Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

26 de setembre de 2023
0 comentaris

Neteja ètnica a l’Artsahk

L’Artsahk (pels armenis, Alt Karabahk pels forasters) s’ha vist obligat a rendir-se davant l’ofensiva d’Azebaitjan sostinguda per Turquia, Rússia i el silenci còmplice d’Occident (Israel inclòs). La fugida dels cent-vint mil armenis que encara hi resisteixen és qüestió de dies. Una nova neteja ètnica recau sobre aqueix poble màrtir cent anys després del genocidi perpetrat pels turcs durant pa Primera Guerra Mundial. Al nostre país, a la vergonya de la insolidaritat amb el poble d’Ucraïna s’hi afegeix ara la covarda infàmia envers Armènia, també pregona als mitjans mesells. Excepcionalment, Ferran Lupescu, denuncia avui a Vilaweb: ” Artsakh, una depuració ètnica davant la indiferència general en ple segle XXI”.

Només a la República francesa la comunitat armènia té prou gruix per fer sentir -inútilment- la seva veu: “Le président de l’Union générale arménienne de bienfaisance, Berge Setrakian, appelle le chef de l’État à saisir le Conseil de sécurité des Nations unies d’une résolution pour exiger que «cesse l’épuration ethnique de l’Azerbaïdjan à l’encontre des Arméniens».

Post Scriptum, 27 de setembre del 2023.

Avui, Le Figaro informa que França intenta evitar la continuïtat de l’ofensiva de l’Azerbaitjan per bastir un corredor panturc a costa d’ocupar el sud d’Armènia: ” La France va ouvrir un consulat dans une région convoitée par l’Azerbaïdjan”. Alhora que publica l’article d’Élise Boghossian, fondatrice de l’ONG EliseCare: «La valise ou le cercueil pour les Arméniens du Caucase».

Post Scriptum, 28 de setembre del 2023.

Avui, a Vilaweb: “El president de l’Alt Karabakh signa el decret de dissolució de la república independent. Samvel Shahramanián diu que la república de l’Alt Karabakh deixarà d’existir el primer de gener de l’any vinent després de tres dècades”.

Post Scriptum, 3 d’octubre del 2023.

Cap reacció política de Catalunya estant mostrant solidaritat entre nacions oprimides amb el poble armeni, vergonya…!!! Als mitjans el silenci, entre les excepcions Ferran Lupescu, ahir a Vilaweb: “Artsakh morta: notes esparses. Som en una altra era, però les grans potències la forcen a funcionar com a l’edat mitjana”. A França, a Le Figaro: «Nous assistons à une entreprise génocidaire qui a 130 ans». Pour l’historien Vincent Duclert, le monde doit prendre conscience que la guerre de l’Azerbaïdjan contre le Haut-Karabakh s’inscrit dans la continuité du génocide entamé au XIXe siècle”.

Post Scriptum, 5 d’octubre del 2023.

Avui, a Causeur, Gabriel Robin,  “Arménie / Azerbaïdjan : quand un conflit en cache d’autres”.

Post Scriptum, 6 d’octubre del 2023.

Avui, a Le Figaro:  Pour Hubert Heckmann, maître de conférences en littérature médiévale à l’Université de Rouen, l’épuration ethnique des Arméniens a début par l’effacement de la culture et de l’histoire. «La falsification de l’histoire fait partie du processus génocidaire en Arménie».

Post Scriptum, 12 de desembre del 2023.

Avui, Le Figaro publica aqueixa crida col·lectiva: «Pour la libération immédiate de tous les prisonniers arméniens détenus à Bakou».

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!