BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

26 de juny de 2010
5 comentaris

Els supervivents

El psicòleg observa i atén. Els supervivents a la catàstrofe ferroviària han visitat l’infern i n’estan tornant. Visita llampec i retorn lentíssim.
No saben si creure-s’ho.
Apagats, suspesos, enduts per un vendaval emocional, no saben on dirigir els seus passos. Uns comencen a deambular per les runes i les restes humanes, atònics, com buscant algun sentit a aquelll’espectacle visual. Altres s’han paralitzat de cop. Flaixos ràpids al passat immediat per recompondre imatges que no poden aturar massa temps, el que seria necessari per cohesionar-les. El record està esmicolat perquè fa mal aturar-se en cap imatge. Què ha passat? Els mots fugen, no n’hi ha que puguin ordenar percepcions i records encara col·lapsats pel devessall emocional… I amb el dolor sotjant cada imatge.

El psicòleg observa i atén. Cridats per la intermitència de la llum groga, els supervivents lentament s’acosten al punt d’assistència. Són els que poc o molt controlen les emocions, però que no deixen d’estar sotmesos a l’estrès. Estan pàl·lids i tremolosos, uns quequegen, altres resten muts. Tenen fortes dificultats per retornar a la realitat. Enllà, els més greus, els que deambulen  lluny del lloc de l’impacte després d’una fuga erràtica; estan desconcertats, soporosos, estupefactes; se’ls pren i mansament es deixen conduir cap al punt de socors. N’hi ha que estan presos d’una excitació incongruent, volubles, agitats; han fet un quadre histèric. Finalment uns pocs semblen sencers perquè fins i tot han ajudat a socórrer altra gent; en un començament no atreuen l’atenció del personal assistencial, però, fixeu-vos, no paren de repetir els mateixos gestos mecànics i inútils ni tampoc recorden els que acaben de viure, ni el que acaben de fer. Han viscut una amenaça de mort. La reacció, a grans trets, ha estat o la inhibició, o l’excitació fins al deliri en alguns casos. 

Totes les manifestacions d’un quadre neuròtic post-traumàtic d’ansietat aguda o de crisis histèriques, o un quadres psicòtic d’ estats de confusió, reaccions maníaques o delirants. Quadres que estan presents tant en els que n’han sortit físicament indemnes com en els ferits. 

Les necessitats psicològiques dels supervivents són d’indole cognitiva i afectiva. En el pla cognitiu, la víctima necessita saber què ha passat, d’entendre els fets, de poder situar-s’hi enfront i dibuixar-li un sentit. En una tessitura més pràctica li calen informacions imprescindibles: lloc d’assistència, informacions jurídiques sobre els drets de les víctimes i gestions a fer. En el pla afectiu, la víctima acaba de viure una agressió contra l’instint de supervivència i la seva autoestima més bàsica (narcisisme). En una triple vessant:

–  esfondrament del sentiment d’invulnerabilitat que tots tenim en un grau o un altre.

– esfondrament de la certesa que l’entorn és protector i garanteix el nostre benestar;

– esfondrament de la confiança en l’altre. Tots vivim amb la certesa que l’altre, d’entrada, està aquí per protegir-nos en cas de necessitat.

El supervivent acaba de viure fins a l’arrel la seva condició de mortal, de subjecte amenaçat per l’entorn i abandonat per l’altre. A aquests sentiments més bàsics s’hi ajunta una vivència de vergonya i de culpa: la d’haver entrevist la mort i el no-res; un coneixement que, com el fruit de l’arbre del Paradís, està absolutament prohibit als humans.

  1. … que inventen coses per a explicar-se que ha passat. He sentit nois que deien que a l’estació no es veia res i que el tren no va fer el senyal acústic…o que no tenien més remei que travessar les vies..(De 700 persones que hi havien només una trentena ho van fer)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!