Carrer Robadors ens planteja, en tres capítols i en tres llocs, les vivències d’un esser humà que sobreviu dins les fronteres físiques dels països, sotmès als papers i als passaports i alhora amb tota la informació i comunicació per mitjà de les xarxes electròniques.
Et preguntes, en el món actual, qui pot posar portes al camp?. En Mathias Enard, l’autor del llibre, et contestaria que els diners.
En el llibre vius el periple d’un jove per les medines de Tanger d’Algesires i la de Barcelona.
Presentada com una novel.la d’aventures, a on al protagonista li succeeixen moltes coses, ens mostra la complexitat del món actual i la tradició, l’amistat, l’amor. Escrita amb molta intensitat, la llegeixes molt de pressa, mentre a cada pàgina et va plantejant un problema actual.
Enard retrata Barcelona i les seves gents amb la mirada d’un forani, segurament una mirada que des de dins no sabriem fer. La reflexió el porta a explicar que el turisme fa que la ciutat estigui encara prou cohesionada i gràcies als turistes, des de els bars a les xarcuteries, des dels hotels a les llibreries a la ciutat encara algú es guanya la vida… et preguntes quina diferènca hi ha de viure a la medina de Fes allà al Marroc o al barri de Gràcia aquí a Barcelona?. La manera de guanyar-se la vida és la mateixa comprant i venent “souvenirs”. Potser menys calor, segur més neteja.
Això sí, allà potser encara els espera una primavera àrab, aquí ens queden els desnonaments a la carta i retallades a l’educació i a la sanitat, esperant que els mercats ho solucionin tot.
Mentre esperem l’arribada dels turistes al nostre barri per vendre el que puguem. Mentre l’alcalde de Badalona restringeixi serveis als immigrants, mentre a l’estret repatrien cossos ofegats cap al Marroc. Podeu llegir aquest llibre. De ben segur us farà reflexionar una bona temporada.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!