Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

28 de maig de 2009
0 comentaris

Barcelona estudiarà el cementiri jueu

Unes jornades recents organitzades pel Museu d’Història de Barcelona-MUHBA afirmen que, per damunt dels interessos particulars, predomina el dret públic a conèixer la història i poder investigar les restes, sempre i quan, es faci amb respecte i rigor científic (…)

Es tracta, a través d’aquest estudi, d’aprofundir en la coneixença de les cronologies, els tipus d’enterraments, els rituals, l’alimentació, les malalties…

El cementiri jueu de Montjuïc –nom que vol dir muntanya dels jueus- està datat, almenys, del segle IX i es va fer servir fins al XIV, quan acabar la presència jueva a la ciutat amb els avalots de 1391. Unes obres al camp de tir, van descobrir restes de tombes, eren els anys 1945 i 1946; aleshores s’identificaren 171 tombes, i es recuperaren algunes peces d’aixovar, com ara arracades i anells.

Als anys 60, és va fer a la zona un parc d’atraccions. La recuperació social i pública de la muntanya impulsada pel consistori, amb el desmantellament del parc i del camp de tir, van desembocar en tot un seguit d’actuacions protectores. El cas és que, fins ara, se n’han identificar 557 tombes, se n’han excavat 28, i d’aquestes 20 conserven restes humanes. 

A hores d’ara, la zona de necròpolis, a tocar del penya-segat del Morrot, és un solar sense activitat que espera però, una recuperació plena, pública i accessible als estudiosos primer, i a la ciutadania després. El passat jueu és molt important, com se sap, tant per a història de Barcelona com per la de Catalunya.

El call jueu

El crim del caixer automàtic / El crimen del cajero automático

El vídeo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!