miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

dir-ne solidaritat quan és espoli

No sé si a l’informe que el ministre Margallo ha enviat a les ambaixades i consulats perquè tinguin arguments contra el dret a decidir dels catalans hi ha descrita la línia que separa la solidaritat de l’espoli. Segur que no, cap mitjà ho ha dstacat, i no els interessa… tampoc crec que hagi parlat enlloc, malgrat anomenar Alemanya, del principi d’ordinalitat, aquell principi que evita que la contribució interterritorial acabi situant a qui contribueix en pitjor condició relativa respecte a qui s’en beneficia.

La imatge és treta d’aquest bloc, us recomano també llegir aquest article

(seguir llegint)

D’aquest principi s’en va parlar molt durant el procés de l’Estatut català (podeu llegir-ho aquí, per exemple) i ara en parlen, defensant-lo encara que amb veu baixa, els federalistes.

Però en realitat, sense saber-ho, en parlen també els nostres joves quan marxen d’Erasmus i comproven en quines condicions viuen els joves Erasmus provinents de diferents parts de l’estat espanyol: majors prestacions (molt superiors!) els qui provenen d’altres zones, encara que siguin de les receptores de solidaritat…alguna cosa falla, oi? Això mateix pensen tots aquells andalusos o extremenys que tant van treballar després d’emigrar de les seves terres empobrides i sense oportunitats, tant van contribuir a aixecar l’economia de Catalunya, i ara… ara veuen com les prestacions sanitàries o els ajuts a la vellesa són molt superiors als seus pobles que a la Catalunya rica i solidària .. i ho són gràcies a la anomenada solidaritat territorial… alguna cosa falla, és evident. Però aquesta sembla una informació silenciada, 

Jo crec que malgrat el govern català i partits i entitats fora del govern han fet moltes declaracions respecte al deute fiscal, respecte al desequilibri de les balances fiscals, etc (es pot compovar aquí, com a exemple) en la meva opinió no s’ha informat prou la població sobre la magnitud d’aquesta situació. Tenint en compte que hi ha diversos mètodes per calcular-ho però que sigui quin sigui l’emprat el resultat sempre és de dèficit fiscal per a Catalunya (la discrepància estaria només en una mesura major o menor, però sempre deficitària), crec que s’ha fet poca pedagogia del tema entre la pròpia població catalana i espanyla, davant les forces polítiques de l’estat. I de l’estranger. És un tema que es passa sempre per alt…
Davant la devastadora aplicació de retallades actuals que s’estan carregant tot el sistema de serveis públics, trobo que el govern català ha fet poc ús d’aquesta informació i no ha explotat mediàticament l’evident desigualtat de tracte dels ciutadans en el territori de l’Estat espanyol respecte els serveis, prestacions i ajuts que reben. Per mi caldria una acció molt més clara i contundent, molt més eficaç mediàticament, no només com a justificació de la desafecció entre Catalunya i Espanya sinó sobretot perquè tots i cadascun dels ciutadans de l’estat coneguessin d’una forma molt més clara que existeix aquesta situació, aquestes desigualtats, i que alguns ciutadans són víctimes d’aquesta mena de robatori a nivell estatal, d’aquest repartiment totalment injust que converteix una cosa que hauria de ser boba – compensació solidària – en una nova font de desigualtats on uns hi surten guanyant molt en perjudici d’altres, que hi perden sempre.
M’agradaria hi hagués prou informació i conscienciació perquè tots plegats quan vegéssim o escoltéssim les queixes dels polítics catalans lsobre aquest tema, sentíssim que és una defensa dels drets ciutadans bàsics.  

En no fer-ho, en no fer-ho de forma contundent – govern i oposició – (Interessant, en aquest sentit, la reflexió que podeu llegir aquí, denunciar l’espoli fiscal és poc d’esquerres?,  la sensació d’un gran nombre de població catalana és que respecte les retallades de drets bàsics la Generalitat és tan o molt més culpable que el govern de l’estat. I comprovar que estem pitjor que a altres zones de l’estat fa recaure sobre la Generalitat la responsabilitat d”una suposada mala gestió molt més greu que la que li correspòn, de molt més ampli abast que les pròpies decisons (sovint nefastes, no estic pas justificant la política de retallades!). Us imagineu si el govern s’hagués plantat i hagués decidit no retallar en serveis públics com a mesura de denúncia de l’espoli fiscal? Si el deute fiscal no és present majoritàriament en la ment de la població en el dia a dia, i quan s’apuja la T10, quan es viu en la pròpia salut l’impacte de la retallada en sanitat, o de la reducció de les beques menjador, o de la plantilla a les escoles, la paga extra dels funcionaris (que a l’estat sí han cobrat) o qualsevol altra pèrdua de l’estat del benestar, no es relaciona directament amb aquesta mala compensació de les balances fiscals, la conclusió és que aquí ens en sortim pitjor que als altres llocs, i la Generalitat es converteix en la primera culpable. Que la independència estigui a l’horitzó immediat com a solució definitiva a tot plegat no exclou, des del meu punt de vista, la necessitat de seguir denunciant i d’una forma ben clara el maltracte fiscal. Com no ho exclou el fet que algunes mesures de retallades socials es podrien dur a terme igualment per iodeologia del partit al govern. Una cosa no treu l’latra, i em sembla una mala opció que des dels moviments crítics amb la gestió que l’administració pública fa de la crisi no es denunciï també aquest greuge que acaba essent nova causa de desigualtats. 


Crec que sobre el límit de la solidaritat, de com aquesta passa a convertir-se en espoli, i sobre el principi d’ordinalitat, sobre el dèdicit fiscal, les balances… sobre aquests temes hi ha grans treballs documentals i bons oradors que han servit perquè un gran nombre de catalans coneguin perfectament la situació. Però crec que caldria fer-ne campanya més popular. I caldria que en els circuits més habituals de la ciutadania que es mou per aconseguir canvis, i en els circuits mediàtics de la població catalana menys arrelada als mitjans catalans (fora de TV3, el 33 o les ràdios catalanes, qui en parla?) i en els circuits mediàtics espanyols on sovint s’hi expressa un espanyolisme anticatalà, arribessin aquestes informacions amb claredat serena. Al mateix estil tan encertat com el que aporta Junqueras quan parla com a historiador…

El que caldria és que la població sentís aquest com un problema propi, i no pas com una canterella dels polítics.

Potser aquest informe podria ser un pretext per fer-ho. 

Ja sé que que el front obert més important que tenim és el dret a fer el referèndum per decidir el futur del país, un futur immediat que inclou superar la precarietat i la pobresa de la població, i retornar a l’estat del benestar universal, dels drets socials, de l’equitat… Però potser si aquesta informació fos més popular serien encara moltes més les persones que defensarien la consulta sobiranista, i que tindrien nous arguments i més força alhora de reclamar canvis estructurals. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.