23 de juliol de 2012
Sense categoria
3 comentaris

MENTIDES A RTVV

Ens trobem davant d’un nou geni de l’estadística al País Valencià? El director general de RTVV i el seu equip es dediquen a l’estadística recreativa per a inflar-nos a mentides i justificar un ERO que s’haurien d’aplicar ells i només ells. En aquest article, el consultor Andreu Parreño, col·laborador del titular d’aquest bloc, amb una bona dosi d’humor, trau l’entrellat de les fal·làcies estadístiques de RTVV.

MENTIDES A RTVV

UN NOU GENI DE L’ESTADÍSTICA AL PAIS VALENCIÀ?

 

Article d’Andreu Parreño

 

A mesura que anem entrant en la documentació que acompanyava l’expedient de l’ERO de RTVV (recordem que els consellers la reben 48 hores abans del Consell i és un conjunt de l’ordre de 1.000 pàgines) es van fent paleses qüestions que donarien motiu al desconcert i a la perplexitat si no coneguérem la gent que l’ha propiciat.

 

Així, en l’informe del despatx d’advocats GARRIGUES s’expressa l’evolució dels ingressos de l’Ens de 2008 a 2010 que hem sintetitzat en la següent taula:


 

Doncs bé, el Director General, José López Jaraba, i el seu equip van presentar al Consell d’Administració dins del pressupost de 2012 una previsió d’ingressos espaterrant de 36,7 milions de €, mes del doble que els de l’any anterior.

 

L’evolució real i la previsió donen el següent gràfic:

Ens podríem preguntar si en el moment d’establir el pressupost el Sr. Jaraba i el seu equip van considerar indicadors que podrien justificar i avalar aquest creixement desmesurat, però, en aquest cas, aquests indicadors han de pertànyer a un altre món, sobrenatural i desconegut per a la resta dels mortals. Els mortals, entre els quals ens incloem i també el personal de PricewaterhouseCooper, citen, com a referents per estudiar l’entorn dels mitjans de comunicació, l’evolució d’audiències i la facturació dels ingressos de publicitat per minut de cadenes similars. Del seu propi informe per a proposar l’ERO s’extreu que:

 

  • L’evolució 2006-2010 dels ingressos de publicitat per minut emès va caure un 30% en la Televisió Autonòmica Valenciana i en el mateix període la resta de televisions autonòmiques, a excepció de Televisió de Galícia, van caure també en percentatges que oscil·len entre el 20% i el 57%.

 

  • La quota de pantalla de Canal 9, dins del seu àmbit geogràfic, va passar del 21% l’any 2000 al 6% en 2011.

Mancats de conèixer aquests indicadors sobrenaturals presumptament utilitzats pel Sr.Jaraba i considerant solament l’evolució pròpia i la de l’entorn, un estudiant no gaire brillant que hagués rebut un breu curset d’iniciació a l’estadística hauria obtingut un càlcul optimista de previsió per a 2012 comprès entre un rang de 12-14 milions d’euros. Gràficament:

 

 

La corba d’aquest gràfic sembla intuïtivament mes raonable que la de l’anterior, al menys per a la gent normal.

No obstant això, podria ocórrer que estiguérem davant una situació especial i que el Sr. Jaraba o algú del seu equip fos un nou geni de l’estadística i la prospectiva. Tindrem en el País Valencià un nou PEARSON o un nou DEMING, fins i tot en un pla mes casolà, un rediviu SIXTO RIOS, i no ens n’hem assabentat?

Però no llancem les campanes al vol ni cridem a Caballer o a Bronchú perquè tiren coets. Oh, decepció! Els consultors de GARRIGUES [1] avancen en el seu informe que en el període Gener-Abril de 2012 el total d’ingressos va ser de 3,7 milions, la qual cosa sens dubte ens situaria en una xifra per tot 2012 d’11 milions, és a dir lleugerament per sota del tram inferior de la forqueta calculada pel nostre novell i optimista estudiant.

El País Valencià ha perdut un estadístic extraordinari. El director general José López Jaraba hauria de donar explicacions quant a la seua desgavellada previsió pressupostària perquè a) tant ell com el seu equip són incompetents o b) ens trobem amb una prova més d’intentar confondre el Consell d’Administració, com tantes altres que tenim detectades i en tràmit en la Fiscalia i que seguirem denunciant.

En qualsevol de les dues opcions, el Sr. Jaraba i la gent del seu equip haurien de ser els primers candidats a ser inclosos en l’ERO.

Quant als membres del Consell d’Administració del PP que tan despreocupadament o bovinament han vingut aprovant barbaritats com aquesta hauria de caure’ls la cara de vergonya i, per descomptat, haurien de ser apartats de qualsevol lloc en què es prenguen decisions que comporten despesa de diners públics.

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] De fet a la pàgina 19 de l’informe assenyalen: “el presupuesto aprobado para 2012 no parece realista en cuanto a la estimación de los ingresos…”

20 ANYS DE RAFA XAMBÓ I LA FUSTERIA
16.03.2022 | 12.16
A Sense categoria
Votar amb intel·ligència artificial
25.05.2023 | 6.02
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. En crec que la TVE pública no té ingressos per publicitat i propaganda directa.

    I sembla que la pagem entre tots amb diners públics -alguns més que d’altres- no sé si és una dada significativa o té alguna qüestió a veure amb la TVV.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.