Dijous sant

Deixa un comentari

A voltes m’agrada dir que la meua generació més que viure a cavall de dos segles ha viscut a cavall de dos mil·lennis –que tan certa és una cosa com l’altra, tot i que no és tan òbvia–. I és precisament en el record del que era la Setmana Santa, contrastat amb el que és avui, on ho veig més clar.

Avui és dijous sant però només una part ínfima de la població ho celebrarà amb la religiositat que el món cristià atorga a aquest dia. A aquest dia i al de demà. La gent agafarà el cotxe i se n’anirà uns dies a descansar. No hi haurà mostres gaire visibles de religiositat i més aviat el que hi haurà és la disbauxa de la modernitat. El contrast escènic amb el que era la Setmana Santa quan jo era xiquet és per això esfereïdor.

Ara sembla impossible però en aquells anys, parle dels primers seixanta, era prohibit cantar. I quan dic prohibit vull dir prohibit. Als xiquets ens avisaven que no cometérem l’error d’entonar cap cançoneta, per innocent que aquesta fóra. I a casa menjàvem de règim, el que tocava aquells dies, que personalment no em feia gens feliç. I l’església era plena de gom a gom, amb un immens tapís morant tapant l’altar que em resultava especialment corprenedor i que causava un notable efecte dramàtic.

Però el que m’impressionava més a mi eren les processons. Recorde el poble paralitzat literalment al pas de la processó. Nosaltres tancàvem Ca Montes, era immoral obrir el bar aquells dies, i ens posàvem a la porta tota la família a veure passar la desfilada mentre la meua àvia Rita ens feia agenollar als xiquets. Era un món, en definitiva, que no té res a veure amb això que viurem, jo i vostès, avui i demà. Però ho dic això sense cap recança. Si era així era per causa de la dictadura i a major glòria de la dictadura. I aquella religiositat aparent, com va quedar demostrat de seguida, era en bona part de façana i irritava de forma molt particular els cristians més conseqüents, que eren els primers a saber-se manipulats emocionalment a favor d’una causa que abominaven.

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 5 d'abril de 2012 per vicent

  1. Amb al processó de la Sanch. A l’Alguer també. Ho he viscut en tots dos llocs i no tenien aleshores dictadura explícita. Som una nació d’estètica de dreta o conservadora si vols. La valenciana, com a cas excepcional, esdevé anticlerical, perquè ama la -bona- vida i entona allò de “El nostre Senyor, dels pecats del piu, se’n riu”.

    PS: la “provessó” de la setmana santa marinera d’El Cabanyal ha esdevingut una mena de segon Carnestotes, on qui menys importa són el Jesucrist i el que més són els romans, les meretrius-magdalena, fariseus, jueus, etc. I la Seu valentina i la Confederació Episcopl Española s’han queixat al seus organitzadors. No hi ha manera humana i tranquil·la d’encabir-nos dins de la seua España. Res a veure amb el que succeeix a España aquests dies.
    Vive Diós !

  2. El món ultracatòlic encara perviu, i es manifesta impúdicament, sobretot, en aquesta setmana anomenada “Santa” pel cristianisme. Fa por vore monyacos de sis anyets abillats de caputxinos, i gent jove amb el cor contrit desfilant en processos que semblen sorgides de l’època més fosca i puixant del cristianisme, i bandes de música, elles molt valencianetes, interpretant l’himne espanyol al pas del l’ecce homo, i capellans adoctrinant en castellà la parròquia com si perdonaren la vida als creients presents i condemnant al foc etern els absents… i molta més parafernàlia arnada i rància que m’aborrona d’allò més, perquè sé que el món que manté vives totes eixes mostres de submissió a déu és el món que, per començar, no sap què és l’ètica, que és el “pecat” més greu de tots els possibles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.