Regressions

Reflexions amb dades

24 de febrer de 2014
3 comentaris

L’austeritat neo-liberal mata, no una persona, sinó centenars

Fa uns dies, la Isabel Vallet de la CUP etzibava a la gent del PP que “havien de carregar el pes de la mort d’un home que s’havia quedat sense assistència sanitària a Mallorca”. Va faltar temps als ofesos diputats neo-franquistes per anunciar que prendrien accions judicials contra Vallet. I precisament coincidint amb aquest episodi, la prestigiosa revista de medicina The Lancet publicava un estudi sobre els efectes de les polítiques d'”austeritat” neo-liberals a Grècia. Sembla, llegint l’article, que si d’alguna cosa va pecar la Isabel Vallet va ser de moderada… hagués estat més acurat dir que el PP haurà de carregar amb centenars de morts a les seves espatlles.

Em sembla que n’hi ha prou amb traduir algunes de les frases de l’article directament.

El 2009-2013, el primer any d’austeritat, un terç dels programes d’assistència al carrer van ser retallats per la manca de finançament, tot i l’augment documentat de l’ús d’heroïna. Alhora, el nombre de xeringues i condons distribuïts a drogodependents va caure en un 10% i un 24% respectivament. Aquests esdeveniments van tenir els efectes esperats en aquesta població vulnerable: el nombre de noves infeccions de VIH entre drogodependents va pujar de 15 el 2009 a 484 el 2012 (Figura 1)”.

L'austeritat neo-liberal mata, no una persona, sinó centenars
Figura 1. Infeccions de VIH per categoria d’infecció. IDU: “Intravenous drug users”; MSM: “Men who have sex with men”.

Els resultats d’enquestes poblacionals suggereixen que la la incidència de depressió severa s’ha multiplicat per 2.5, de 3.3% el 2008 a 8.2% el 2011, amb les dificultats econòmiques com a factor de risc major. Investigacions d’un altre estudi reportaven un increment d’un 36% entre 2009 i 2011 en el nombre de persones que van intentar suïcidar-se en el mes abans de l’enquesta, amb una probabilitat més alta per aquells amb dificultats econòmiques substancials. Les morts per suïcidi s’han incrementat en un 45% entre 2007 i 2011 […] (Figura 2).

L'austeritat neo-liberal mata, no una persona, sinó centenars
Figura 2. Nombre de morts per suïcidi.

La proporció d’infants en risc de pobresa s’ha incrementat d’un 28.2% el 2007 a un 30.4% el 2011 […]. Investigadors de l’Escola Nacional Grega de Salut Pública van reportar un increment del 21% el nombre de nadons nascuts morts entre 2008 i 2011, que van atribuir a l’accés reduït a serveis de salut prenatal per dones embarassades. La caiguda sostinguda des de fa anys en mortalitat infantil es va revertir, i es va incrementar en un 43% entre 2008 i 2010.

Tot plegat posa els pèls de punta. I ja dic, sembla que, si de cas, la Isabel Vallet es va quedar curta a l’hora d’assenyalar els culpables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!