Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

16 de setembre de 2014
1 comentari

Angela Merkel encapçala la resposta contra el ressorgiment del nazisme a Alemanya

Els mitjans catalans han dedicat poca atenció al gest significatiu que va protagonitzar la cap de govern alemanya, Angela Merkel, diumenge passat encapçalant la concentració de milers de ciutadans a Berlín contra l’antisemitisme i el ressorgiment del nazisme al seu país.

El nazisme no va quedar definitivament derrotat el 8 de maig del 1945 amb la capitulació del III Reich, arreu d’Europa (Hongria, Ucraïna, Grècia…) ressorgeixen moviments nacional-populistes que poden degenerar en actituds nazis esperonats per la manca de respostes immediates a la crisi econòmica, política i de valors ètics que afecta a les classes populars de molts estats. Les teories conspiratives substitueixen les explicacions racionals als complexos problemes de les societats modernes, la culpabilització dels jueus torna a ser el recurs dels demagogs per focalitzar en un element presentat com a extern a la col·lectivitat l’origen de tots els mals.

Les societats obertes d’Europa són amenaçades per un aiguabarreig de nazisme, islamisme i anticapitalisme com s’aprecia clarament a França amb l’emergència de personatges com Dieudonné, i en general arreu on s’han organitzats manifestacions contra Israel (no pas per la pau entre àrabs i israelians) durant les setmanes que ha durat l’operació Marge Protector a Gaza. No ha estat cap casualitat que a la concentració de Berlín a més de jueus i han participat representants de la comunitat kurda i yaizidites, minories que se senten amenaçades al seu país d’origen i també al país que els ha acollit com a refugiats atesa la pressió dels islamistes i els seus còmplices totalitaris. També emigrants biafrenys que volen recordar el suport que van rebre d’Israel durant la guerra fallida per la seva independència.

La determinació d’Angela Merkel, i de la majoria de partits alemanys, tret dels neonazis del NPD, (defensats per evitar la seva il·legalització per un antic membre de la Fracció de l’Exèrcit Roig), a l’hora de lluitar contra el ressorgiment del nazisme al seu país i arreu d’Europa la dignifica com a dirigent política d’una categoria poc habitual entre els líders europeus i deixa en evidència la mediocritat i la falta d’idees d’aquells que la denigren com a símbol de l’austeritat, les retallades i, en resum, de l’anticapitalisme.

Post Scriptum, 19 de setembre del 2014.

També a Alemanya és on sectors musulmans crítics amb el gihadisme són més actius a l’inrevés del que succeeix a França, o a Catalunya, on aqueixa mena de posicionaments són imperceptibles.

Post Scriptum, 28 de març del 2017.

Segons un informe fet públic abans d’ahir pel Forum de Coordination pour la lutte contre l’antisémitisme al voltant d’un quart de la població alemanya és declaradament antijueva, un increment que es dóna entre l’electoral de la dreta populista i els nouvinguts procedents de països islàmics:

“Environ 20%-25% de la population allemande expriment de l’antisémitisme, quand il s’agit de critiquer Israël”»: depuis 14 ans, Professeur Anders Chek, de l’Allemagne, conduit des sondages sur la xénophobie. Les résultats de sa dernière étude – quatre-vingt ans après la montée du régime nazi – sont très préoccupants.

«Il y a une montée de l’antisémitisme, en particulier dans le mouvement la droite populiste», affirme-t-il dans une interview pour le studio de Ynet. «Mais nous voyons aussi des différences entre l’antisémitisme traditionnel, qui est assez bas – et l’antisémitisme moderne, particulièrement quand il s’agit de critiquer Israël, qui est une forte hausse».

Selon le professeur Anders: « L’antisémitisme est lié à d’autres motifs d’hostilité. Nous l’appelons l’hostilité basée sur des groupes, qui est liée à l’opposition aux immigrants. En Allemagne, l’antisémitisme est également associé à des sentiments anti-islamiques». Selon lui: « Cela pourrait expliquer pourquoi il y a en Allemagne beaucoup de crimes motivés par la haine. À Berlin, par exemple, nous avons relevé 500 attaques contre les Juifs en 2016. Cela peut s’expliqué par le fait que les juifs ne sont pas considérés comme faisant partie intégrante de la société, mais comme des étrangers».

