12 de març de 2013
11 comentaris

INFORME PROVISIONAL SOBRE L?ENS RTVV DESPRÉS DE L?ERO

Començaré per deixar clar el caràcter provisional d’aquest informe atès que la direcció general no ha respost les demandes quant al llistat definitiu del personal despatxat i el personal que continua. Una vegada més he de denunciar l’obscurantisme que practica el Partit Popular i que  impedeix disposar de la informació necessària per a exercir la meua reponsabilitat com a conseller de RTVV. La transgressió sistemàtica dels mínims democràtics en la gestió de RTVV ha sigut peça clau de l’estratègia de terra cremada dels actuals gestors i del propòsit de blanquejar moltes de les decisions laborals –places dels que s’hi queden o se’n van, si se’n van,  al final del procés.

 

Per això, he hagut de partir del llistat que va facilitar l’empresa el mes d’agost quan va dur al Consell d’Administració l’aprovació de l’ERO al qual em vaig oposar i que fou aprovat vergonyosament, amb nocturnitat i traïdoria, la matinada del 22 d’agost de 2012 amb els vots dels consellers proposats pel PP. He hagut d’anar traient del llistat les eixides comunicades als sindicats i després he hagut d’anar preguntant per tal de polir possibles errades. Cal remarcar que l’empresa no ha facilitat els llistats tampoc al Comitè d’Empresa i que la petició que han fet a la Inspecció de Treball tampoc no ha estat satisfeta fins aquest moment.

Recorde al lector abans de res que RTVV està constituïda, d’acord amb la llei de creació de 1984, per l’Ens públic RTVV que gestiona dues empreses RAV (Ràdio 9) i TVV (Canal 9, Punt 2, i NOU 24 -aquest darrer canal suprimit fa poc). Les dues empreses són controlades per l’Ens públic on hi ha la direcció general, secretaria general, controller, recursos humans, departament jurídic, econòmic i compres.

El primer que crida l’atenció de l’aplicació de l’ERO a l’Ens RTVV és el ball de xifres quant al que va aprovar el CA. Així, l’Ens tenia, a data 21 d’agost, 241 treballadors. L’informe PwC, de la mediocritat del qual ja ens hem ocupat en altres papers, el qual va ser assumit integrament per RTVV per a proposar l’ERO, entre altres coses perquè l’havia dictat la mateixa direcció de RTVV, plantejava que, després d’aplicar l’ERO, l’Ens estaria format per 72 persones. La revisió del llistat final puja a 98 treballadors que s’hi han quedat, 26 treballadors més dels previstos i que es poden explicar per la senzilla raó que dels departaments sensibles –econòmic, jurídic i compres- ha sortit ben poca gent. L’estratègia evident és mantenir tots aquells que podrien filtrar contractacions fora mida, irregularitats, corrupteles que permetrien denúncies i que posarien en perill la política de blanquejar el passat i tapar per sempre més la malaptesa i el descontrol econòmic que ha caracteritzat l’Ens. Amb tot, a l’Ens s’ha quedat una poca gent que per tenir oposició aprovada, pel treball que realitzen i per tal de maquillar la massacre de bons professionals, han mantingut perquè facen la feina i per poder dir que no ha estat una neteja ideològica.

La Unitat de Documentació ha estat la primera en ser desmantellada, tot sent els treballadors més significats contra l’ERO els primers en ser despatxats. Es tracta, majoritàriament, de treballadors amb plaça aprovada per oposició i que, en alguns casos, portaven més de 20 anys a RTVV. Mentrestant, altres sense plaça, interins i gent contractada a dit seran els darrers en eixir al juny o a l’agost. Després explicaré què vol dir això de les darreres eixides i què s’hi pot amagar darrere.

A la Unitat de Documentació, continua Maria Angeles Marcos –germana de la diputada del PP Verónica Marcos– a la qual van fer Cap per a acontentar a Sanz fins que es va agafar una baixa llarga que comentaré després. També ha estat Cap d’Àrea en Documentació ESTEBAN PIQUERES HERNÁNDIS, regidor de Càrcer amb el PP, nebot d’Aurelio Hernández (ex president del Consell d’Administració amb el PP) i família també de Noélia Estarlich Hernándis, subdirectora de Recursos Humans. Formen part del que a RTVV s’anomena el clan de la Ribera, la gent del PP que va entrar quan Aurelio Hernández era el president del CA. 

