Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 de juliol de 2013
1 comentari

A les envistes de les converses de pau entre israelians i palestins a Washington

Avui mateix el secretari d’estat nordamericà, John Kerry, ha anunciat que la setmana vinent hom reprendrà les negociacions de pau entre el govern d’Israel i l’Autoritat Nacional Palestina a Washington.

El president Obama té com a objectiu prioritari arribar a un acord de pau entre israelians i palestins durant el seu mandat i s’hi ha esmerçat de valent per tal d’aconseguir aqueix encontre a la capital dels USA. Pot ser una cita que esdevingui tan famosa -i esperem que no tan efímera- com els acords d’Oslo d’ara fa vint anys. Des de Catalunya estant s’escau fer algunes consideracions en clau política interna sobre aqueix esdeveniment.

La causa palestina ha esdevingut un mite del progressisme d’arrels totalitàries que encara és hegemònic ideològicament i políticament al nostre país mediatitzant els valors democràtics que històricament han impregnat la causa nacional catalana. La traca final pro palestina al concert de la llibertat del proppassat 29 de juny n’és un exemple. Pels antisionistes nostrats l’únic que compta es la destrucció de l’Estat d’Israel, assumint com a propis els objectius d’Hamàs, Hesbol·lah i el conjunt del gihadisme global, no pas una pau justa entre àrabs i jueus. 

Entre els catalans amics d’Israel, i en general la comunitat pro-israeliana d’arreu, la represa de les negociacions ha estat rebuda amb esperança i amb el convenciment que consolidarà un model d’estat exitós que és referent pels pobles del món que prioritzen la llibertat i la prosperitat per davant de projectes totalitaris abocats al fracàs. Un article recent de Pedro Gomez-Valadés, president de l’AGAI, resumeix perfectament aqueix sentiment de confiança que és consubstancial a la consciència nacional jueva i que permet a Israel encarar el repte de les negociacions amb els palestins amb un consens intern que no existeix entre els seus interlocutors.

La pau entre Israel i l’ANP pot fer augmentar el convenciment entre els independentistes catalans que aposten per un estat català democràtic que el reconeixement mutu i la col·laboració entre ambdós pobles pot ser clau en el futur immediat. El president Mas farà el setembre vinent una visita oficial a Israel que pot ser un pas en aqueixa direcció, com ja han apuntat personalitats jueves rellevants com Slomo Ben Ami.  

  1. Suposo que en aquesta mateix linia, l’establiment de relacions fraternals i solidàries amb un estat palesti lliure també deu ser contemplat pel senyor Renyer com quelcom de desitjable i positiu per als pobles catalans i palesti.
    Un eventual establiment de relacions entre ambdos pobles servirà per reforçar les respectives consciencies nacionals (fora de que hom consideri que el poble palesti com a tal no existeix, que sembla ser que es un consens força estès entre els amics catalans de l’estat d’Israel).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!