miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

nadal de sempre

Quan jo era petita era costum escriure les postals de Nadal i lliurar-les a mà, entre els companys de classe, al professorat, entre familiars i amics. En déiem “felicitacions de Nadal” i les papereries oferien una àmplia gamma de mides i models amb dibuixos de molts estils – destascàven les il·lustrades per Ferrándiz -, i de preus: des de les més econòmiques a les més luxoses, de doble full, amb relleus i brillantines. A mi les dolces cares del Ferràndiz m’enamoraven, i deixava tots els estalvis en les de mida més petita, per poder fer arribar a tothom els meus desitjos de “Bon Nadal i feliç any nou 1969, 1970, 1971…”,I col·leccionava amb cura les rebudes, que sempre – i encara ara! – em costava de llençar un cop passades les festes.
Crec que va ser a 4t o 5è de la llavors E.G.B – com a màxim l’expressió dels desitjos s’havia concretat en “Si Nadal és Pau, Amor i Alegria fem que Nadal sigui cada dia…” – que el meu professor Isidre va respondre al lliurement, al cap d’uns dies, amb una cartolina blanca tacada d’esquitxos vermells – talment sang – i amb les paraules NADAL DE SEMPRE

(continua)


Amb cert desconcert vaig escoltar els seu missatge. Crec que mai més vaig comprar felicitacions “normals” . Els seus arguments em van convèncer, i des de llavors sempre vaig intentar aprofitar – uns anys amb més encert que altres – aquest hàbit nadalenc per transmetre missatges més “revolucionaris” o, si més no, més personalitzats (n’esmento un exemple a l’apunt pensar com vius ,viure com penses), incitant a la reflexió o transmetent alguna vivència del Nadal que anés més enllà. Reconec que en aquest sentit, amb el pas dels anys, i en paral·lel amb una certa des-sacralització de la nadala, amb la proliferació de targetes solidàries i la universalització dels bons desitjos, tots hi hem sortit guanyant. Paradoxalment, doncs, la “laicitat” progressiva de les festes ha vingut acompanyada d’una generalització d’aquest costum suprareligiós de formular desitjos positius, de solidaritat, de defensa dels drets humans. I ara que, ja sigui en format paper o en format digital, és molt habitual i massiu l’enviament de felicitacions amb missatges profunds, reflexions i personalitzacions, – més enllà de la creença religiosa -, gestionar l’arribada de nadales es converteix en una nova ocupació, d’un banda fascinant, de l’altra sovint indigerible, (pel volum i per la no caducitat, jo em resisteixo a llençar-les!).
I no cal dir confeccionar-les i enviar-les, fer-ho a temps, i que siguin innovadores, que diguin alguna cosa transcendent, sentida…

A casa fa temps que entre les germanes ens intercanviem felicitacions familiars autoconfeccionades que són una autèntica joia, que revaloritzen el gest, el costum. I reconec que jo gaudeixo creant i fent arribaar la meva al màxim d’amics i coneguts, amb una constància només relativa. Aquest cop, per exemple, he fet campana. Aquest any no ho he fet fins avui. Sí, el 25 de gener.

Tenia ganes de parlar d’aquell “Nadal de sempre”, d’aquells desitjos formulats entre Nadal, Cap d’Any i Reis, que sovint s’esfumen tan bon punt canviem els regals no encertats, desmuntem el pessebre, desem el tió i tornem a la rutina diària.