També es queda a Documentació JOSEFINA RISOTO BOLUDA, la dona de Pedro Muelas, exdirector del diari Levante-EMV i actual cap de premsa de la Diputació de València que presideix Alfonso Rus. Risoto té plaça de documentalista, però ocupa quasi a perpetuïtat una plaça de Tècnic Superior de Documentació i disposa de 4 plusos setmanals. Muelas, des del diari, va actuar amb molta benevolència i va fer com que no s’assabentava de les malifetes de Vicente Sanz. 

Altres noms de l’entramat del PP que contradiuen la literatura de l’ERO aprovat:

CAROLINA LLORENS RAGA. Tot i que treballa a l’Ens, manté la seua plaça a TVV. És la dona de José Rafael Tamarit Sotomayor, l’alcalde d’Albalat dels Sorells. Ha estat llargues temporades de baixa laboral, uns dels criteris de baremació que penalitzava.

CARMEN ALEMANY LÓPEZ. És la nora d’Emilio Fernández, qui fou molt de temps president del CA. És de l’Ens, però treballa a TVV, al contrari que l’anterior. Una prova que han aplicat els criteris de l’ERO com els ha vingut de gust.

ALEJANDRA GIMENO VALERO. És filla de Concha Valero – secretària del Secretari General durant molts anys- qui va col·locar el gendre, Javier Martínez Vivanco, casat amb Alejandra, i les dues filles: Alejandra i Esther (aquesta a TVV). Ambdues aprovaren una plaça de promoció interna plena de denúncies i irregularitats.

MARIA ÁNGELES MARCOS PUIG. Germana de la diputada i exsecretària  de Nuevas Generaciones del PP Verónica Marcos. Li van fer una plaça a mesura en les oposicions de 2003. És Tècnic d’Investigació i Audiència. Mai no ha treballat en Audiències perquè el cap no la va voler en vista dels pocs coneixements que tenia sobre audiències. Va anar a parar al Centre de Formació (un altre dels reductes de Vicente Sanz) on va durar poc perquè no li agradava aquell treball. Va desembocar en Documentació on li van donar una Jefatura d‘Àrea i s’encarregava només de fer horaris i torns, a més de fer corredors. Es va quedar embarassada i va enllaçar les 16 setmanes del permís de maternitat amb una I. T. pel període màxim permès per llei (quasi 18 mesos). Així va criar la seua filla sense haver de demanar excedència. Després va tornar a Documentació i a les poques setmanes es va tornar a quedar embarassada, tot repetint la mateixa jugada de la I.T. Pràcticament no ha treballat. Actualment depèn de la Secció Econòmica de Programes i fa treball administratiu, a més de seguir fent corredors. En teoria se’n va el 31 d’agost però és la candidata número 1 a continuar per alguna jugada de l’empresa.

JOSÉ LUIS PEÑARRUBIA CARRIÓN. És el cunyat de Maria Ángeles Marcos. Va accedir el 2003 a una plaça de la seua titulació (Estadístic-programador) tot i que ja n’hi havia un en Audiència. Allà segueix, encara que ningú no sap què fa.

LAURA GOMAR PIERA. Contractada com a Experta en Producció després de suspendre les oposicions a Ajudant de Producció. És filla de Javier Gomar, director de RNE en l’època d’Aznar, director de Ràdio 9 després i refugiat a RTVV fins que l’han nomenat director de RTVE CV amb el govern Rajoy.

ROSER LAO ALEMAN. Tot i que és de l’Ens RTVV treballa a RAV fent de tot menys d’administrativa que és la seua categoria. Ja ens n’ocupàrem a l’informe sobre Ràdio 9.

