BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

20 de maig de 2010
6 comentaris

Quillos i sudaques

Els de la Plataforma Tarragona Decideix volem fer-nos visibles en els instituts de secundària. El Martí i Franquès és el primer que ens ha obert les portes. De les sis classes de 4art. d’ESO n’hi havia una que ens l’havien pintada com a molt difícil. Amb paraules d’alumnes del mateix centre, allà hi havien col.locat els més problemàtics, “quillos i sudaques”. Ningú no s’atrevia a anar-hi. Jo, que per edat no complia amb el perfil previst, em vaig fer el valent i m’hi vaig oferir; que d’alguna cosa serveix l’experiència docent.

La xerrada em va portar de cap uns dies. Massa. Estava nerviós: no he donat mai classe en un centre públic i se n’expliquen moltes, d’històries d’indisciplina. Si a sobre “són els quillos i sudaques. Com me les manegaré?”

Entro a l’aula amb dos companys més. Davant tinc quinze cares tant expectants com la meva.  Quatre xinesos, però, acoten ràpidament el cap i segueixen, aliens, amb uns dibuixos que els han posat com a exercici. El tutor em diu que no m’immuti, no entenen res. Sí, moltes cares son sud-americanes, però altres són més indefinides.  

Començo. Parlo en català. A poc a poc. Repeteixo coses en castellà. Tot i així la seva cara no canvia d’expressió: ho entenen tot per igual. Em serveixo de la pissarra, dialogo. Els parlo sobre la llibertat, sobre la repressió del nostre poble a qui abans no se li permetia exhibir la seva bandera ni ensenyar en la seva llengua i a qui ara no permeten fer un referèndum d’independència.

Dialoguem sobre les ganes que tenim tots de decidir sobre les nostres coses. L’any vinent ells hauran d’escollir entre una modalitat de batxillerat o si se’n van a treballar o si segueixen un mòdul de formació professional. Els catalans volem decidir sobre el nostre futur, sobre la nostre independència “tant SÍ com NO.”  El diàleg és fluid. Noto bona sintonia. Apareixen somriures. M’atreveixo a lligar millor la relació i pregunto el nom de la més participativa. I la seva procedència. És portuguesa. Després m’adreço a un noi i em diu que és equatorià. Segueixo amb un tercer que també sembla sud-americà, però abans que aquest pugui contestar, la portuguesa talla per dir: 

– Aquí todos somos extrangeros.

Llavores em recordo d’una frase de la Patrícia Gabancho:

“Quan parles en català a un nouvingut, 
l’estàs desposseint de la seva condició d’estranger
  i l’introdueixes a casa.”

– Mira, tu has nascut a l’estanger, sí. Però tu no ets pas estrangera, de cap manera.  Perquè jo et parlo en català, la nostra llengua, i per tant per a mi tu ets de casa, ets del nostres, també ets catalana. Jo et tracto com als de casa i et parlo en català.

De cop els somriures s’eixamplen. M’havien entès i els havia agradat. No sabeu com em vaig sentir per dintre! I aquests eren els nois i les noies a qui havia de témer! 

Al final, abans de marxar vaig anar a parlar personalment amb una noia a qui jo no sabia identificar per l’origen. Em va dir que venia del Marroc. “Jo li portaré molta gent de la meva.” Fantàstic!

 Decididament hem d’apostar pels nouvinguts. No pot ser que els mateixos “companys” d’institut els mirin amb menyspreu. No són ni quillos ni sudaques, són catalans. Hem d’estimar aquesta gent. Els hem d’obrir les portes, els braços i el cor. Que per nosaltres no quedi. La gran majoria voldrà ser de casa. 

  1. …i la independència ens portaran.

    De quillos i sudaques n’hi ha. Vull dir el que vol dir el terme pejoratiu. Però no cal presuposar que ho són tots els que provinguin d’un lloc determinat.

    Ben fet anar a parlar amb ells, tot el que contribueixi a trencar la bombolla del guetto és bo.

  2. com ho expliques,  segur  que si tots  tinguéssim actituds  adequades,  ells  també les  tindrien  i aquí  en tenim una mostra.  Emociona llegir-ho,  que van  estar  receptius  i participatius.

  3. si hi poses bona voluntat, ells ho noten i ho agraeixen. Per això s’ha de lluitar, per tal que no se sentin estranys, per tal que entenguin a quin país han vingut, per tal que parlin la nostra llengua. És clar que hi ha de tot, evidentment, però en general, prou desgràcia tenen d’haver hagut de marxar de casa seva.
    Endavant tots plegats amb aquest camí que hem de fer!
    Gràcies, Narcís.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!