Sur la base de l’étude, diriez-vous que les juifs sont maintenant en danger en Allemagne?

«Oui, un danger réel, et il vient de parties très différents. Il y a un antisémitisme parmi la population centrale, il y a, comme nous l’avons vu, un antisémitisme moderne s’exprimant par une opposition à Israël, et il y a aussi beaucoup d’antisémitisme musulman, de la part de communautés musulmanes radicalisés».

Le professeur Anders mentionne : «il y a eu en Allemagne plusieurs attaques perpétrées par des jihadistes contre la population allemande, et leur idéologie est assez antisémite. Par conséquent, il y a également un danger pour la communauté juive en Allemagne, comme en témoignent les sondages que nous avons menés sur la perception des risques. Cela limite la vie sociale normale».

Le professeur Anders a présenté la recherche à la Knesset, dans le cadre de sa participation à la conférence internationale «l’Industrie de la Haine», qui s’est tenue la semaine dernière dans l’Institut “Mashoah” pour les Études de l’Holocauste, à Tel Yitzhak. L’antisémitisme, dit-il, ne va pas disparaître, même si on pense parfois à tort que la droite européenne est devenue pro-israélienne à cause de sa haine envers les musulmans. «Cela ne limite pas l’antisémitisme contre les juifs dans le pays, l’image est donc complexe».

Post Scriptum, 26 de setembre del 2017.

La comunitat jueva alemanya tem l’ascens electoral d’AfD (Alternativa per Alemanya) però resulta que segons un sondeig, els seus votants admiren Israel tot i no assumir del la responsabilitat alemanya de l’holocaust, segons explica Raphael Ahren en aqueix article aparegut ahir a The Times of Israel: “Haï par les juifs, le parti extrémiste allemand de l’AfD adorerait Israël“.

Post SCriptum, 15 d’octubre del 2017.

The Times of Israel publicà ahir un article panoràmic sobre Alternativa per Alemanya (AfD) titulat: “Ce qu’il faut savoir sur le parti d’extrême droite allemand AfD”.

Post Scriptum, 9 d’agost del 2018.

Manfred Gerstenfeld és l’autor del report “Germany’s First Anti-Semitisme Commissioner“, publicat avui als Perspectives Paper número 916, editats pel Begin Sadat Center on analitza la creació per part del govern alemany d’un comissionat específic per a la lluita contra l’antisemitisme.

Post Scriptum, 18 de setembre del 2018.

Arran de l’assassinat d’un ciutadà alemany a mans d’un immigrant àrab a la ciutat de Chemnitz hi ha hagut un seguit de manifestacions que els mitjans i la classe política oficialment (llevat del responsable del servei d’intel·ligència, Hans-Georg Maassen) han qualificat de caire neo-nazi. Charles Rojzman (Villeurbanne, 1942), un psicosociòleg jueu francès, publicà abans d’ahir un article al digital Causeur desmentint aqueixa versió dels fets: “Chemnitz: des pseu-nazis ouverts au dialogue”.

Post Scriptum, 3 de gener del 2019.

Manfred Gerstenfeld publica avui, als Perspectives Papers número 1.055 del BESA Center, aqueix report titulat “Angela Merkel’s Legacy and the Jews”.

Post Scriptum, 16 de setembre del 2020.

Manfred Gerstenfel va publicar el proppassat 24 d’agost aqueix report al BESA Center: Germany’s Antisemitism Allies.

Post Scriptum, 5 d’octubre del 2021.

Cnaan Liphshiz publica avui a The Times of Israel aqueix article: “La tristesse de nombreux Juifs allemands face au départ d’Angela Merkel. Les leaders évoquent une “partenaire fiable pour la communauté juive”, une “alliée constante” avec un bilan où “le bon l’emporte très largement sur le mauvais”.

Post Scriptum, 10 d’octubre del 22021.

Avui, Angela Merkel durant el seu viatge de comiat com a cancellera d’Alemanya ha visitat Israel, significativament també el museu de l’holocaust, on ha reiterat: “Merkel on farewell trip: Israel’s security will always be a priority for Germany“.

