Anit, i ja per segona vegada, es presentà la Revista de Filologia ÍTACA al Centre Cultural Ovidi Montllor d’Alcoi. La presentació va córrer a càrrec de tres escriptors ben coneguts, Joan Borja, Francesc Gisbert i Àngel Lluís Ferrando. Si el darrer dossier fou un monogràfic sobre Enric Valor, aquest ho és sobre la novel·la negra, coordinat per Àlex Martín (Universitat de Salamanca), Anna Maria Vilallonga (Universitat de Barcelona) i Sebastià Bennasar(Universitat Pompeu Fabra). Aquesta revista, que ja va pel cinquè número, ha assolit un prestigi ben merescut, només cal donar-li un cop d’ull a la pàgina dels crèdits per adonar-se’n de les persones i universitats de prestigi que hi formen part de la direcció, el consell de redacció i consell editorial.
Tot i així, i a més dels interessants articles que en aquest dossier hi dediquen al gènere de la novel·la negra, en l’apartat de miscel·lània hi podem gaudir d’un article del director i musicòleg Àngel Lluís Ferrando sobre un projecte operístic del poeta alcoià Joan Valls i el compositor, també alcoià, Amand Blanquer. I, com no podia ser d’una altra manera, la intervenció de tots tres se centrà en aquest article. Gisbert va voler obrir l’acte contant-nos com, sent un xiquet i passejant amb son pare, va conèixer per primera vegada el poeta de la Cançó de Mariola, tot i recordant que, en dir-li son pare que Valls era un poeta, ell li contestà què calia fer per ser-ho. No cal dir que aquella pregunta fou premonitòria, avui Francesc Gisbert és un dels nostres escriptors més llegits. Joan Borja, director de la revista, recordà que ja és la segona vegada que s’hi presenta al CCOM i que era tot un luxe tornar a Alcoi per presentar-nos-la, i a més si, a sobre, aquest número ens fa una aportació tant valuosa per a tots els alcoians i alcoianes. Efectivament, i és que Àngel Lluís Ferrando, amb la col·laboració del director del l’Arxiu Municipal d’Alcoi Josep Lluís Santonja, han descobert els manuscrits, que s’adjunten com a annexos a la revista, d’un projecte operístic conjunt entre Joan Valls i Amand Blanquer que no va arribar a estrenar-se. Concretament es tracta de l’article “Jofré (1965): Projecte operístic de Joan valls Jordà amb música d’Amand blanquer”. Ferrando insistí en explicar la importància d’aquest projecte, encara que inacabat, per ser una de les poques òperes escrites en valencià i per la col·laboració d’ambdós alcoians, un poeta i l’altre músic.
Una vertadera pena que es quedés inacabat. Entre el públic hi hagué qui preguntà si hi hauria possibilitat que algun poeta acabés els textos i un compositor li posés la música. Ferrando deixà caure que és força difícil que algú gose emprendre tal aventura. Tot i així, val a dir que Alcoi, afortunadament, té un bon grapat de poetes i músics que jo pense que ho podrien fer. Un bon moment per estrenar aquesta òpera seria en el 2017, en celebrar l’aniversari del naixement del poeta.
Alcoi, 30 de gener del 2015
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!