Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de juliol de 2020
1 comentari

25 de juliol: per la recomposició de l’independentisme

Aquix vespre s’ha fet pública la crida encapçalada pel president Carles Puigdemont a bastir una nova organització política a partir del vinent dia 25. He d’agrair als promotors que hagin pensat hi puc aportar alguna contribució efectiva i m’hagin inclós en la llista de convocants. Faig confiança a tothom que vulgui capgirar una dinàmica claudicant i de descomposició de la base social, ideològica i política de l’independentisme de l’endemà del 27 d’octubre del 2017 fins a l’actualitat. La primera condició per a la independència és la voluntat d’aconseguir-la, a partir d’aqueixa mentalitat es poden trobar les eines i els moments per fer-la factible i hores d’ara és aqueixa mateixa voluntat col·lectiva la que està en joc.

Cal recuperar l’actitud necessària per fer front a un conflicte entre el poder estatal francès i espanyol i el poble català organitzat per alliberar-se de la dominació econòmica i política que exerceixen en contra dels anhels i interessos de la majoria de la població sotmesa a la seva dependència. Es tracta d’un conflicte multidimensional en el qual els partits polítics només són una part dels actors. Les forces del treball i de la cultura; les entitats cïviques que les canalitzen; les associacions empresarials i cooperatives; són agents essencials del procés de reconstrucció social de la nació. Cal que el nou partit ho tingui en compte per no caure en les pràctiques sectàries i oportunistes que ens han afeblit com a moviment d’alliberament nacional.

L’únic requisit per integrar-se en el procés d’alliberamemt nacional és considerar-lo com a prioritat per davant de les opcions ideològiques a desenvolupar a posterioritat. Conservadors, liberal i progressistes de tota mena, evidentment democràtics, tenen la seva part de responsabilitat en aqueix moment històric. Així considerat, el nostre no és un país petit de quatre províncies, sinó una nació de dimensió europea abastant tota la diversitat dels Països catalans. Si el nou partit vol encetar una nova etapa ha d’actuar amb una visió integradora del conjunt de la comunitat nacional i la diàspora. L’acte de Perpinyà organitzat pel Consell Per la República al febrer passat no pot ser una anècdota sinó el primer pas d’aqueixa nova dinàmica nacional que potencia tots els seus components.

Post Scriptum, 25 de juliol del 2020.

Aqueix matí hem esmorzat plegats al casal de l’Argilaga una colla d’amics abans de seguir la sessió inaugural del congrés constituent de Junts per Catalunya. La majoria hem estat militants d’ERC en un moment o altre i hem anat deixant el partit més o menys per les mateixes raons: impostura en els plantejaments, sectarisme en les actituds i mediocritat en els dirigents. Assistim al naixement de Junts amb esperança continguda, predisposició a col·laborar-hi i idees per aportar.

Personalment, m’ha emocionat el compromís patriòtic de presos i exiliats, de figures de la millor CDC com Joan Vallvé, Josep Maria Cullel i Xavier Trias. Està per veure però el suport territorial i social provinent de l’actual PDECat, i el dels electes de Junts per Catalunya. L’acte d’avui estava manifestament destinat a convèncer i captar afiliats del PDECat, essent notòria l’absència de personalitats procedents de la Crida i altres col·lectius proclius a donar suport a la línia estratègica que representa Carles Puigdemont. El conseller Lluís Puig ha estat l’únic que ha fet esment als Països Catalans, una qüestió que hauria de ser essencial en la nova etapa que pot encetar l’independentisme. M’ha agradat la solidaritat amb uigurs, kurds, flamencs i corsos.

Post Scriptum, 2 de juliol del 2021.

Junts per Catalunya ha fet seguidisme d’ERC en l’operació d’estat (espanyol) per liquidar el procés independentista i retornar a l’estadi autonòmic, amb una actuació de Jordi Sànchez impròpia del projecte polític que aparenta voler dirigir.

Post Scriptum, 18 de juliol del 2022.

Dissortadament, el congrés de Junts per Catalunya d’aqueix darrer cap de setmana reitera les contradiccions que Vicent Partal assenyala a Vilaweb: “Junts però asseguts a la cadira. Hi ha una incongruència entre ser els més bel·licosos i clarividents amb l’engany de la taula de diàleg i, al mateix temps, no atrevir-se a trencar el govern que han format amb el partit del triler de la taula”.

 1. Una traducción al español del texto:

  DECLARACIÓN JUNTS PER CATALUNYA

  Juntos, por Cataluña

  La libertad individual es inseparable de la libertad colectiva. De hecho, la libertad es entera o no és. Todas las personas aspiran a vivir en libertad. Sin justicia social y una igualdad de oportunidades efectiva la libertad personal se convierte en inalcanzable. Hoy, todavía, las desigualdades sociales que en nuestro país ahogan la libertad de tantas vidas nos obligan a orientar los esfuerzos colectivos para garantizar cuanto antes un progreso económico socialmente inclusivo y ambientalmente sostenible. Para eso necesitamos las mejores herramientas al servicio del bienestar de todos, sin exclusions.

  Todos los pueblos tienen derecho a la libertad. Todas las naciones tienen derecho a la autodeterminación. Cataluña no es una excepción. Debemos tener muy presente el compromiso del 1 de octubre si queremos culminar con éxito el proceso de independencia iniciado hace poco más de una década con las consultas ciudadanas. Sabemos que será posible si proyectos como el que hoy lidera el president Puigdemont obtienen la confiança mayoritaria en las urnas.

