Regressions

Reflexions amb dades

2 de desembre de 2012
2 comentaris

30 anys després: els rics millor que quan va morir el Caudillo

Avui fa 30 anys que el PSOE va guanyar les seves primeres eleccions generals al Reino de España: “el gran cambio”, “España socialista” i tota la pesca… i m’ha vingut degust mirar en què ha consistit el gran canvi en termes de distribució de la riquesa. És el Reino més o menys igualitari que fa 30 anys? Els rics-rics, s’embutxaquen avui una part més gran del pastís o més petita?

A priori, sembla que no hauria de ser massa complicat fer més igualitari un país que surt d’una dictadura, si més no en termes de la part dels ingressos totals que van als més rics. Al cap i a la fi, pensa un, en una dictadura els més rics són els endollats del règim i, si més no aquesta crosta, hauria de caure amb qualsevol transformació política digne del nom “transició”. Doncs bé, després de buscar dades (que no ha estat tan fàcil com hauria de ser) resulta que no és ben bé així.

Agafant com a referència el que ingressa, en mitjana, el 90% de la gent, podem mirar com ha evolucionat el sou dels que més “cobren” (de fet, tinc en compte tots els ingressos incloent rendes del capital): entre el 10 i l’1% que més cobren, entre l’1 i el 0.1% que més cobren, entre el 0.1 i el 0.01% que més cobren, i el 0.01% que més cobren.

30 anys després: els rics millor que quan va morir el Caudillo

Figura: Ingressos comparats amb els ingressos del 90% des de 1980 fins a 2010. El color de fons indica el color del partit governant (verd UCD, vermell PSOE, blau PP) Font: Alvaredo, Facundo and Saez, Emmanuel (2009) via http://topincomes.g-mond.parisschoolofeconomics.eu/.

L’any 1981, els que eren entre el 10 i l’1% amb més ingressos, cobraven al voltant de 4 vegades més que el 90% de “baix”. El 2009, aquest factor s’havia reduït lleugeríssimament. Per contra, entre l’1% de dalt la tendència s’inverteix: la “democràcia” no els ha anat malament. El cas més flagrant és el del 0.01% a dalt de tot (més de 4000 persones a tot el Reino). L’any 1981 ingressaven 74.1 vegades més que el 90% de baix però el 2010 ja ingressaven 159 vegades més! I pitjor: al pic de la bombolla, just abans de la crisi-estafa, ingressaven 318 vegades més que el 90% de baix!! Algú pot pensar que, al final, 4000 persones són poques… però estem parlant de més 4 milions d’euros l’any. Total, més de 16.000 milions que van a aquestes butxaques!

Conclusions. Primer, això del 99% contra l’1% és més que una metàfora. Segon, tots aquests anys de “democràcia” han servit perquè uns quants s’engreixin les butxaques: que paguin ells (que no només és just, sinó que també és econòmicament el més raonable).

  1. Gràcies per la feinada. Espantós i segurament extrapolable al Regne Unit, EUA o Alemanya per dir-ne alguns. La Tatcher i el Reagan van fer bé l’encàrrec que els van assignar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!