Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

8 de juliol de 2010
12 comentaris

Draps, vots i país. Un apunt per a Lluís Foix quan falten dos dies

Dimarts, tornant cap a casa amb l’autobús després d’assistir al curs,  on havia parlat Lluís Foix entre altres, em fixava en la quantitat de banderes espanyoles que hi havia als balcons dels edificis per on passava a la sortida de Barcelona i al pas per Badalona. Un cop a Mataró, però, de fet es veien més senyeres i estelades que no pas banderes espanyoles.

Ahir la selecció de futbol anomenada
espanyola, formada per jugadors catalans als quals no s’ha deixat decidir,
va guanyar –perquè, tot i anar mal vestits, són bons– la d’Alemanya i es
va classificar per jugar la final diumenge. Podria passar que
guanyessin el Mundial. Podria passar que diumenge al vespre, en alguns
indrets de Catalunya, els carrers s’omplissin de persones amb ganes de
celebrar-ho amb banderes espanyoles. Vint-i-quatre hores abans, i això no és possible sinó segur, una multitud haurà col·lapsat el passeig de Gràcia amb senyeres i, sobretot, estelades. Algun problema?

A mi, personalment, m’encanta aquesta convivència i no trobo pas que exhibir una bandera espanyola sigui una provocació. Al país coexisteixen aquestes dues realitats: una part de la població que vol la independència i una part de la població que celebra les victòries de la selecció espanyola malgrat els fonaments injustos d’aquest èxit. I cap d’aquestes parts no s’inventa cap país inexistent o ideal o romàntic com em va etzibar Lluís Foix, el qual, a més, em va avisar paternalment que el romanticisme podria derivar cap al nacionalsocialisme i que cal anar amb compte. Des del meu humil punt de vista, en l’únic lloc on veig un poble que viu enganyat per un país ideal i inexistent en realitat és Espanya, que se somia uniforme i eterna i que no trigarà a fotre’s una trompada amb la realitat, però no vull posar-me a la casa dels altres.

Les enquestes que tenim ens diuen que una part important de la població catalana se sent tan catalana com espanyola. Sí, és així; però em sembla que això no ens aporta gaire llum. Hi ha moltes persones que seran a la manifestació de dissabte i que diumenge s’alegraran d’una eventual victòria d’aquella selecció. Dit d’una altra manera, moltes de les persones que votarien SÍ en un referèndum d’independència han celebrat, celebren i celebraran els gols de la selecció espanyola. Perquè, amics i amigues, gairebé tothom ja vol un estat propi. I que el suport social a la independència creixi comporta aquestes coses.

Els gols i els colors que els representin a cada moment són una cosa. Els vots en són una altra. I el que compta, és clar, són els vots. Imaginem la nit del referèndum d’independència. Imaginem el moment que es diuen els resultats. Ha participat més de la meitat del cens (posem 3 milions sobre 5,5 milions) i el 55 % ha votat SÍ i el 45 % ha votat NO. Això vol dir que hi haurà gairebé un milió i mig de persones que hauran manifestat el seu suport a la selecció espanyola de futbol i que hauran dit que volen que Catalunya continuï formant part d’Espanya encara que això ens costi i els costi 3.000 euros per persona i any. Ja poden bramar, doncs, i brandar toros i banderes, que aquestes persones passaran a assumir el paper de minoria que nosaltres hem exercit fins ara amb la mateixa pau, la mateixa harmonia i la mateixa convivència.

Ja ho sabem, doncs, que a Catalunya no tothom se sent només català i no tothom té dues seleccions –la catalana i qualsevol que jugui contra Espanya– i no tothom vol la independència. Que ho hem dit mai, això? L’únic que volem és  que aquest país, tot ell i amb tota la seva complexitat i diversitat, tingui l’oportunitat de decidir a les urnes si formem un nou estat o continuem dins d’Espanya, especialment ara que ens han dit a les clares que ja no hi haurà més autogovern.

  1. Xavier, tens tota la raó: a la manera dels estoics clàssics, ens hem de preocupar d’allò que podem intentar resoldre (la mani, per començar; el procés cap a la independència, en general), i deixar de preocupar-nos per allò en què no podem influir, almenys de moment (per exemple, que una selecció o una altra guanyi el Mundial).

  2. Molt bon apunt, com sempre! El fet que hi hagi gent que se senti tant catalana com espanyola, o que doni suport a la selecció espanyola no pressuposa el vot en un referèndum. Mentre no tinguem Estat propi, i selecció pròpia, no podrem saber amb més exactitud el suport real de la selecció espanyola al nostre país.

    Pel que fa al “avís” del Foix sobre el nacionalsocialisme, li podries respondre que els únics partits que s’acosten a aquesta ideologia a Catalunya, no són catalanistes, sinó furibundament espanyolistes (l’últim, la Plataforma de l’Anglada). Per no parlar del llarg historial de dictadures que hem patit a Catalunya al sud del Pirineu pel simple fet de pertànyer a Espanya. Una Catalunya independent difícilment seria pitjor.

  3. Quanta gent hi ha a Catalunya amb dos passaports? Va hem de crèixer una mica i deixar-nos estar de poca soltades dels unionistes. Avui Catalunya, tal i com la coneixem (i volen també la gent com el Sr. Foix) només sobreviurà essent un estat independent. És justament un estat propi el que podrà garantir millor aquesta convivència que tots esperem. Altrament, les pertorbacions externes són com una daga que ens passen pel coll cada dos per tres. L’enfrontament l’atiaran des de fora.

  4. Efectivmanent Catalunya té dos pols: L’independentista i l’espanyolista.
    L’unic que hem de fer és ser més que ells. D’acord? I de la mateixa manera que té el mateix valor guanyar la final del mundial per 1 a 0, l’ultim minut i de penalti que guanyar 4 a 0. Oi que si ? També té el mateix valor gaunyar el referendum independentista per 51 a 49 que guanyar-lo per 90 a 10.
    Oi que ens entenem ? Doncs, au, no ens acollonim i guanyem el dissapte per golejada que és el que hem de fer.
    I el diumenge, tots amb Holanda. Proposo que diumenge treiem banderes holandeses als balcons.

  5. Quan l’autor diu que “a la sortida” de Barcelona i a Badalona hi ha banderes espanyoles, parla amb precisió. A l’Eixample, que és on més em moc, hi ha moltes més banderes catalanes, estelades o no, que no pas espanyoles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!