  Por defender la libertad en su plenitud, y con voluntad de superar flaquezas y debilidades fruto de la represión y también incorporando los aprendizajes adquiridos en los últimos años, las persona abajo firmantes asumimos la responsabilidad de impulsar la constitución en forma de partido del espacio político que desde diciembre de 2017 se ha articulado alrededor de Juntos por Catalunya.

  Es la hora de la generosidad y la responsabilidad, el momento de abandonar tensiones estériles y mirades demasiado a menudo egocéntricas y enfocadas al pequeño espacio de cada uno. Hay que salir nuevamente de la zona de confort si lo que queremos no es perder todo lo que estos últimos 10 años hemos sido capaces de ganar. Apostamos por dejar de lado tensiones, ruidos y desorientación. Nos conjuramos a fijar rumbo a través de la ordenación de el espacio político. El trayecto hecho y los triunfos conseguidos en la última década con la independencia como horizonte han sido muchos. Nunca habíamos dispuesto de los activos que hoy disponemos para ganar el ejercicio efectivo de la autodeterminación. La independència es viable e inevitable; el proceso no tiene marcha atrás. De lo que se trata es de seguir acelerando el proceso.

  Aspiramos a gobernar nuestras instituciones desde el compromiso del logro democrático de la independència de Cataluña. Por ello vamos a reunir la corriente central del catalanismo -hoy mayoritariamente independentista- con la articulación de una agenda social, económica y modernizadora de un país pequeño en dimensiones pero grande en aspiraciones.

  Nos comprometemos a trabajar incansablemente para que Cataluña ocupe el lugar que le corresponde entre las nacions libres del mundo y ejerza solidariamente su soberanía para formar parte activa de los païses comprometidos en la búsqueda de las soluciones que nos exigen los grandes retos actuales y futuros de la humanidad y el planeta. Una Cataluña profundamente comprometida con el proyecto de una Europa de derechos y libertades, con una Unión Europa que los garantice de manera efectiva.

  Por todo ello vamos a convertir este partido en el instrumento más útil y eficaz al servicio de estos objetivos y para todas las persones.

  Interpelamos a las personas que creen que el Estado español no tiene ninguna voluntad de reformarse ni siquiera de transformarse en una democracia y una economía socialmente responsable y de prestigio en el mundo, a sumarse a este projecte.

  Nos dirigimos también con voluntad de suma a miles de mujeres y hombres que con su voto hicieron posible el 1 de octubre y también aquellas que en elecciones posteriores dieron su confianza tanto a los votantes de Juntos por Cataluña como los que no nos han votado pero con los que compartimos el mismo objetivo para nuestro país.

  Y, por último, invitamos muy especialmente a participar del nacimiento del nuevo partido a todas las personas que han resultado ser los cargos electos que desde el 21D hasta las últimas elecciones del otoño de 2019 y han asumido su representatividad a partir de la confianza que la ciudadanía nos otorgó en las urnas.

  Juntos haremos un partido útil para definir e impulsar las estrategias sociales, económicas y políticas que nos deben permitir alcanzar la república de mujeres y hombres libres, en una Cataluña nacionalmente sobirana y socialmente justa.

  Un partido entendido como un instrumento de construcción y también de confrontación y lucha. Dos actitudes imprescindibles para garantizar, por un lado, una buena acción de gobierno y, por otro, la conquista de espacios de libertades nacionales y colectivas. Proponemos un partido como espacio de encuentro entre personas que queremos impulsar democrática y eficazmente desde las instituciones la transformació social y política de nuestro país.

  Nuestra apuesta es la de construir un partido radicalmente democrático donde las personas associadas militants tengamos la última palabra en la toma de las decisiones más relevantes. Un partido comprometido en la lucha contra la corrupción y las malas praxis administrativas.

  Un partido nuevo, nacido de la suma de personas, con todo el capital cultural y bagaje del soberano

  La sociedad catalana necesita que las mejores personas y las más preparadas asuman responsabilidades públicas para ayudar a salir con éxito de la crisis social y económica que hoy nos golpea.

  La nación catalana nos reclama al conjunto del país seguir incansablemente el trayecto hacia la independència para ganar el curso de la historia. Sólo la defensa de las causas que nunca se abandonan son las que se acaban ganando.

  Te esperamos el próximo 25 de julio para participar activamente, desde el primer momento, en el nacimiento de este nuevo partit.

  ¡Nosotros estaremos allí!

  Juntos, ganaremos

  Carles Puigdemont · Jordi Sànchez · Jordi Turull · Antoni Comín · Josep Rull · Joaquim Forn · Lluís Puig ·Marta Madrenas · Marina Geli · Gemma Geis · Elsa Artadi · Meritxell Budó · Teresa Pallarès · Violant Cervera· Anna Geli · Josefina Lladós · Mònica Sales · Irene Negre · Aurora Madaula · Montse Morante · Xavier Pallarès· Josep Ma Forné · Jordi Sendra · Josep Costa · Àngels Cabassés · Carles Valls · Pep Andreu · Anna Feliu · Jordi Fàbrega · Damià Calvet · Jaume Domingo · Enric Mir · Anna Erra · Toni Morral · Miriam Nogueras · LluísGuinó · Joan Oliveras · Dolors Ferrer · Carmela Fortuny · Isidre Sierra · Rosa Perelló · Eusebi Campdepadrós · Jaume Renyer · Ferran Pujol · Glòria Planas · Ignasi Genovès · Ferran Mascarell · Pilar Calvo · Joaquim Jubert· Ricard Domingo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!