Tenia ganes de parlar de què vol dir desitjar un món millor, amb pau, i amb felicitat per a tothom, paraules mil vegades repetides durant les festes. Em molesten especialment quan les pronuncien els qui ostenten poder polític i econòmic: els mateixos governants i financers que fan discursos amarats de bons desitjos no fan res per combatre la POBRESA I LA FAM MUNDIAL, els desequilibris del CANVI CLIMÀTIC o per aturar la CURSA D’ARMAMENT. I nosaltres mateixos, formulem desitjos que comportarien canvis que potser no estem disposats a fer… hi penso molt aquests dies comprovant el joc d’hipocrasies en què ens movem, quan moltes de les persones que ens commouven i mobilitzem per fer arribar ajuda humanitària a Haití, per exemple, som incapaços de renunciar a cap dels privilegis que ens han estat donats, o de mostrar hospitalitat, acolliment i solidaritat real envers els desfavorits de més a prop. I de compartir l’espai on hem nascut amb els que han hagut d’abandonar la seva terra. Perquè no som plenament conscients  – i m’hi incloc – de com l’ordre mundial establert es basa en la pobresa d’uns per garantir la riquesa dels altres. No podem fer màgia per arreglar-ho, cert, però ser conscients de la realitat ens pot ajudat a combatre la hipocresia i a posicionar-nos proactivament. I en aquest posicionar-nos i actuar, els bons desitjos nadalencs poden funcionar com les pregàries budistes gronxades pel vent: són ímputs d’energia i esperança. De pensament positiu, vital.

En fi, que tingueu un bon Nadal, un bon nadal de sempre.


  1. Maria Dolors, fa pensar el teu escrit! Jo també col·leccionava nadales i m’agradaven moltíssim les de Ferràndiz, potser perquè expressaven com poques aquesta tendresa que comporta celebrar el Nadal quan creus en el sentit religiós i autèntic de la festa. Un Déu que es fa petit, pobre, desvalgut, perseguit, marginat… solidari amb tantes persones del món que pateixen. Deia algú que en mig de les guerres i les catàstrofes, Déu hi és, sempre… ¡en les víctimes! Demanant que les que sobrevivim donem el millor de nosaltres. Penso que el missatge genuí del Nadal, si ho pensem bé, és profundament revolucionari i trencador, en la dimensió religiosa i també en la social.

    Per cert, una tieta meva també confeccionava nadales artesanals, una bellesa. Ara, amb les presses i l’e-mail, tot ha canviat i s’ha convertit en missatges empantallats. Però la intenció i el missatge no perden valor, si es felicita el Nadal de cor i no com a convenció social o per quedar bé.

    Gràcies per la teva nadala! Una abraçada,

    Montse

  2. Hola i gràcies per la Nadala. M’ha agradat això del 25 de gener, també podriem fer-ho cada mes el 25 com a prova que els desitjos de pau, felicitat, enhorabona,…. que es fan al desembre, perduren tot l’any i no són només desitjos “obligats” dels dies de Nadal.
    Jo també he fet sempre Nadales; de petit com tu, les del Ferrandiz i les que feien a casa d’uns parents de Barcelona que tenien una imprempta de Nadales. De jove ja anava a Barcelona a comprar-les, al carrer Petritxol perquè eren més “modernes” i “progues”. Després ja les vaig coneçar a fer jo, buscant poemes de gent d’aquí o trossos de cançons tradicionals de Nadal; més endavant ja he fet jo els poemes (encara que no tinguin, per suposat, res a veure amb els dels poetes, però he pensat que és una cosa meva, personal.
    Amb l’era d’Internet he continuat igual, poemes o escrits meus, fotos meves i, si puc i em surt bé, música afegida. Si cal busco relació amb alguna cosa que hagi passat durant l’any. Ja veus, al novembre ja començo a pensar-hi, però sense encaparrar-m’hi, eh!
    Ja anirem fent intercanvi.
    A reveure, Núria

  3. Sembla que sigui a deshora, perquè ja no és Nadal, però tu saps perfectament que sovint hem de sortir de la trilla per arribar més lluny. En fi, m’ha agradat la teva proposta de pensar “el Nadal” de sempre fora del calendari pautat i marcat en vermell. I com que també formo part d’aquests que escrivim i enviem postals de Nadal, artesanes i amb un petit poema que posi paraules ben escollides a tantes coses per compartir, doncs m’agrada de rescatar els versos de la meva postal d’aquest Nadal. Bon Nadal de sempre!
    Entre les coses encara possibles:
    acaronar la galta de les hores
    -totes fereixen, totes somriuen-,
    recollir el pol·len del temps amb la punta del dit,
    escampar cel amunt les escates del mar,
    acotxar-se amb el vellut de l’ombra.
    O sigui
    posar, entre tantes llums o tanta
    necessitat de llum,
    un ferment d’atenció i de consciència.
    Jordi Sarsanedas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.