Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

4 de febrer de 2017
0 comentaris

Debat sobre la gestió del cicle de l’aigua: És la municipalització la solució? L’opinió de tres enginyers

El dijous 2 de febrer, i organitzat pel Fòrum Narcís Monturiol i l’Associació Amics@Amigues de la Violeta, al centre cívic La Violeta del barri de Gràcia de Barcelona, es celebrà un debat sobre “La gestió del cicle de l’aigua. És la municipalització la solució? L’opinió de tres enginyers”.

El debat fou moderat per Gabriel Borràs, biòleg i membre del Fòrum Narcís Monturiol; els ponents varen ser Josep Alabern, director gerent d’Aigües de Manresa, Eloi Badia, Regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, i Joan Gaya, enginyer i consultor.

L’acte congregà vora 50 persones, entre les que destacaven gent vinculada a la gestió de l’aigua tant des del món de les administracions, com d’empreses gestores i entitats socials i ambientals.

En Josep Alabern va posar de manifest que el tema de la municipalització no és nou i que en tot cas hi ha exemples de tots tipus, bons gestors públics, bon gestors privats i també mals gestors en ambdós casos. Va parlar també del necessari rigor en la gestió i del factor proximitat que pot suposar la gestió municipal.

N’Eloi Badia va descriure la situació que es va trobar l’actual equip municipal de Barcelona en diversos àmbits per a centrar- se després en el de la gestió de l’aigua i els avantatges que podria suposar la municipalització, exposant diversos casos d’altres ciutats, però admetent al mateix temps que aquest procés pot ser força dificultós. Comentà, també, la dificultat en comprovar quin tipus de contracte empara el servei de distribució d’aigua potable a Barcelona en favor d’Agbar, contracte que de moment no existeix.

En Joan Gaya va exposar que el que és important és qui mana i que s’ha perdut en molts casos la relació professional que hi havia entre administracions i gestors privats per a entrar en unes relacions molt més fredes i distants. Tots tres ponents varen coincidir en la necessària transparència i gestió democràtica de l’aigua.

Tot seguit els assistents feren diverses intervencions, algunes de les quals varen introduir temes nous com els vinculats a la cessió de cabals cap al Ter i l’incompliment dels cabals ecològics, el canvi climàtic i aspectes relacionats amb les taxes i preus.

 

FNM

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!