Laia Jurado i Canadell

Mestra de la República Catalana

28 de novembre de 2007
Sense categoria
1 comentari

QUATRE REFLEXIONS SOBRE L’URBANISME A VIC

L’Urbanisme a Vic, com no podia ser d’una altra manera, és motiu de notícies i controvèrsies constants i molt més que ho serà durant tota la legislatura.
Primer de tot, vull recordar que aquest dilluns han començat les taules de debat amb la ciutadania pel POUM, Vic Proposa: com vols la ciutat i l’entorn?. Iniciativa que té com a finalitat que els ciutadans diguem quin model de ciutat volem i quin entorn cal preservar. Aquesta iniciativa serà positiva sempre i quan el govern municipal tingui en compte a la gent i no sigui una mera façana per dir que s’han fet consultes.


De tota manera de poc serviran les consultes si es continuen donant llicències d’obres per nous projectes d’urbanització. De res servirà si no es suspenen aquestes llicències, ja que si entre tots hem de decidir com volem que sigui Vic no té cap sentit que s’aprovin nous projectes arrasant els camps que envolten  la ciutat. Potser els ciutadans les veiem com a zones no urbanitzables, però no podrem dir res, perquè ja estarà tot projectat i en alguns casos executat.
Aquest seria el cas d’un projecte que s’ha presentat a l’Ajuntament sobre l’urbanització del sector 2 de Sant Sixt, perquè ens entenguem, la zona que va des de l’ermita amb el mateix nom, fins al Club Patí i cap a l’escola Andersen. Tota aquella zona, segons el projecte, s’ha d’urbanitzar, en una part hi aniran pisos i en una altra  equipaments.  Realment els ciutadans de Vic volem que la ciutat creixi cap allà?, o volem que la ciutat no s’extengui més en territori (per preservar les zones agrícoles que ens envolten).
En aquest cas, els veïns del Sucre (barri de la zona) no tenen dret a decidir com volen el Barri?
En canvi, a l’Horta Vermella, sense acabar de fer la consulta popular, l’equip de govern ha decidit deixar sense efecte la creació d’un polígon industrial i canviar-ho per zona residencial de baixa densitat.
A quins interessos respon aquest canvi?. No caldria que en aquella zona es preservés l’entorn rústic i no es construís més?.
Veient tan sols aquests exemples, sembla que la consulta als ciutadans acabarà sent una mera operació de màrqueting i que des de la regidoria d’urbanisme hi ha interessos per fer créixer la ciutat cap a una banda i no cap a una altra.
A part, hem de fer una reflexió molt clara: quin creixement volem que tingui Vic en 10 anys? S’ha de pensar que quan més creixem, més necessitats de serveis necessitem. Ja hi cabrem a l’hospital?. Ja tindrem prous escoles i instituts públics?. I les llars d’infants?. I el transport públic?.
El que caldria és que juntament amb cada nou projecte es fes la previsió dels serveis necessaris i  que els costos d’aquests serveis fossin pagats directament pels qui obtenen els beneficis en les noves construccions.
Parlar d’urbanisme dona per molt i l’espai d’aquesta columna és limitat, així que deixo sobre la taula aquestes reflexions i temps hi haurà de parlar-ne llargament.

L?un és el tot o el tot fa l?un?
26.02.2009 | 9.17
A Sense categoria
UNA FESTA MAJOR TAMBÉ PELS JOVES
01.07.2008 | 8.39
A Sense categoria
HOQUEI SOBRE PATINS. BARÇA I LAPORTA PREPOTENTS.
12.05.2008 | 8.32
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Molt bon comentari i una exel.lent reflexió, ha veure si s’enteren aquest yuppies de l’ajuntament que no sóm una colla de gamarussus i que ja comencem a estar una miqueta cansats de que se’ns vulgui enganyar com uns xinos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.