Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

21 d'agost de 2009
8 comentaris

“Aquí hi haurà la nova redacció de VILAWEB”

Llegeixo en una nota de paper mecanografiada i penjada a la porta del futur local periodístic, al carrer Ferlandina, 43, barri del Raval, districte de Ciutat Vella, Barcelona. Hi passo pel davant de manera fortuïta -sabia del canvi de local però no recordava pas que era cap aquí mateix- de camí cap als cinemes Renoir Floridablanca. Per cert, no sé si hi diu “Vilaweb” o “Can Vilaweb”, en el rètol provisional (…)

És broma.

El local té forma d’”I”. Estret, uns cinc metres, i fondo, trenta-cinc? Hi albiro, al final, un cert eixamplament de l’espai, que acaba en pati i en magnífica paret de pedra. A la seva entrada hi ha un timbre amb entrada electrònica, audio, i mirador que permet, des de dins, veure’n per televisió el visitant.

 

Vilaweb, segueix, doncs, amb la seva aposta ravalenca –del carrer de les Tàpies, el de les meuques, al de Ferlandina, més apunt però també cent per cent Raval.

 

L’edifici, és com tots el de l’entorn, sis plantes, sòlida i clàssica construcció ja centenària, penso que de les acaballes del segle XIX. El vial és estret, plena de botigues i botiguetes, i acull, avui, la nova immigració filipina, magrebina, llatinoamericana… Amb molt de caliu i vida. Vessa cosmopolitisme. Un univers bigarrat, multicolor, multilingüístic -amb el català amb un pes irrisori, marginal-, de tràfec humà constant. El Raval, és, realment, el cor de la ciutat.

 

El local hi és a mig camí del carrer de Joaquim Costa i de les rondes. Allà, a Joaquim Costa, encara hi ha un local de la CNT, amb llibres en exposició. Val a dir que aquest barri, a les primeries del segle XX, fou un punt fort de l’anarquisme i l’anarcosindicalisme català, no gaire lluny d’aquí van assassinar a en Salvador Seguí “El noi del sucre”, líder de la CNT.


I aquell altre local, religiós, al carrer d’Avinyó, on s’hi aplegà gent com ara en Xavier Casassas, cristians i homes de sensibilitat social, que donarien a llum, en 1958, la primera proposta de sindicalisme nacionalista català de la nostra història: la Solidaritat d’Obrers Cristians de Catalunya-SOCC, més tard, Solidaritat d’Obrers de Catalunya-SOC. Un sindicat inspirat en el basc ELA-STV -que hi té, per cert, idèntic nom-, i el potent sindicalisme belga encapçalat per la hegemònia CSC.
 

Raval. Tot de records personals…

 

El pare i la seva família -l’avi era de Cartagena, l’àvia de la Unión, a Múrcia- vivien al carrer Marquet, a frec del port, en recordo alguna estampa –comunions, visita als avis, desfilada de gegants i capgrossos, donar de menjar els coloms a la plaça de la Mercè. A servidor em batejaren a l’església de la Mercè.

 

La primera seu de la Filmoteca -films memorables com “la classe operaia va in paradisso”, altres d’en Gian Maria Volonté, d’en Bergman…-, a prop de la plaça Pedró. Allà, també, hi vivia un dels meus escriptors i intel·lectuals de referència: Manuel Vázquez Montalbán.

 

Hi tinc, per allà, també, cosins.

 

La meva primera editorial, Edicions 62, hi té la seu al carrer Peu de la Creu, a tocar d’un antic cinema que, de jovenet, hi sovintejava tot fruint-ne de les seves sessions dobles d’aventures, clàssics de Hollywood, westerns…


La històrica seu del PSUC, al carrer Ciutat, la bandera roja, amb la falç i el martell, al costat de la quadribarrada, penjada al balcó de la seu. També, més tard, hi vaig estar vinculat, orgànicament, a les acaballes dels anys 80, a l’agrupació comunista de Ciutat Vella.

 

Professionalment, quan la remodelació del Raval just havia començat, recordo un parell o tres d’anys de feina en programes de promoció econòmica, social, i comunitària. Aleshores, tot estava, encara, per fer.

 

I, ara, locals culturals molt cars per a mi: la meva llibreria –la Central del Raval-, el MACBA, el CCCB, i històrics com el call jueu, les muralles i restes romanes, els edificis comtals de la plaça del Rei…

 

CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

  1. aquest “és broma” que has deixat anar…
    El casc antic és una meravella, em té el cor robat des de que anava a l’escola Massana. El carrer del Carme, Hospital… La biblioteca de Catalunya… Els jardins interiors, el mercat de la Boqueria amb totes les pageses! I recordo que en un petit balcó, que donava a una mena de plaça, hi havia un mico que sortia per allà. Era la nostra distracció cada cop que tots els alumnes sortíem al carrer a dibuixar. Només feia que el burro!
    El bar Absenta, el “xininguito” dels entrepans, la casa d’uniformes de cuina, el bar Americano… Buf! Fa un grapat d’anys que no m’hi passejo!
    Ai! que m’agafa un noséqué per cada cop que hi penso!
    Bon dia

  2. No voldria filar massa prim, amic Pere, però quan tu hi anaves per aquella zona li deies “Raval” o li deies com tothom aleshores, és a dir, “el barri xino”?

    Molt sovint jo també li dic Raval -fins i tot tinc amics que han viscut allà tota la vida i ara li diuen “Raval”- potser per la moda que s’ha imposat de batejar-lo d’aquesta manera. Tampoc voldria caure en el parany del fetitxisme de les paraules però, en aquest cas, el canvi de nom no ha comportat una millora real del barri i sembla més bé un canvi estètic per amagar la penosa realitat.  

    Fa gràcia com una decissió des de dalt ha cuajat tan bé, fins i tot bandejant el nom popular.

    Salut!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!