LA CANTANT ALGUERESA FRANCA MASU, CREU DE SANT JORDI 2018.

A la cantant de l’Alguer se li ha atorgat una de les Creus de Sant Jòrdi d’ enguany. Franca Masu té una llarga trajectoria com a cantaire i especialment en alguerès, ha estat per molts catalanoparlants la veu de l’ Alguer de finals de segle XX i ens ha introduït al XXI amb la cultura algueresa plenament inserida a dins de la culrura dels paisos catalans: Del Carxe a l’ Alguer i de Salses a Guardamar.

https://www.youtube.com/watch?v=fyR_I8uWzdo

VALLS: ”…de català a català,adéu ! Christian Bourquin.”

Manuel Valls va anar, ahir de matí, a Millars a l’ enterrament d’ en Christià Burquí, president del Llengadòc-Rosselló, a Millars a la Catalunya del Nord,tal com ho va anomenar ell mateix Valls.

Valls, actual primer ministre del govern de la Republica Francesa, va dir,entre altres moltes coses, que Bourquin, fou l’ accent català de la República Francesa, que fou profundament català,totalment republicà, socialista…….i doncs un gran francés de  Catalunya,la del nord, que coneixia cada cantó, cada poble; ell havia posat la seva passió a defendre  aquest territòri, sovint oblidat, sovint menyspreuat, Valls va acabar dient,en català: ”de català a català, adeu ! Christian Bourquin

Vet aquí l’enterrament  tal com l’ explica avui l’Independant,en la versió per Perpinyà,amb fototgrafies de l’ acte i un vidèu,al capdavall, concret de les paraules d’ en Valls incloses :

http://www.lindependant.fr/2014/08/29/les-obseques-de-christian-bourquin-en-direct-de-millas,1923093.php

La versió,d’ ambit general,del mateix independant,amb un vidèu mes extens de l’ acte:

http://www.lindependant.fr/2014/08/29/obseques-de-christian-bourquin-les-hommages-en-images-video,1923175.php

CRISTIÀ BURQUÍ, L’ ACCENT CATALÀ DE LA REPÚBLICA FRANCESA.

Nascut fa aprop de 60 anys a Sant Feliu d’Amunt,Cristià Burquí,vist des de la meva distància, i des d’ el sud, sobretot des d’ el sud, ahont ens costa tant i tant entendre les coses del nord,fou una persona que ho va intentar,sense trencar la convecionalitat de la politca francesa va arribar a alguns limits de forma esporàdica, com quan va fer  la llengua catalana la llengua oficial  del Consell General dels Pirineus Orientals que és l’organ administratiu de la Catalunya Nord i la Fenolleda.

Va impulsar Total Festum, un programa cultural que dura mesos, reforçant les dues identitats, la catalana i l’occitana.

Al Castellet cada dia,tot l’ any, menys el 14 de juliol, hi ha penjada la bandera catalana, a la seu del Consell del Llenguadòc-Rosselló hi ha un fum de banderes, però l’occitana i la catalana sempre hi son.

Darrerament estava fent una defensa aferrisada de la identitat i del territori del Llenguadòc -Rosselló enfront de la reforma estupida del mapa regional francés que es preten fer desde Paris, amb més del 98% del consellers regionals fent-li costar,això vol dir de tots els partits.  

I moltes altres coses,  fins i tot alguns diran que va fer poc per la cultura occitano-catalana,segurament no ha tingut temps,però va saber-se afrontar als seus propis companys del partit socialista i al mateix Valls,demostrant esser una persona madura i amb les coses clares, i no pas un immadur com en Valls. Aquesta és la diferencia entre tots dos catalans,per mi, en Burquí sabia el que era i/o el que volia ser,en Valls encara no sap que vol ser quan sigui gran.

Mireu el vidèu, al final radio arrels fa una pregunta en català, en Valls diu que no sap si ha de respondre en català,se sent una veu que diu:home..aquí sí (son a la Catalunya Nord), i un altre,en Burquí que diu ”nosaltres som l’ accent català de la República Francesa”, en Burquí és el que està a l’esquerra d’ en Valls.

Obriu la noticia, el vidèu de referència és al capdavall.

http://www.lindependant.fr/2012/08/03/emmanuel-valls-rend-hommage-aux-pompiers-francais-et-catalans,156693.php

http://www.lindependant.fr/2012/08/03/emmanuel-valls-rend-hommage-aux-pompiers-francais-et-catalans,156693.php

 

LA PROFESSÓ DE LA SANG DE PERPINYÀ.AVUI A LES TRES. MIREU-LA PERQUÍ!.

LA PROCESSÓ DE LA SANG O DE LA ”SANCH” COM ESCRIUEN ELS MEDIS FRAXIMANDS LA PODEU SEGUIR AVUI EN DIRECTE PER AQUEST ENLLAÇ DEL DIARI
FRANCÉS ”L’ INDEPANDANT:

http://www.lindependant.fr/2014/04/18/la-sanch,1872945.php

SERÀ CAP A LES TRES DE LA VESPRADA, ÉS UNA TRADICIÓ QUE VE DEL SEGLE XV,
TÉ MOLTES CONNOTACIONS SOCIALS QUE CAL DESCOBRIR I ESTUDIAR.

AQUEST ANY SEMBLA QUE HI HA MOLTA GENT DE LA CATALUNYA SUD,QUE HI HA ANAT AMB EL TGV AMB MOLTA FACILITAT, MENYS DE DUES HORES I A PASSEJAR PER PERPINYÀ, LA CATALANA.

”CANTAR A BARCELONA,ÉS CANTAR A L’ ALGUER,ÉS CANTAR A CASA”

”CANTAR A BARCELONA,ÉS CANTAR A L’ ALGUER,ÉS CANTAR A CASA”  amb aquestes paraules Franca Massu va començar el seu recital d’ahir al vespre a Barcelona
al local Llum de Gas, qu’era plé molt abans de començar.

En el marc del Barnasants,Franca Masu celebrava els seus 10 anys de música professional després d’ una llarga trajectòria internacional essent,ara per ara el màxim exponent en llengua catalana de l’ Alguer al món.

Una vetllada esplèndida amb un públic seduït per la veu cromàtica de la cantant sarda i convençut, de dalt a baix, de l’ immensa qualitat de la cantant algueresa.

L’ alguerés a entrat al cor de la Franca i forma part integral del seu univers emocional i això és el qu’ella transmet al món. 

www.francamassu.com

www.barnasants.com