Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

7 de novembre de 2017
0 comentaris

Anotacions a “Décoloniser les provinces” de Michel Onfray

Michel Onfray (Cambois, 1959) és un lliurepensador francès esmentat anteriorment en aqueix bloc arran de la publicació de l’assaig que va dedicar a Albert Camus, “L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus” (Flammarion, París, 2012). Enguany, ha publicat fa pocs mesos un assaig breu titulat “Décoloniser les provinces” (Éditions de l’Observatoire, París, 2017) on denuncia el jacobinisme imperant entre la classe política francesa, centralista, autoritària, elitista que està portant l’estat a la fallida econòmica i moral.

El seu llibre va sortir just abans de les eleccions a la presidència de la República francesa i és un missatge adreçat a tots els candidats aplicable perfectament al qui ha estat finalment escollit president, Emmanuel Macron, un producte mediàtic políticament correcte sense projecte veritable de canvi democràtic real i desconnectat de la vida social sense ni tan sols una organització que li doni suport més enllà de l’eslògan “La Republique en Marche !”.

Michel Onfray creu que el municipalisme i els territoris amb identitat col·lectiva són susceptibles de bastir contrapoders concrets i pragmàtics a la inoperància estatista. S’inspira en el seu referent intel·lectual: “Camus reste une chance pour qui veut penser la gauche en libertaire, autrement dit en dehors des barbelés et de l’idéologie, du ressentiment et de la violence, de l’abstraction et du refus du réel” (pàgina 139). És un dels pocs intel·lectuals que s’autodefineix socialista lliberari i girondí, que té una mentalitat oberta envers el dret dels pobles a l’autodeterminació, concretament aplicat al cas català com exposa en un video el proppassat 9 d’octubre d’enguany en relació al referèndum del primer d’octubre a la seva web.

El missatge de Michel Onfray no té ressò als Països Catalans, només en data 1 d’agost d’enguany Llorenç Perrié Albanell, capdavanter del col·lectiu identitari nord-català Resistència, va publicar una ressenya interessant d’aqueix assaig de Michel Onfray al digital bretó Breizh-info, titulat “Au sujet de décoloniser les provinces“.

Post Scriptum, 27 de maig del 2020.

Michel Onfray anuncia pel 17 de juny vinent l’aparició d’una revista trimestral denominada Front Populaire que ha despertat expectació mediàtica sobretot després que un reportatge del periodista de Le Monde Abel Mestre qualifiqués el projecte de proper a l’extrema dreta, una crírica que ha estat repicada contundentment per Onfray amb l’article “Police mentale et ministère de la verité”, fent un repàs històric del capteniment ideològic del fundador de Le Monde i els seus successor, antics petainistes transvestits de gauchisme cultural i polític d’arrels sempre totalitàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!