última ronda

r.mirabete

ESDEVENIMENT, SEGONS JOSEP-RAMON BACH

Deixa un comentari

A propòsit d’ESDEVENIMENT
de RICARD MIRABETE

per JOSEP-RAMON BACH

 

El llibre en la seva configuració amaga una novel·la transparent. Un pas del temps que deixa a consideració dels lectors que el poemari prengui o no la seva forma definitiva. Més que mai, la interpretació personal del llenguatge abstracte, sense concessions melindroses, troba en el decurs del text la seva aventura més significativa.

Esdeveniment va “in crescendo” des d’un llenguatge dispers i provocador fins a l’esplendor de les imatges més agosarades i profundes.

És llibre d’un sol poema. Demana del lector la seva companyia per a fer un recorregut paral·lel i on aprendre mútuament dels avatars del camí. Un joc lúdic i líric, que aporta idees com a comunió entre poesia i pensament. Imatges i reflexions de bracet i plenes d’intuïcions provocatives. Fer en vers allò que el cervell demana. Oblidar-se dels mots superflus, dels girs obscens i de la buidesa ornamentada amb hipocresia. Ser concís, ambiciós, amb l’atreviment pròpia d’una creació sense fissures.

Esdeveniment desfà el llenguatge comú per fugir del temps i del protagonisme excèntric del poetes a l’ús. La seva proposta rau en saber trobar entre la suggestió d’una vida agitada i densa el camí de l’alliberament. La síntesi conté la dosi precisa de verí per encomanar el deliri sense la necessitat d’abusar de les impostures. Els esdeveniments són anònims en tant que són universals.

La primera part d’Esdeveniment és en realitat una proposta de vocabulari, que ens anuncia com serà la naturalesa del poema. A la part final del llibre aquest tempteig confirma la plenitud del llenguatge i el fa seductor, perquè es torna imatge.

El vocabulari no és l’esquelet dels versos, sinó la premonició d’un viatge iniciàtic. Una provocació que vol posar ordre al caos. Que dona forma continuada a un procés tallat que demana la comprensió abans que el plaer de llegir-lo. El lector ha de ser còmplice del poeta amb total impunitat si vol arribar a interpretar el missatge de nàufrag que li arriba a les seves mans en una ampolla nova de trinca. També, podríem dir-ho d’una altra manera. El lector davant l’abstracció del llenguatge poètic es torna caçador d’atmosferes i percep a través d’aquest joc lúcid la magnitud multiplicadora del poema, la seva il·luminada redempció.

Inquietant i pertorbador, Esdeveniment dona un pas de gegant en l’obra sempre nova del seu autor.

                                                                                                                 JOSEP-RAMON BACH

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Diaris, General el 2 d'abril de 2018 per ricard99