El Punt Glocal

Bloc no oficial per a lectors i simpatitzants del diari EL PUNT

20 d'octubre de 2008
Sense categoria
2 comentaris

Són importants les capçaleres de les seccions?

El defensor del lector (Pep Colleldemont i Oliva) respon a dubtes, crítiques i altres consideracions cada dos diumenges a El Punt.

Ahir, sota el títol “Són importants les capçaleres de les seccions?” es va obrir un bon debat, tenint en compte la distribució de continguts d’El Punt actualment. Transcric:

“La desaparició de la secció Societat -no pas de les notícies que s’hi donaven-, a causa d’ una reorganització de les capçaleres per motius d’organització del producte, centra la intervenció del defensor.

Segur que la gran majoria dels lectors de les diferents edicions d’El Punt –jo, la veritat, i ho haig de reconèixer, no ho havia vist– no s’han adonat que des de dilluns passat ha desaparegut la secció Societat. M’ho va fer veure un correu electrònic que va enviar un membre del Consell Editorial, en Quico Gurrera, del Baix Camp. «Com és que s’ha suprimit la secció Societat? Crec que era una secció molt interessant i que forma part de les notícies de proximitat», ens diu en Quico.

Certament, aquesta secció recollia notícies sobre temes molt nostres que feien referència a escoles, salut, estrangeria, etc. Ja us he dit que no me n’havia adonat, i per això en parlem amb la direcció del diari. Em diuen que sí, que no és només una supressió temporal sinó que han decidit treure-la. I per què?, ens preguntem. Doncs senzillament per raons pràctiques, em comuniquen.

Un diari és un tot format per seccions molt concretes que serveixen per orientar el lector sobre els temes que trobarà en aquell espai concret. Podríem dir, ras i curt, que serveixen per ordenar el diari. És cert que molt lectors –jo diria que moltíssims– no ens fixem gaire en les capçaleres, sobretot si en el disseny del diari, com és el cas d’El Punt, no es destaquen gaire i són molt discretes. Segons em justifiquen des de la direcció, el fet de tenir unes seccions concretes a vegades pot portar problemes de compaginació a l’hora d’organitzar l’edició del producte. En seccions diguem-ne petites es pot donar el cas que un dia concret no hi hagi gaires notícies i, en canvi, que hagin de buscar-ne simplement per donar cos a la secció. Es dóna, a més, el cas que aquesta secció no era del tot definida, ja que moltes notícies podien anar perfectament a la secció de Països Catalans. De fet, les notícies d’Europa-Món ja contenien tota mena de temes relacionats amb la societat, i no anaven a la secció de què parlem.

He volgut fer una anàlisi abans de donar la meva opinió, i la veritat és que he trobat moltes notícies que eren a Països Catalans i haurien pogut anar perfectament a Societat, i a l’inrevés. En posaré exemples. «El nombre de menors gironins acollits supera en mig any el de tot el 2007, però 29 encara esperen una família.» Aquesta notícia anava a Societat, i crec de veritat que no m’hauria estranyat gens trobar-la a Països Catalans. I un altre exemple: «Un estudi sobre el Fluvià a Esponellà alerta de l’impacte de les extraccions d’àrids», notícia que era a Països i hauria pogut anar, almenys des de la meva visió, a Societat. Per tant, i segons m’insisteixen des de la direcció, només ha desaparegut per raons pràctiques d’organització la capçalera Societat, però de cap manera les notícies que s’hi donaven, que simplement han canviat de lloc. Agafo el diari d’avui i comprovo que efectivament hi ha notícies d’ensenyament, de salut, de les despeses d’aigua en l’agricultura, etc., que segur que en un altre moment haurien anat a Societat. (…).

Els lectors que es vulguin posar en contacte amb el Defensor del Lector ho poden fer trucant al telèfon 972 186 400, enviant un fax al número 972 186 420, per correu electrònic a l’adreça defensor@elpunt.com, o enviant una carta al carrer Santa Eugènia, 42. 17005 Girona. En les comunicacions escrites hi ha de figurar forçosament el nom, el domicili i el telèfon de l’autor. El Defensor del Lector les contestarà particularment, o bé per mitjà d’un article, quan consideri que tracten de qüestions d’interès general.”

Què n’opineu? Són importants les capçaleres de els seccions? Com s’hauria de distribuir un diari nacional per edicions com és El Punt? S’ha d’innovar d’acord amb els nous temps? Potser, les antigues seccions ja no són del tot útils? I, per què no posar moltes petites subseccions (salut, medi ambient, cultura, espectacles, trànsit, recursos humans, economia global, internet, TV, ràdio,…?

 

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:Helvetica;
panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:536902279 -2147483648 8 0 511 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:Helvetica;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;
mso-fareast-language:ES;}
a:link, span.MsoHyperlink
{color:blue;
text-decoration:underline;
text-underline:single;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
{color:purple;
text-decoration:underline;
text-underline:single;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:36.0pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tabla normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

+ Més recomanacions al Twitter d’El Punt
Glocal
i debat al Grup
d’El Punt Glocal de Facebook
.

Marcús

  1. Sovint busquem en la premsa digital el mateix que podem trobar en un diari de paper. Tanmateix, no tenen per què ser iguals. La versió digital pot ser molt més flexible. Les seccions són útils per a qui busca notícies d’un determinat àmbit. En un diari digital, però, no tenen per què està agrupades en una mateixa secció. El que cal és que es puguin localitzar fàcilment. I això s’aconsegueix si cada article o notícia duu una etiqueta que permeti classificar-la.

    I no cal que sigui una única etiqueta. Per exemple, la notícia sobre el Fluvià pot dur diverses etiquetes: “Països Catalans”, “ambient”, “Pla de l’Estany”.

    La secció de societat sempre m’ha semblat un calaix de sastre. Hi pots trobar notícies pròpies de la premsa del cor a costat del “fet divers” o d’altres en què s’informa de la descoberta d’aigua a Mart o d’un nou fàrmac contra la sida.

    Per altra banda, la ciència acostuma a ser la ventafocs dels mitjans de comunicacions, sense saber on col·locar-la. La possibilitat de diverses etiquetes ho soluciona. Pot haver-hi notícies de ciència relacionades amb gairebé totes les seccions del mitjà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!