Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

31 de març de 2012
0 comentaris

Fitxa: “M’agradaria saber -Històries de Xangai-“, de Jia Zhangke

M’agradaria saber (Hai shang chuan qi | I wish I knew | Historias de Shanghai | Histoires de Shangai)

Una ciutat, la seva topografia, la seva gent, el passat (la turbulenta història des del final e l’imperi xinès, el gangsterisme, l’ocupació japonesa, el comunisme, l’exili…), el present (emblemàtic del capitalisme en mans comunistes) i el futur (simbolitzat en l’expo, al moment del rodatge). El cinema que malda per a captar-ho, el cinema que ho ha reflectit. I qui ho fa és, a més, Jia Zhangke, el director de 24 City, Still Life, Dong, Plaers desconeguts, Platform.

Declaracions de Jia Zhangke (recollides al material de difusió del film):

La Història m’interessa cada cop més, com es fa evident als meus films, en què tracto els canvis històrics de la Xina des da fa més d’una dècada. M’he adonat que molts dels problemes de la Xina contemporània estan pregonament arrelats en el seu passat. Tant a la Xina continental com a Taiwan, el poder s’ha encarregat d’amagar la naturalesa de debò dels fets que han anat passant a la Xina moderna. Ben bé com un orfe delerós de descobrir els propis orígens, he experimentat el delit de saber el que hi havia al darrere dels relats familiars sobre la història oficial. De quina manera els individus han viscut els esdeveniments recents? Així és que he agafat la càmera i he fet cap a Xangai, per a trobar-hi la pista dels que van abandonar la ciutat per anar a Taiwan o Hong Kong. El destí de la majoria de personatges que han construït la Xina moderna va lligat a Xangai. Els fets que van trasbalsar la ciutat van impactar tot el país i van marcar dolorosament i pregonament la vida dels que en van marxar. Espero que aquesta pel·lícula vagi més enllà de la dialèctica política, centrant-se de ple en el patiment del poble xinès. La història de Xangai va carregada de tot un lèxic de termes històrics complicats: de “colònia” al segle XIX a “revolució” en el segle XX; de l’ “alliberament” de 1949 a la “revolució cultural” de 1966, després a la “reforma” de 1978 i a l'”obertura” de Pudong el 1990. El que més m’interessa són els individus que hi ha darrere d’aquests termes abstractes; les víctimes de diverses polítiques i els detalls oblidats de les seves vides. Assegut davant dels personatges d’aquest meu film, sentint-los explicar de manera tan tranquil·la un passat tan esgarrifós, m’he adonat que la càmera estava captant el “somni de llibertat” que encara brilla al fons dels seus ulls. I això m’ha conmogut fins a plorar.

M’agradaria saber (Hai shang chuan qi | I wish I knew | Historias de Shanghai | Histoires de Shangai)

Direcció: Jia Zhangke. Guió: Jia Zhangke. Fotografia: YU Likwai. Música original: Lim Giong. Muntatge: Zhang Jia. Producció: Xstream Pictures (la Xina), Shangai Film Group Corp (Xangai, la Xina), NCU Group (la Xina), Star Art Vision (x), Bojie Media (la Xina). Durada 2h05.

Amb: Tao Zhao, de fil conductor, els personatges entrevistats (vegem més avall), la ciutat de Xangai, imatges cinematogràfiques de la ciutat o relacionades amb el discurs fílmic

Sinopsi: Xangai, megalòpolis portuària, ha experimentat grans transformacions d’ençà 1930: revolicions polítiques i culturals, assasinats, fluxos poblacionals. Divuit persones evoquen les seves vides en aquesta ciutat en perpètua evolució, les seves experiències personals, com divuit capítols d’una novel·la.