Fa quatre dies, l’antic diplomàtic israelià Freddy Eytan va publicar-ne aqueixa semblança a The Times of Israel, “Angela Merkel : l’amie fidèle à l’Etat d’Israël:

La visite d’adieu de la Chancelière Angela Merkel à Jérusalem marque la fin d’une longue époque fructueuse et amicale dans les relations bilatérales entre les deux pays. Son départ de la vie politique allemande laissera un grand vide et pose de nombreuses questions sur l’avenir de nos relations avec Berlin.

Certes, il existait avec la Chancelière des divergences, qui sont d’ailleurs avec l’ensemble des pays de l’Union européenne, sur les implantations et la solution du problème palestinien, mais avec Merkel cela se dit en toute amitié et franchement, et non pas par des leçons moralistes. C’était aussi le cas pour la menace existentielle du projet nucléaire iranien.

L’Allemagne est devenue notre partenaire commercial le plus important de la planète juste après les Etats-Unis. Les importations israéliennes représentent un total de presque trois milliards de dollars.

Alors que la France avait imposé un embargo sur les armes, la République Fédérale d’Allemagne nous a fourni du matériel militaire, notamment plusieurs sous-marins. Nous entretenons avec les Allemands de nombreuses relations scientifiques et universitaires ; contrairement à d’autres pays européens, dont la France, le boycott et la déligitimation ne font pas recette à Berlin, les campus sont chaleureusement ouverts aux professeurs, aux chercheurs ainsi qu’aux étudiants israéliens. L’Allemagne combat l’antisémitisme avec tous les moyens. La politique de la chancelière est constante, les promesses sont tenues notamment sur les visites officielles.

Merkel comprend parfaitement que le combat tous azimuts pour la défense de l’Etat Juif est une cause juste et légitime.

Le BND, le service fédéral de renseignement extérieur en Allemagne, collabore étroitement avec le Mossad notamment pour déjouer des attentats sur le sol européen. Il a également servi d’intermédiaire efficace dans la libération de prisonniers israéliens dont celle du soldat franco-israélien Guilad Shalit.

Ce n’est pas la première fois qu’un chancelier allemand effectue un voyage en Israël mais chaque visite, surtout à Yad Vashem, nous plonge dans la mélancolie et le souvenir d’un passé sombre et douloureux.

Face à la banalisation quotidienne de la Shoah et à la multiplication des actes antisémites, les visites de leaders allemands en Israël ne pourront jamais gommer la barbarie nazie de notre mémoire individuelle et collective mais nous réconfortent pour l’avenir.

En 1951, 3 ans après notre Indépendance et 6 ans après la Victoire contre Hitler, Konrad Adenauer et David Ben Gourion tournaient la page avec « une réparation morale et matérielle », selon l’expression du chancelier.

60 ans plus tard, Angela Merkel, réalise leur vision en demeurant une amie sincère et fidèle au peuple Juif et à l’Etat d’Israël. Nous en sommes très reconnaissants.

Dans l’espoir que son successeur suivra fidèlement cette realpolitik.”

  1. No em sembla correcte barrejar sense més nazisme, islamisme i anticapitalisme. El nazisme és el mal per se, una ideologia supremacista extremadament perniciosa que s’ha de combatre a tot arreu i amb tots els mitjans.
    L’islamisme és una religió, una de les tres monoteistes que ha conformat bona part del nostre passat, amb coses bones i no tan bones, que agradarà més o menys (com el cristianisme i el judaïsme); en tot cas el que cal blasmar i combatre és la visió integrista i retrògrada d’alguns.
    I l’anticapitalisme és una ideologia. Que també pot agradar més o menys. Però que existeix des del mateix desenvolupament del propi capitalisme. Es tractaria de fer un món diferent, construir-lo des d’altres paràmetres, posar la persona al centre, no sublimar la competitivitat o l’interès, o mirar de superar-ho (cosa que entronca amb diferents concepcions més clàssiques de les religions abans esmentades) i que en tot cas no té perquè rebutjar-se pejorativament assimilat-lo a segons què. Per què, després de 5 anys de crisi duríssima, es difícil demanar que es combregui a ulls clucs amb el capitalisme fins i tot per qui no s’ho havia preguntat mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!