dels que no es considerem identitariament espanyols, després Dret a decidir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!