Xina: coronavirus i expansionisme

El règim comunista malda per eludir la seva responsabilitat en l’origen i l’ocultació de la pandèmia a base de difondre teories de la conspiració que l’exoneren (com explica Daniel Pipes) i que tenen acollida acrítica entre nosaltres (veure aqueix pamflet de LLibertat.cat).

Pels amics i parents coreans m’arriba com la Xina està intentant fer veure que ha aturat totalment la Covid-19 i que només augmenten els casos dels ciutadans retornats infectats en altres països. No hi ha manera de contrastar-ho atesa la censura informativa que caracteritza la República Popular Xina des de la seva fundació, esdevinguda ara la tecno-dictadura més perfeccionada del món. El contrast amb la manera que Corea del Sud ha aturat l’expansió del coronavirus és manifest: amb seguiment digital de tots els afectats, transparència informativa i col·laboració ciutadana.

La reacció xinesa per espolsar-se la responsabilitat de l’origen de la pandèmia (pendent encara de saber-ne les causes reals) és una campanya global de desinformació (veure article de Valérie Niquet a Le Figaro de fa quatre dies) presentant-se com un model d’eficàcia en contraposició a les societats obertes occidentals, afavorint-hi les tendències autoritàries. Com escrivia el proppassat 16 Olivier Babeau a Le Figaro el repte és : “Techno-dictature chinoise ou démocratie libérale occidentale, la guerre des modèles”.

La crisi del coronavirus impacta en conflictes multidimensionals en curs (la batalla pel preu del petroli entre Aràbia i Rússia n’és un dels mes rellevants), sobretot en la pugna que sostenen Xina i els Estats Units per l’hegemonia mundial, com analitzava fa un mes Emil Avdaliani: “How to Save the failing World Order ?”, als Perspectives Papers, número 1.452, del BESA Center.

Post Scriptum, 26 de març del 2020.

André Grjebine, analista especialitzat en relacions internacionals, publica avui a Le Figaro un article alertant dels perills de la dependènca europea respecte de l’economia xinesa: “Même en dehors de cette crise, la Chine pourrait menacer la sécurité de nos aprovisionements“.

Post Scriptum, 1 d’abril del 2020.

Segons publica aqueix vespre Bloomberg un informe de la intel·ligència dels EUA conclou que les dades que ofereix el règim comunista xinès sobre el cornavirus estan deliberadament distorsionades a la baixa per presentar una imatge davant el món de sistema sanitari i polític eficaç: “Chine concealed Extent of Virus Outbreak, US Intelligence Says”.

En el mateix sentit s’expressen tres especialistes francesos sobre el règim xinès que publiquen un article a Le Figaro on citant fonts no governamentals afirmen que el nombre real de morts a la Xina ha estat de 97.000: “Covid-19: qui osera demander des comptes au régime chinois?”.

Per contra, em sento decebut pel tractament informatiu que la redacció de Vilaweb fa envers les responsabilitats del règim comunista en l’ocultació de l’origen i desenvolupament de la pandèmia, edulcorant-lo i afegint-hi per compensar una crítica a l’actitud dels EUA, antiamericanisme obliga: “Ens podem crure les xifres de la Xina sobre la Covid-19?”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *