21 de febrer de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Què ens estafen?

En un blog anterior parlava

En un blog anterior parlava de l’enorme mentida  en què vivim inmersos. Una mentida que ens confon i ens xucla la vida.
Un aspecte cabdal d’aquesta mentida és la supressió que es fa del pensament genuïnament català. He hagut de descobrir, ja adulta, en Ramon LLull, Jaume Balmes, Batista i Roca, Fuster, Deulofeu, Pujols, i la llista podria allargar-se amb molts d’altres que encara no coneixo, tot  i ser universitària.
Els currículums  escolars i universitaris negligeixen tot aquest nostre pensament  que seria l’orgull i l’honor de països com Anglaterra o Alemanya, on als seus joves  se’ls fa conéixer i llegir,  i se’ls ensenya a valorar els seus pensadors i literats. I on els periodistes  i homes públics poden citar els seus clàssics perquè els coneixen  i estan orgullosos de ser-ne hereus.
A casa nostra, la mala fe i l’encarallotament  dels  polítics  ha perllongat i ha portat a una situació excruciant  el silenciament de la cultura pròpia que el franquisme havia imposat.
Tots els "tics" de considerar de poca vàlua i per tant de passar per alt tot allò que és  genuí i propi,encara que siguin profundament valuosos, han esdevingut norma.
Estem profundament colonitzats. Les nostres autoritats ho promouen i ho permeten, dissimulant-ho amb eufemismes diversos, i molta gent ni se n’adona.
Cal desenmascarar la mentida denunciant l’estafa que se’ns està fent. S’està soterrant l’ànima més genial i creativa d’aquest poble, la que ens entronca amb veu pròpia amb les grans tradicions universals, i es substitueix per una mediocritat esborronadora.
Des d’aquesta finestra reivindico el pensament català i us recomano  un gran desenmascarador, un pensador  que  a Anglaterra, França o U.S.A seria un número u, per l’agudesa del seu criteri, pel coneixement profund que demostra d’allò que parla  i per la força que encomana. Es en Carles Muñoz Espinalt, en el seu "Recull d’escrits", publicats per Muñoz Espinalt edicions.
Acabo, tot  esperonant-vos a comprar-lo, amb uns fragments extrets  d’una conferència  pronunciada l’any 92, titulada " Una desmoralització superable" i que sembla escrita per als nostres dies, tant pel context que retrata com per l’anàlisi, que, ara i aquí, ens assenyala amb clarividència la causa i la solució del problema.

" Tenir capacitat d’inspirar confiança per guanyar-se la voluntat d’altres persones a hom li reclama moral ètica, però també moral de caràcter. La moral d’un mateix  depèn no sols de la clara virtut en el fer, sinó  d’un tremp ferm." Per això, la millor i més entenedora definició dels mots  desmoralització o desmoralitzar, la  dóna el diccionari: "Privar de l’energia moral."
Exacte, el desmoralitzat  està com buit per dins, entre atordit i atuït, talment com si no tingués ni esma per refer-se. Ara es palpa la desmoralització a cada cantonada i tothom treu a relluir la crisi. Què s’anuncia? Crisi en grec equivalia a la necessitat d’una decisió important. Una determinació molt resolutiva  que demana, en primer lloc, empenta de caràcter. Si no hi
ha prou empenta de caràcter, les decisions importants no es prenen a temps i aviat entra la sensació d’impotència i el neguit  de no saber com sortir-se’n. Llavors sorgeix la desmoralització i el campi qui pugui.
A Catalunya  mateix, com que no es gosa  plantejar-se un plesbicit  per la Independència, veiem que tota la política queda reduïda  a una permanent decepció  que va d’un absurd a l’altre. En una de les darreres sessions del parlament català, el  president del Govern, va dir que  "havia acabat la paciència, però que havia anat a comprar-ne més". Tot allargant l’acudit, va ser una llàstima  que no hi hagués cap diputat amb prou talent per preguntar-li: si en aquella botiga on havia anat a comprar la paciència també venien valentia, determinació i dignitat. No trobeu que ens escasseja?"
(…) Com podem esmenar-ho? En primer terme  hem d’estimular i formar nous dirigents que sàpiguen vestir una ètica adequada  a l’evolució dels temps i que tinguin prou caràcter per lliurar-nos de la  postmoralitat que tot ho abassega. Cada dia hem de ser més exigents  amb els homes que ostenten càrrecs  polítics. Com a mínim hauríem de fer-nos nostre el que deia a primers de segle l’eminent psiquiatre  Domènec Martí i Julià, amb un clar sentit de la moral del treball: "Quan un català entra o vol entrar en la vida política, mireu abans de què viu: si és sabater, mireu si és un bon sabater; si és advocat, mireu si és un bon advocat  i si és metge, mireu si és un bon metge,etc. i tingueu la seguretat que si és un dolent sabater, o un dolent advocat  o un mal metge, serà un dolent polític i per tant un mal representant de la cosa pública". Si gairebé cap dels dirigents polítics actuals podrien sortir ben parats de la prova, com voleu que no hi hagi desmoralització? Què ens queda? Afortunadament, els homes  tendim  a refer la nostra moral  i a recuperar el to  quan nous caps de brot abranden les consciències."
(…) " Sí, podem superar l’actual desmoralització, però no serà pas possible dignificar-nos, si no partim de la premissa que mai no hi ha justícia  ni ètica, si els dirigents són corruptes, curts de gambals  o actuen d’esquena al poble".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!