Francesc Català, en la memòria

El proper 7 de desembre hi haurà una manifestació a Brussel·les de suport al president legítim de la Generalitat de Catalunya i als consellers que l’acompanyen a l’exili per haver proclamat la República catalana. Serà una ocasió per recordar al patriota Francesc Català i Serra (1901-1928), membre d’Estat Català que hi va morir de malaltia arran de les penalitats viscudes després de la seva detenció pels Fets de Prats de Molló, l’empresonament a França i l’expulsió a Bèlgica. Encara és enterrat al cementiri d’Anderlecht malgrat que l’Ajuntament de Ripoll, la seva vila natal, va decidir al gener d’enguany iniciar els tràmits de la seva repatriació estroncats l’any 1934.

Bartomeu Mestre li va dedicar un llarg i documentat apunt al seu bloc el 16 d’agost de l’any passat titulat “De les tombes, què se n’ha fet ?” i també Jordi Miró, president actual d’Estat Català, va escriure un article al bloc de la formació el proppassat 11 de desembre amb el títol, “Francesc Català i Serra, patriota oblidat”.

La seva història personal il·lustra la continuïtat de la lluita per la independència de la nostra pàtria al llarg de les generacions de catalans que han resistit l’ocupació espanyola posterior al 1714. Hores d’ara que el president Puigdemont és a Brussel·les, com també hi va estar refugiat Francesc Macià fa noranta anys, és el moment d’honorar la memòria d’aqueix patriota oblidat i enfortir la nosra consciència com a poble que lluita per la llibertat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *