miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

postes d’estiu (13) llefià, badalona, 14 de juliol

La Plaça de la Dona és ideal per passar-hi una calorosa tarda d’estiu: entre la Rambla Floridablanca i el Carrer Juan Valera, l’alçada dels pisos que l’envolten li asseguren l’ombra, però l’espai és prou ampli per no sentir-s’hi enclaustrat. Hi corre l’aire. El terra del parc infantil, amable. I els jocs un atractiu irresistible: la plaça és plena de vida de tots colors, vida que es gronxa, salta i riu. Vitalitat que imanta, naturalitat. Vida que conviu. (continua)
He hagut de córrer vora la carretera per no perdre l’autobús, aquesta tarda, amb el meu farcell embolicant la caçola de calamars farcits ben protegida sota el braç… ja en poden ser d’amples les voreres de davant de casa, vora la NII, sempre són plenes de cotxes, i perquè el conductor et vegi i no passi de llarg, quan no hi ha ningú a la parada, cal córrer per la calçada, ben bé de cara… quin mal pas! Combinació estranya, avui, transbords diversos -quin embolic això de les parades on uns paren però no els altres – per acabar pujant al 31, que hauria pogut esperar-lo des de casa. M’ha passat altres cops: sempre sembla que l’important és sortir del barri per fer alguna combinació, i sovint acabes fent el trajecte amb el mateix que hauries agafat donant-te un temps d’espera i assossec a la parada. Ja se sap, la pressa que enganya… És ben notable com canvia el temps de recorregut, pel trànsit, quan no són hores punta ni hi és calendari escolar. En un moment – 10 minuts? – travesses la ciutat. El 30, (i el 31 però aquest només en dies lectius), són els meus preferits: van de punta a punta.

A la festa preparada per acomiadar la Núria, dins els locals de l’Associació de Veïns Juan Valera, l’ambient és molt amigable. La connexió directa amb la Plaça de la Dona per un costat i amb Juan Valera per l’altra confereix a aquest local un cert sentit de lloc central i obert, de pas, que li dóna un moviment inncessant, i el fa ser centre neuràlgic. Les especialitats cuinades per cadascú a casa fan patxoca i ajuden a crear un clima de molta proximitat. Retrobo cares conegudes, de quan preparàvem el Sant Jordi a La Salut, de les reunions i trobades dels Colors de la Tardor, de les obres de teatre Anti Rumors, de Badalona som totes i tots… cares i paraules, diferents procedències, diferents trajectòries, diferents àmbits d’intervenció. Tècnics, programes, projectes, associacions, grups de dones, l’entitat ja és el de menys, ara ja compta més la persona, els llaços que es van teixint, les barreres que es van trencant. I el motiu de la trobada.

El sol ha anat tombant, i per Foridablanca se n’ha vist el rastre. Fer una foto de grup ha estat divertit, i els xisclets infantils i el collage veïnal, un marc immillorable. Inevitable comentar “això ho hauria de veure tothom, veure com la diversitat conviu al carrer en harmonia, veure com els barris tenen un urbanisme fantàstic, racons envejables” Aquesta és la normalitat de Badalona, les barreges, les xarxes, veïns ben diferents que comparteixen banc i jocs dels infants. Normalitat que no ven titulars, i que es fa transparent massa vegades.

Em volia escapar per anar a l’Assemblea de Llefià (des d’allà fa poc vaig seguir una altra posta, es pot llegir aquí) a escoltar el Delgado. Però un cop dins la festa. les converses t’atrapen i es connecteb històries parlant amb l’un i amb l’altre. Receptes dels menjars, ingredients, la gràcia del cuinar. Comissió de Reflexió i Debat, d’Itinerari, de Festa Central. Lectura de dedicatòries, anècdotes d’activitats compartides, comentari de notícies, idees que s’enfilen, noves propostes, noves sinergies…

Costa marxar, i encara xerrem en el trajecte de tornada. Ja és massa tard per passar per la reunió del Correllengua, i estic massa esgotada per afegir-me a l’assaig. M’hauré de plantejar tornar a blindar els dijous com a data sagrada si vull seguir a Sentits amb responsabilitat.

Avui la posta em parla d’una ciutat que s’escolta i s’enxarxa, que conviu per fora i per dins, que transforma i construeix dinàmiques… encara que a molts els interessi fer invisible aquesta realitat. I negar-la.


  1. Amb motiu de la trovada de la festa a favor de la Núria.

    Som moltes les persones que s’implican amb la coheció social que treballen des de les entitats per millorar els barri, una bona prova es la comentada per la Dolors, que amb aquestes trovades es fa xarxa per assolir els objetius en els àmbits de reconeixement social de les persones que hi treballan a les entitats, amb objectius de propostes i accions que permetessin afrontar les propostes i accions que voluntaris defensant idees i volunatdes del moviment veïnal sorgit de les iniciatives populars que tenen dificultats i febleses i que transforment en reptes, de manera que puguin desenvolupar la tasca que es proposa, basicament en promocionar la cultura de transformació social en les millors condicions possibles.
    Aquesta es una reflexió que pretén ajudar a ssolir els objectius i les necessitats dels veïns i una bona mostra es la xarxa formada a traves de “Els Colors de la Tardor”. Ara ens els hem fet nostres, com també se’ls ha fet seus la propia comunitat impulsada per les entitats de l’entorn d’aquest barris amb una diversitat tan rica i tan poc coneguda a altres sectors de la ciutat, volem continuitat i eixò es cosa de tots, ara toca desenvolupar propostes i conèixer experiències que ens ajudi a tots a continuar el procés de transformació que hens faci créixer, amb creativitat i la imaginació són fonamentals.
    Aquí podem aplicar que BADALONA SOM TOTES I TOTS
    Bones vacançes a tots i a carregar les bateries per el nou curs….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.