miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

parlar del gospel ara i aquí, avui a badalona

Convocats per Gospel SENTITS de Badalona, i dins dels actes del Xè aniversari, avui comencen les PRIMERES JORNADES DE GOSPEL, que comencen aquesta tarda, a les 17h, i conviden a conèixer i debatre a fons que és, què aporta i quin sentit té cantar Gospel aquí, i ara. (segueix)

D’alguna manera l’objectiu marc, la missió de la taula, és abordar el sentit que té el Gospel ara i aquí. Vindrem d’una xerrada de la Sònia Moreno on s’haurà tractat el naixement i l’evolució del Gospel fins ara, i després, a la taula de debat, amb ella mateixa m´res en Julià Monje, director de SENTITS, en Quique Soriano ex director de l’Escola de Música Moderna de Badalona i Joan Soler Amigó, pedagog,floklorista, escriptor i lletrista (i adaptador de lletres de cançons), dinamitzats per una servidora, farem bullir l’olla al voltant de: 
El Gospel ve d’antic i ve de lluny, té un origen i un significat molt concrets i una trajectòria que els ha sobrepassat, evolucionat i adoptant formes diverses, precisment la Sònia ens ho explicat fins fa uns estona, amb una xerrada documentada i vivencial, i nosaltres ara, en aquesta taula de debat el que volem és precisament parlar de què significa el Gospel ara i aquí, quin valor i sentit t´re començat el segle XXI i en una ciutat com la nostra Badalona, i al nostre país, Catalunya
1)  Començarem parlant una mica del gospel des del punt de vista musical, es pot parlar del gospel com a gènere? Hi ha un concepte de gospel pur, o hi ha de ser? Hi ha acord en aquest aspecte o existeixen diferents concepcions? Instruments musicals? Només veus? Coreografies? Què és i què no és gospel musicalment parlant? On són els límits? Què el defineix, quina és l’essència?
2) Però es fa difícil parlar de què és el Gospel sense entrar en el seu contingut, sense parlar del significat de les seves lletres. Unes lletres majoritàriament  antigues que es mantenen; antigues, o modernes, carregades d’espiritualitat, de creença religiosa. Es pot dir que carregades, també, de protesta, de denúncia i d’esperit de lluita? És això el que les fa més vigents? O no? Quin valor tenen actualment les lletres de Gospel?  Cal creu-re-hi per cantar-les? Es pot cantar Gospel sense tenir sentit religiós o sense sentir l’espititualitat que transmeten?
 3) I esclar, per dir, per comunicar, emprem un idioma, amb quin idioma cantem gospel? Hi ha un únic idioma propi, o uns quants idiomes originals que cal preservar? Llengües africanes, anglès? O es pot cantar gospel també en altres llengües? O potser fins i tot cal cantar en altres llegües? Quin valor té la traducció o l’adaptació d’una lletra? És un valor o un handicap? Hi ha essencialismes en aquest aspecte? 
4) I ara per acabar, abans de donar la paraula als assistents per si volen/voleu fer aportacions o preguntes a la taula, us demanaria que molt breument féssiu la vostra valoració de com veieu el panorama del gospel actualment a Catalunya i què us suggereix la trajectòria de SENTITS i la pròpia existència d’aquestes primeres jornades de Gospel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.