Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

1 de setembre de 2010
0 comentaris

Un nou medicament contra el melanoma maligne registra uns resultats esperançadors

Melanoma és el nom genèric dels tumors melànics o pigmentats. Es tracta d’un tumor generalment cutani i altament invasiu per la seva capacitat de generar metàstasi. És un tipus poc freqüent de càncer de pell, però quan fa metàstasi acostuma a tenir un pronòstic molt greu. Només un 30% sobreviu al cap de cinc anys. Una de les principals causes és l’exposició a la radiació solar, sobretot a l’estiu. A Catalunya s’ha triplicat en les ultimes dècades com a la resta del món i representa un 65% de totes les morts per càncer de pell.

 

Un estudi clínic recent d’una teràpia personalitzada experimental contra el càncer de les companyies farmacèutiques  Roche i Plexxikon està registrant uns resultats sorprenents. L’estudi mostra un encongiment dels tumors en una majoria de pacients de melanomes metastàtics que comparteixen una mutació genètica comuna. I un grup d’experts en el camp lloen aquests resultats, dient que l’èxit d’aquest estudi podria ajudar a preparar el camí a una nova teràpia contra el càncer de pells des dels darrers 20 anys.
Dels 16 pacients terminals que comparteixen una mutació del gen de BRAF, gràcies al medicament PLX4032  de Plexxikon han vist com els seus tumors s’encongeixen i un pacient presenciava la seva desaparició – un rati de  resposta del 69% entre el grup amb medicament. Els altres 39 pacients del grup no tenien la mutació genètica i els seus càncers progressaven igualment. En un segon grup, un 81% amb la mutació experimentaven una resposta positiva. El medicament bloqueja la proteïna de BRAF i es considera que la mateixa mutació apareix entre un 40% i un 60% de tots els pacients de càncer de pells.

“He estat tractant pacients amb melanoma durant 20 anys, i mai no he vist una resposta d’un medicament com això”, deia Lynn Schuchter, el cap de Penn d’oncology d’hematologia, al Philadelphia Inquirer. “Alguns pacients responien en només 72 hores”. L’optimista resultat de l’estudi ha estat un triomf per als investigadors implicats. Després que les dosis inicials de PLX4032 fracassessin a generar una resposta, els investigadors van reformular  el medicament per fer-ho més fàcil que els pacients absorbeixin.
“El melanoma metastàtic té un pronòstic devastador i és una de les primeres causes de mort de càncer en pacients joves”, deia l’autor d’iniciativa Keith Flaherty. “Fins ara, les teràpies disponibles eren poques i de poca confiança, així aquests descobriments poden realment canviar la perspectiva per a pacients els tumors que tenen aquesta mutació.”

 

Més informació en aquests enllaços:

– read the story from the Philadelphia Inquirer
– here’s the report from the AFP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!