PILAR NADAL OLTRA. És la dona de José Vicente Villaescusa, el exdirector general de RTVV. Quan manava el seu marit va guanyar una plaça com a experta en Serveis Multimedia.

D’altra banda, crida l’atenció que alguns dels adeptes al PP afectats per l’ERO són previstos per a última hora; a juny o agost. Resulta molt sospitós que noms tan significatius com dos dels que han aplicat els barems per a l’Ens i han fet les llistes de despatxats apareguen per a ser acomiadats a l’estiu. Són:

CARMEN ANDRÉS FERRI. Cap de la Unitat de Personal i amiga íntima de Noelia Estarlich.

JAVIER MARTÍNEZ VIVANCO. Pertany a una famosa família d’endollats. Gendre de Concha Valero i marit d’Alejandra Gimeno.

També surten el 31 d’agost:

MERCEDES ANDALUZ (Més coneguda com Aidé). ExCap de Gabinet de la direcció general. Sense treball assignat. Té una plaça del Grup 1.

LORENA ESTEBAN TORRIJOS. Tècnica de Prevenció. Del clan Sanz que va crear el Departament de Prevenció al seu caprici i on tots eren endollats o gent del partit.

RAÚL UBIEDO DE OÑATE. És el marit d’Ana Alemany, subdirectora econòmica. Va entrar a una plaça d’auxiliar administratiu només guanyar Zaplana les eleccions el 1995 amb altres cadells de Nuevas Generaciones. A les oposicions del 2003 va obtenir una plaça de Tècnic Mitjà, unes oposicions plenes de sospites: quasi tots els del PP van traure un 10 o quasi.

JOSEFA TORMOS MUÑOZ. Militant del PP. La germana (María del Carmen Mercedes Tormos) és tinent d’alcalde a Albalat dels Sorells. És auxiliar administrativa, però mai no ha aprovat una oposició. Els seus contractes sempre han sigut d’interinitat o pel 3% de lliure disposició del director general. Mai no ha deixat de treballar perquè ha anat enllaçant contractes.

Si tenim en compte que l’ERO acaba el 31 d’agost, tots aquells que romanguen al seu lloc de treball el dia 1 de setembre quedaran fora de l’ERO. Creix la sospita que el PP prepara alguna jugada bruta o alguna excusa formal que permeta mantenir aquesta gent –defectes de forma, no comunicar l’eixida, etc. Mentrestant, també els permet dir, de moment, que han tirat gent seua i que han sigut imparcials, per a després rescatar als qui vulguen per “raons organitzatives”. Aquests de la llista són clars candidats a quedar-s’hi. Sorprèn la tranquil·litat amb què viu el seu acomiadament aquesta gent. Sembla com si no tingués res a veure amb ells. Resulta, a més,  curiós que siguen ells, Pepa Tormos, Raúl Ubiedo, Lorena Esteban, Aidé, amb Ángela Primo, qui estiguen comunicant els acomiadaments i presentant la documentació als despatxats. ÁNGELA PRIMO CRESPO és la filla de Maria Ángeles Crespo, alcaldessa de Carlet, i antiga parella de David González Wonham (Tècnic Organització Recursos Humans). També és del Departament de Prevenció on el presumpte assetjador sexual i exsecretari general de RTVV, Vicente Sanz, va muntar un dels seus corralets.

