“Final de viatge. Memòries d?un gandià: amics, coneguts i saludats” (Gonçal Castelló)

Hi ha vides que no caben en un llibre, com la del gandià Gonçal Castelló i Gómez Trevijano, actor i testimoni de destacats esdeveniments polítics de bona part del segle XX. Presentem ara les seues memòries redactades majoritàriament al llarg de la dècada dels 90 però inèdites fins a l’actualitat (…)

Llicenciat en Dret, militar de l’exèrcit de la república, jurista i procurador dels tribunals, militant del PCE, patriota vinculat, anys més tard al PSAN, Castelló ens parla d’una vida extraordinària, curulla de vivències, estímuls, patiments, delits; una veritable història del segle XX, un segle revoltat, dissortat, esperançador que el gandià viu i apura fins a la darrera gota.

 

En un magnífic treball d’edició i una esclaridora introducció, l’escriptor valencià Àngel Velasco, ens fa accessible la personalitat múltiple, polièdrica de Castelló, bo i assenyalant el fil conductor que el va informar.

 

“Aquesta obra que presentem en les pàgines següents, a cavall entre el text purament  autobiogràfic, el dietari, i la creació artística o literària és un retrat d’una època concreta, en delimitada, i l’autor, Gonçal Castelló, un cronista excepcional del segle XX. Hi ha vides que no caben en unes memòries o en un llibre. Sobretot quan parlem del gandià Gonçal Castelló, que va viure gairebé tot el segle XX (Gandia, 1912, Barcelona, 2003). I molts dels esdeveniments, alguns fonamentals, per entendre part de la història i del pensament d’aquesta centúria. I els conta ací des del punt de vista d’un gandià, d’un valencià, que va viure intensament, a cavall d’aquestes ciutats: Gandia i València, un pessic de Mallorca, París i Brussel·les, i Madrid i Barcelona”, segons resa el pròleg de Velasco.

 

Si m’és permès voldria anotar una petita contribució, prou modesta, que vaig fer a l’ingent feina del seu introductor i editor. En un moment determinat, Àngel Velasco, sabedor que estava fent un llibre sobre la revista CANIGÓ, me’n va demanar sobre els articles que hi va publicar Gonçal Castelló. Atesa la dificultat d’oferir-li dades concretes, li vaig enviar l’esborrany del manuscrit per tal que n’extragués tota la informació que li fos útil i profitosa.

 

En qualsevol cas, i detalls personals a banda, només em resta que felicitar la tasca de la bona gent que ha fet possible l’edició i difusió d’aquesta obra magna de la memorística en llengua catalana. I recomanar-ne, ben sincerament, la seva grata i profitosa lectura.

 

. Final de viatge. Memòries d’un gandià: amics, coneguts i saludats. Gonçal Castelló. Edició i introducció d’Àngel Velasco. Edita CEIC Alfons el Vell. Gandia 2010.

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *