Països Andorrans

Xarxa cultural del sistema lingüístic valencià-català-balear: València, Balears, Catalunya, Andorra, Catalunya Nord, La Franja d'Aragó, L'Alguer i el Carxe. (777-2027)=1.250 Anys

28 d'agost de 2014
0 comentaris

CRISTIÀ BURQUÍ, L’ ACCENT CATALÀ DE LA REPÚBLICA FRANCESA.

Nascut fa aprop de 60 anys a Sant Feliu d’Amunt,Cristià Burquí,vist des de la meva distància, i des d’ el sud, sobretot des d’ el sud, ahont ens costa tant i tant entendre les coses del nord,fou una persona que ho va intentar,sense trencar la convecionalitat de la politca francesa va arribar a alguns limits de forma esporàdica, com quan va fer  la llengua catalana la llengua oficial  del Consell General dels Pirineus Orientals que és l’organ administratiu de la Catalunya Nord i la Fenolleda.

Va impulsar Total Festum, un programa cultural que dura mesos, reforçant les dues identitats, la catalana i l’occitana.

Al Castellet cada dia,tot l’ any, menys el 14 de juliol, hi ha penjada la bandera catalana, a la seu del Consell del Llenguadòc-Rosselló hi ha un fum de banderes, però l’occitana i la catalana sempre hi son.

Darrerament estava fent una defensa aferrisada de la identitat i del territori del Llenguadòc -Rosselló enfront de la reforma estupida del mapa regional francés que es preten fer desde Paris, amb més del 98% del consellers regionals fent-li costar,això vol dir de tots els partits.  

I moltes altres coses,  fins i tot alguns diran que va fer poc per la cultura occitano-catalana,segurament no ha tingut temps,però va saber-se afrontar als seus propis companys del partit socialista i al mateix Valls,demostrant esser una persona madura i amb les coses clares, i no pas un immadur com en Valls. Aquesta és la diferencia entre tots dos catalans,per mi, en Burquí sabia el que era i/o el que volia ser,en Valls encara no sap que vol ser quan sigui gran.

Mireu el vidèu, al final radio arrels fa una pregunta en català, en Valls diu que no sap si ha de respondre en català,se sent una veu que diu:home..aquí sí (son a la Catalunya Nord), i un altre,en Burquí que diu ”nosaltres som l’ accent català de la República Francesa”, en Burquí és el que està a l’esquerra d’ en Valls.

Obriu la noticia, el vidèu de referència és al capdavall.

http://www.lindependant.fr/2012/08/03/emmanuel-valls-rend-hommage-aux-pompiers-francais-et-catalans,156693.php

http://www.lindependant.fr/2012/08/03/emmanuel-valls-rend-hommage-aux-pompiers-francais-et-catalans,156693.php

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.