La Llei de Barris a Sant Feliu de Codines només afecta el 22% del poble i és una amenaça a les finances municipals tal i com està plantejada

Ara fa uns dies l’alcalde ens explicava a través del programa de Festa Major (emprant el programa de Festa Major per fer propaganda) que Sant Feliu havia obtingut una subvenció per la Llei de Barris de 2’97 M€. I que això permetria donar un tomb molt important i a més invertir en altres zones on no es tenia previst.

Tot això sorprèn sobretot quan aquella mateixa setmana El Periódico de Catalunya publicava publicava un article el passat 22 de setembre on el titular era “Municipis catalans ajornen la Llei de Barris per falta de recursos” i afegia “Mentre les grans capitals, cobertes per grans pressupostos, no han tingut excessius problemes per culminar amb èxit les obres de rehabilitació urbanística projectades, ajuntaments més petits han topat amb traves administratives i, sobretot, de caràcter financer per executar les tasques a les quals s’havien compromès”.

Però que és el projecte de la Llei de Barris que ha presentat l’Ajuntament?

És un projecte integral que es basa en aquest eixos: Consolidar la plaça Umbert ventura, superar els dèficits urbanístics endèmics originats per la orografia com la cobertura incompleta dels torrents del Tura i de l’Escletxa i relligar serveis i equipaments avui dispersos. El cost total d’aquest projecte és de 5.533.428’88 € dels quals la Generalitat aporta el 50% i l’Ajuntament l’altre 50%. És a dir l’Ajuntament de Sant Feliu també ha de posar en els mateixos cinc anys 2’766.714’44€. Un detall que l’Alcalde se li ha passat d’explicar.

Però a més la Llei de Barris no inclou tres intervencions que com el mateix projecte diu “resulten essencials per al desenvolupament d’aquest objectius”, es tracta de “3 grans inversions no finançables” per aquest projecte: l’obertura de l’Avinguda Generalitat (valorat en 2.500.000 €), la construcció d’un aparcament públic a la mateixa avinguda (per al qual s’han demanat ajut al POUSC i que està valorat en 1.059.354€). I l’arc viari que ha de connectar l’Av. Escoles amb la carretera de Moià per tal de descongestionar els carrers del centre vila (Creus, Roure Gros, Vic…).

Però n’hi més, la Llei de Barri tampoc contempla el finançament d’equipaments com l’ampliació de l’Escola Bressol “El Follet” (valorat en 180.000€), o el nou Centre d’Atenció Primària (valorat en 900.000€) o la Tercera Escola o l’ampliació del SES Carrasco i Formiguera (aquests darrers ni tan sols estan previstos al projecte).

És a dir al marge de la Llei de Barris l’Ajuntament hauria d’afegir en aquest cinc anys com a mínim: 4.639.354 €. Sense incloure projectes com l’arc viari o la reforma de la Plaça Dr. Robert. I cedir els terrenys necessaris i forçar a la Generalitat per fer els equipaments com el Centre d’Atenció Primària, Tercera Escola o ampliació del SES. I iniciar les obres de la variant.

Un altre problema de la Llei de Barris és l’abast de la mateixa. Ja que delimita unes zones d’actuació però deixa fora la resta del municipi. El projecte de la Llei de Barris com ell mateix estableix afectarà de forma directa només 1.286 residents al nucli antic (és a dir un 22’79% del poble). I l’alcalde ens diu que els que ens pagui la Llei de Barris servirà per fer coses als altres llocs. Quines coses? Amb quins diners?. Quins equipaments podrem fer? Com quedaran les finançes de l’Ajuntament?. En aquest moment actual el nostre Ajuntament es pot plantejar un projecte així?.

Per últim hi ha aspectes formals de la Llei de Barris que denoten una clara contradicció amb les intencions expressades per l’equip de govern. Un exemple clar és la plaça on la Llei de Barris preveu la “Urbanització conjunta de la plaça Umbert Ventura i Dr.Miquel Vila”. Quan l’alcalde va expressar en Ple el passat 26 de juliol i e una entrevista a El 9 Nou la conveniència de mantenir la plaça amb trànsit rodat. És a dir, la pròpia Llei de Barris contradiu el que l’alcalde pretén.

També veiem amb preocupació el fet que a aquestes alçades no s’hagi constituït la comissió assessora que reclama la Llei de Barris, i que està formada per membres de cada partit polític representat a l’Ajuntament.

En definitiva, hem centrat tots els projectes d’aquesta legislatura en la Llei de Barris que és posar tots els ous en una mateixa cistella i és un projecte que ens lliga de mans i peus en un moment delicadíssim per les finances municipals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.