miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

el tot setmana del 13 d’octubre: la important tasca de les associacions de veïns

LA IMPORTANT TASCA DE LES ASSOCIACIONS DE VEÏNS  (segueix)

LA IMPORTANT TASCA DE LES ASSOCIACIONS DE VEÏNS

Aquests dies la FAVB de Barcelona ha estat notícia en reclamar el seu paper d’acusació popular independent en el procés al cas Millet, i la FAVB de Badalona en generar un debat intens sobre la immigració.

 

Les associacions de veïns són – o poden ser – un instrument de participació ciutadana molt vàlid, el lloc on es poden debatre i analitzar els problemes del veïnat escoltant totes les veus, tots els punts de vista discrepants, el lloc des d’on es poden generar opinions de consens i dinàmiques comunitàries lúdiques, culturals i de convivència en l’espai públic, el lloc des d’on es poden  inventar, proposar o reivindicar les solucions als problemes concrets del barri, i des d’on fer també aportacions d’àmbit ciutat. No són les úniques entitats des d’on crear teixit ciutadà i opinió, però tenen una potencial funció aglutinadora plural i transversal  que no sempre s’exerceix ni s’aprofita prou.

A l’acte convocat per la FAVB de Badalona, més enllà de l’obligada condemna a l’ús immoral i demagògic que PP i PXC fan de la immigració, amb clares finalitats electoralistes, es va apuntar i encetar un interessant debat sobre el paper que tenen les AV en la convivència i en la construcció d’una societat més equitativa i inclusora, especialment  ara que, amb la crisi, alguns problemes tornen a posar en joc la cohesió i l’estat del benestar de molts ciutadans. La igualtat de drets i deures per a totes les veïnes i veïns de cada racó de cada barri estan en joc, i les AV no poden quedar al marge d’aquesta realitat. Es va parlar de la necessitat de recuperar el paper de les AV com a motor de participació í com a eina útil i eficaç per trobar solucions als problemes reals dels barris. I es va parlar també del perill que siguin utilitzades amb finalitats partidistes. Precisament , al meu entendre, aquest  perill i el de que siguin entitats excloents alimenta la crítica dels qui consideren les AV poc independents políticament, i tancades a alguns sectors de veïns. Crec que la vacuna contra aquests perills es troba en la suma de: a) que la seva base social sigui àmplia i plural (i això requereix facilitar i aconseguir l’afiliació màxima a aquestes entitats de tots i cadascun dels veïns de la zona), b) que els seus mecanismes de participació siguin transparents, oberts i democràtics, c) que s’obrin al treball i aprenentatge en xarxa amb entitats d’altres àmbits i sectors, i d) que les persones disposades a liderar-les sàpiguen supeditar els seus interessos als del consens obtingut. En tenim alguns bons exemples.

 

Ajudar les AV a debatre i reflexionar sense demagògies sobre el seu paper  davant els reptes que planteja la convivència en la diversitat, diversitat present a Badalona gràcies a les diferents arribades de població immigrada al llarg dels anys, és una bona aportació de la FAVB a les AV i al treball conjunt que s’està fent des de Badalona som totes i tots, fent pinya amb les més de 100 entitats ciutadanes signants del manifest.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.