Canes 2012: els curtmetratges

Els curtmetratges (i també els migmetratges, que solen quedar engolits amb la denominació genèrica dels films més curts) tenen una presència singularitzada al Festival de Canes, al voltant de tres eixos ben diferents:

  • Curtmetratges en competició.
  • Selecció de la Cinéfondation. Selecció de films d’escoles de cinema.
  • Short Film Corner. Àmbit professional dedicat a les trobades i a la promoció del curtmetratge.

Els objectius de cadascuna d’aquestes estratègies queden ben delimitats, però certament el solapament entre uns i altres són habituals i raonables. Fins i tot el jurat que atorga els premis de la competició i els de la Cinéfondation és el mateix, enguany presidit per Jean-Pierre Dardenne. I sense dubte, per l’espai de trobada del Short Film Corner hi passen tots.

El Festival de Canes, ja l’any passat, va crear Cannes Court Métrage, que engloba a nivell de difusió i promoció tant la competició de curts en si mateixa com el Short Film Corner. I deixa la Selecció de la Cinéfondation al marc del que és aquesta altra iniciativa de suport, aval i promoció de nous talents anomenada globalment Cinéfondation (i que engloba, a més d’aquests curts d’escola programats, també l’Atelier, el taller, que posa en contacte projectes d’autors amb distribuïdors i productors amb l’objectiu que acabin trobant finançament per a convertir-se en pel·lícules, i la Residència, estades de cineastes estrangers a Paris tot acompanyant-los mentre escriuen el seu llargmetratge).

En aquest blog, doncs, acabo d’introduir un petit canvi de categories, per a diferenciar, d’una banda, el que correspon a Canes Courtmetratges (la Competició i Short Film Corner) i, per altre cantó, tot el que té a veure amb Cinéfondation (Selecció, Atelier, Residència). I he distribuït els apunts d’anys anteriors entre aquests dos apartats (llevat del de 2011, que fou únic i els integrava tots).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *