VARIACIONS

El món segons Pep Montes

23 d'octubre de 2007
Sense categoria
1 comentari

Llenguatge i ciutadania

Jordi Llovet, l’eminent catedràtic de literatura comparada, ha dit avui, en la lliçó magistral que ha impartit en la sessió inaugural del nou curs de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, que llenguatge i escriptura són una mateixa cosa, i que no es pot separar la civiltat del cultiu de la paraula, en la mesura que l’aprenentatge de les lletres (o sigui l’aprenentatge del llegir i l’escriure) és un element constitutiu, inseparable, del nostre progrés com a persones i com a col·lectivitat. I, per tant, la feliç trobada entre el llenguatge, representat en aquest cas per l’Escola d’Escriptura, i la ciutadania, representada en aquest cas per la tasca de fons de l’Ateneu, és una promesa d’excel·lència i de futur.

La sessió inaugural del curs de l’Escola d’Escriptura porta camí de convertir-se en una cita inel·ludible de les lletres barcelonines, un esdeveniment en el qual passen i es diuen coses que de cap manera poden ser ignorades. La d’aquest vespre ha sigut la tercera ocasió en què l’inici del curs s’ha convertit en un compendi de discursos imprescindibles, de lectures i manifestacions diverses al voltant de la literatura, i d’expressions artístiques múltiples dalt de l’escenari de l’Ateneu. La mà manyaga i dolça dels directors de l’escola, Jordi Muñoz i Pau Pérez, es combina amb la seva determinació de convertir aquest peculiar centre de formació en un referent indefugible de les lletres catalanes, al millor nivell europeu i sense haver d’envejar l’èxit d’altres iniciatives. N’han donat fe el conseller de cultura, Joan Manuel Tresserres, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, el president de l’Ateneu Barcelonès, Oriol Bohigas, el gran Josep Palau i Fabre, i un munt de personatges del món literari català que s’han donat cita a la sala d’actes de la docta casa.

En la seva lliçó magistral, Llovet ha recordat també la veu dels clàssics, amb l’afirmació d’origen desconegut però atribuida a Virgili, que un bon amant de les lletres en té prou amb una biblioteca i un jardí per assolir la plenitud. Els alumnes de l’Escola d’Escriptura, així doncs, tenen l’oportunitat de realitzar-se en les seves aspiracions tot exprement fins al màxim la biblioteca de l’Ateneu i gaudint sense límit literari del jardí del palau Savassona. En el tancament de la seva lliçó, Llovet ha carregat durament contra l’actual política universitària europea, de caire conservador, certificada pels acords de Bolonya, tot acusant-la de reduir l’ensenyament de les humanitats a simple vernís superficial d’altres continguts, segurament eminents, però certament més prosaics i ideats estrictament per al mercadeig i el més pur utilitarisme econòmic. Ha certificat la defunció de les humanitats en el món universitari i ha assegurat que institucions com l’Ateneu hauran de ser, arreu d’Europa, la nova garantia del cultiu de les lletres.

I, finalment, no puc fer altra cosa que enrogir una mica i agrair l’honor i el plaer d’haver sentit el meu nom esmentat dalt de l’escenari, en boca de Pau Pérez, deixant testimoni del modest granet de sorra que jo i els que treballen amb mi hàgim pogut apilar al costat de la que ja és una immensa muntanya de feina ben feta i d’excel·lència. Que sigui per molts anys.

lengu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!