Preguem que difongueu aquest informe provisional a tothom que cregueu que li pot interessar, mentre esperem que els tribunals s’ocupen de totes les gravíssimes irregularitats d’aquest ERO impulsat pel PP que ha destruït, després de segrestar durant anys, el principal mitjà de comunicació públic dels valencians, tot deixant un deute de prop de 1300 milions d’euros, un teixit industrial audiovisual arrasat i un greu retrocés democràtic quant a informació, cultura i promoció de la llengua pròpia.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. panda de hopocritas. no es denunciar HOY porque te interesa. tenias que haber denunciado antes para no llegar a esto. yo sigo pagando vuestros desmanes. BASTA YA. TODOS A LA CALLE. REPITO TODOS
 2. Mira, jo treballava en RTVV…. I no cal que em conten milongues. Dels que se’n van, dels que es queden…. m’agradaria que feres la llista dels vinculats al PSOE, dels clans familiars sindicalistes (anomenats de classe)…. Com han callat oposició rere oposició les irregularitats a canvi del seu tros de pastís.
  Ara és tard per a denunciar. És massa tard. Ja no vos creu ningú, ni als sindicats, ni als membres del Consell d’Administració.
  Heu callat tant, que ara més val que vos quedeu muts.
  No defenseu la RTVV pública, en valencià i de qualitat… defenseu el vostre lloc de treball… i em pareix legítim, però no intenteu enganyar la ciutadania.
  RTVV era un desficaci des de fa molts anys… i només ara, quan vos tiren al carrer, comença la defensa pel servici públic. Eres patètic.
  Tots al carrer, tots. I els primers els membres del Consell d’Administració. Sangoneres.     
 3. Sempre he defensat no sols als documentalistes, també als auxiliars administratius, als operadors d’equip i als auxiliars de servei… i vos he defensat perquè crec profundament en l’equip, sense el vostre treball mai s’havera fet la transformació digital tan necessària i que s’ha viscut a la Unitat de Documentació. Una unitat que com sabeu, tot i haver-hi en alguns moments més de 50 professionals, sempre ha estat Unitat dins de l’estructura. Cedir parcel.les important de poder, jajajajajajaaaaa Com si jo personalment escollira el poder.

  El PODER que cal en aquesta àrea, es el poder del coneixement, de la formació, de la intel•ligència posada al servei de la millora del sistema documental. Potser sols els que creguem a la professió en la que tenim el privilegi de treballar, entendran aquesta reflexió.

  He treballat amb Mª Angeles Marcos, Esteban Piqueres i Josefina Risoto i es un orgull per a mi haver compartit amb ells el dia a dia. També amb molts dels companys que estan al carrer i amb els que em envellit junts, compartint soterrars, bodes i moments vitals. Sr. Xambo per l’amor de Deu o del Dimoni, Xe!! DOCUMENTES!!

 4. Eso está muy bien. Felicidades. Los que ya estamos fuera te lo agradecemos. Pero deberías publicar una cosa de lo que nadie de los de dentro, ni nosotros los de fuera, sabemos….
  El listado de todas las personas que se han SALVADO por ser de sindicatos. ¿Por qué nadie habla de eso?, ¿realmente son más de 30 personas entre CSIF, Intersindical, CGT y CCOO?, ¿hay un pacto de no agresión entre ellos para que no se hable de eso…?….Si, si, ya lo sé, es legal, pero también es legal que lo sepamos todos, ¿o mejor que no se sepa?…
  Seguro que tú, que eres una persona “independiente” consigues ese documento. Lo estaremos esperando…
 5. Sr. Xambo, crec que esta anàlisi que ha desenrotllat sobre l’ere de RTVV deixa molt a desitjar. Està clar que està realitzat basant-se en els comentaris, moltes vegades interessats i partidistes, d’una certa gent. I si, és veritat el que comenta de la majoria de les persones. Però falta molta més profunditat i subjectivitat.
  Fet en falta detalls sobre certs departaments importants, tant per la seua rellevància operativa, com pel nombre de persones afectades. Informàtica, Recursos materials, Comercial, Comunicació, personal del Consell d’Administració, etc. No existixen?
  D’altra banda, coneixent Lola Alfonso, em pareix que l’opinió abocada sobre esta persona és completament equivocada. Ha defés la seua àrea amb més força i criteri que molts dels sindicalistes benditos. I no, ella no tenia cap potestat per a anomenar caps d’àrea, despedir i salvar a ningú. Tot li ve impost. Que opció queda: ¿dimitir?. Qui ha dimitit en esta empresa,
  incloent als despedits? ha dimitit vosté per no frenar este ERE?. Per favor, pense les conseqüències abans d’abocar certs comentaris sobre persones que no coneix. D’altra banda, continue vosté amb estes denúncies. És l’únic membre del Consell que realment fa mèrit al seu nom. La meua enhorabona en este sentit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.