Entrevistats: Chen Danqing (pintor i escriptor; Xangai, 1953), Yang Xiaofo (nascut el 1919, testimoni presencial, als 15 anys d’edat de l’assassinat de son pare, científic pioner del moviment xinès pels drets de l’Home), Zhang Yuansun (Xangai, 1930, nét de Zhang Yiyun, “MSG King”), Du Mei-Ru (Xangai, 1930; ha viscut a Hong Kong, Taiwan i Jordània; filla d’una famosa gàngster de la ciutat), Wang Peimin (Xangai, 1948; editora del Shangai Yearbook; filla de Wang Xiaohe, militant del Partit Comunista Xinès clandestí, executada el 1948), Wang Toon (o Tung Wang, nascut el 1942, fill d’un alt càrrec militar, fugí amb la família a Taiwan el 1949, on es convertiria en famós director de cinema), Chang Ling-Yun (1927, alcalde de Zhongzhen New Village, Hsinchu City, Taiwan), Lee Chia-Tung (Xangai, 1939, enginyer diplomat a Taiwan, master a Berkeley, Califòrnia), Chang Hsin-I (Xangai, 1916, coneguda escriptora i traductora, dona d’un exministre de finances taiwanès; rebesneta d’un estratega militar i filòsof xinès; néta d’un buròcrata capitalista a la darreria de la dinastia Qing), Hou Hsiao-Hsien (Meixian, 1947, director de cinema, emigrà a Taiwan amb la família el 1948), Zhu Qiansheng (nascut el 1942; periodista d’investigació a la TV de Xangai; el 1972 va participar al rodatge de Chung Kuo-Cina, de Michelangelo Antonioni), Huang Baomei (Xangai, 1931; obrer de la 17a fàbrica de cotó de Xangai, obrer model de la indústria tèxtil nacional, set vagedes obrer model xinès), Wei Ran (Xangai, 1951; editor a China Construction Industry Press, dedicat al móns dels negocis de la ciutat; fill de la famosa actriu xinesa Shangguan Yunzhu), Wei Wei (actriu, nascuda a Zhongshan, província de Guangdong, el 1918, va interpretar Zhou Yuwen a Spring in a Small Town, de Fei Mu), Barbara Fei (soprano, neboda del director del diari de Hong Kong Ta Kung Pao, filla del director de cinema Fei Mu), Rebecca Pan (Xangai, 1931, cantant i actriu, ha estat sovint la dona de Xangai als films de Wong Kar-wai), Yang Huaiding (Xangai, 1950, anomenat “Yang el Milionari”, va guanyar el seu primer lingot d’or el 1988, negociant amb bons del Tresor), Han Han (Xangai, 1982, esciptor i pilot automobilístic).

***

Aquesta pel·lícula no s’ha estrenat en VOSC ni en versió doblada al català.

***

Vídeos: Tràiler VOSA | Fragment VOSA | Entrevista Jia Zhangke (VOSF) | Tràiler VOSE | Tràiler VOSF | Tràiler VOSI.

Webs oficials: Web oficial | Facebook | Twitter.

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, Karma Films [f] | Catalunya Nord, Ad Vitam | mercat italià, pendent.

Més informació: Fitxa El Punt Avui (cat) | Imdb (ang) | LaButaca (esp) | Sensacine (esp) |  CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

***

Festivals: Canes 2010 Un Certain Regard | Altres festivals.

Premis: premis.


Apunts en aquest blog: Altres veus | Fitxa Club 7 Canes 2010 .

Apunts de context en aquest blog: Estrenes 28 març – 3 abril 2012.


Crítiques d’altri publicades als mitjansMemòries d’una ciutat xinesa (Imma Merino, El Punt Avui, 10.04.2012) | Cròniques melancòliques (Carlos Losilla, Ara -Time Out Cap de 7Mana i Time Out Barcelona, 30.03.2012) | Microhistòria xinesa -sense enllaç- (Lluís Bonet, La Vanguardia Cat, 30.03.2012) | El present i la memòria -amb €nllaç- (Quim Casas, El Periódico Cat, 30.03.2012)

Articles d’altri publicats als mitjans

Ressenyes, cròniques i altres articles d’interès: pendent.

Entrevistes: pendent.

***

FOTO © Ad Vitam Cartell francès de M’agradaria saber, de Jian Zhangke

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!