Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

5 d'abril de 2008
0 comentaris

BCN llança un pla prointegració en ple augment d’immigrants

El Periodico 3/4/2008 PROJECTE AL VOLTANT DE L’EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA • L’ajuntament programa centenars d’activitats a partir de mitjans de maig. • La xifra de forans empadronats torna a créixer després d’estabilitzar-se el 2006. PATRICIA CASTÁN. BARCELONA

Debats, exposicions, conferències, festes i desenes d’actes intentaran aproximar durant tot aquest any les dues realitats que viuen a Barcelona, la de la població autòctona i la de la creixent població immigrant. El programa Barcelona Diàleg Cultural, que ahir es va donar a conèixer als grups polítics municipals, i al qual va tenir accés aquest diari, arriba en un moment en el qual les xifres de població forana repunten, després d’haver-se estabilitzat l’any 2006.

Si a principis del 2007 la població estrangera empadronada representava un 15,6% de la ciutadania, la tardor passada ja arribava al 16,5%, com a conseqüència de processos de reagrupació familiar i de noves arribades. Fonts municipals indiquen que la tendència continuarà a l’alça en les pròximes estadístiques. Per aquest motiu, el programa de foment de la integració cultural que Barcelona ultima –en el marc de l’Any Europeu del Diàleg Intercultural— suposarà un valor extra al Pla de Treball d’Immigració 2008. El programa suggereix un coneixement mutu, però posa èmfasi a “convidar” la “nova ciutadania heterogènia” a compartir les tradicions i senyes d’identitat locals.

50.000 A CIUTAT VELLA. Els dos documents estan enfocats per “garantir la cohesió social” i afrontar el mestissatge de població que a Barcelona avança any rere any. Segons les últimes estadístiques detallades proporcionades per l’ajuntament (d’acord amb el padró del 30 de juny del 2007), dels gairebé 260.000 immigrants de Barcelona, gairebé 50.000 residien a Ciutat Vella, i arribaven a una proporció del 58,8% al Gòtic, i del 46,1% al Raval. A Sants-Montjuïc, al barri del Poble-sec, eren el 26%. A Nou Barris, a Ciutat Meridiana representaven el 34,3% de la població; mentre que a Sant Martí, al Besòs-Maresme eren el 22,6%. El nou mapa urbà ja va generar la creació de la figura d’un comissionat d’Immigració el 2007.

Entre els seus primers fruits, al marge dels plans anuals, destaca el programa del Diàleg Cultural, que des de molts districtes ja ha començat a visualitzar-se en forma d’activitats culturals de tota mena, però que cobrarà força a partir del cap de setmana del 17 i 18 de maig. Entre les moltes propostes, destaquen les exposicions que se celebraran al Museu d’Història de la Ciutat (La condició transmigrant. Globalització i ciutat, a partir de l’octubre, i Les barraques. La ciutat informal, a partir del juny) i al Palau Robert (Immigració a Catalunya).

FESTES TRADICIONALS. L’apartat de debats i reflexió implicarà les biblioteques locals, la Casa Àsia, la fundació CIDOB i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, entre altres entitats culturals. En l’àmbit artístic, també hi haurà molt espai per a la música, fins i tot al Gran Teatre del Liceu. A més a més d’activitats festives de folklore i de promoció de diferents cultures, les festes tradicionals de la ciutat també es promouran entre els nouvinguts “buscant que hi participin” i invitant que hi aportin la seva pròpia diversitat.

En paral.lel, els recintes municipals de tots els districtes programaran centenars de lectures, tallers i activitats per a totes les edats i nacionalitats.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.