Prendre la paraula

jordimartifont

1 de novembre de 2007
0 comentaris

Infectació: ‘Què té aquesta terra nostra?’, de Caterina Sánchez Sansó

Del text del Busqueta, de Ponent i bona gent, al de la Caterina, de Llevant, també bona gent, és clar, i sempre endavant. Ella és de l’STEI-i i el seu text arriba molt més enllà, de quan a les Illes l’ecologisme es va infectar de la no-son per esdevenir combatiu i lúcid

Infectació: Què té aquesta terra nostra?

 

Caterina Sánchez Sansó, mestra i membre de l?STEI-i

 

El 7 de juliol de 1977, tot just fa 30 anys, començà la història del moviment ecologista a Mallorca quan uns centenars de joves ocuparen pacíficament sa Dragonera i crearen, sense saber-ho, la força social més important de les Illes Balears.

La promotora Pamesa havia comprat l’illa als seus propietaris el 1974 i, per mitjans poc ortodoxos, havia obtingut permís per a construir-hi una urbanització de luxe, un casino, un port esportiu i, fins i tot un heliport… per tal d’encabir-hi 4.000 habitants!!!

L’octubre de 1979 se celebrà a Palma la primera gran manifestació en defensa de la natura, que amb el lema "Salvem sa Dragonera" reuní milers de persones; fou la primera acció popular del moviment ecologista de les Illes.

El 1984, després d’un llarg procés judicial, es decretà la prohibició d’urbanitzar-la. El 1988, el Consell de Mallorca comprà l’illa i els illots que conformen l’arxipèlag a la promotora i el 1994 passà a ser parc natural.

Però, Pamesa, en vendre-la a les institucions, cobrà indemnitzacions, féu negoci fàcil, i, mai sabrem si aquestes eren les intencions reals de l’empresa des de l’inici.

Fets com aquest els seguim patint després de 30 anys.

I nosaltres,  protestam, i, o perdem i ho perdem tot, o, si guanyam, la història es repeteix: sucoses quantitats de diners per indemnitzar a quatre que ho maneguen tot i les administracions que ocupen, compren o expropien el territori de totes. L’única certesa que tenim és la de veure com s’ estén aquesta taca d’oli, que avança i ens ofega i, que si cal, en nom del progrés, ens asfaltaran fins l’alè i les celles.

Facem cas del que n’Emili Darder deia l’any 1917: ?…Hem de despertar del nostre somni i abandonar la nostra calma; hem de desposseir-nos del nostre personalisme i posseir-nos d?humanisme; agrupar-nos…?

Ens cal deixondir, despertau els que estau adormits, totes i cada una de nosaltres som necessàries, no hi pot mancar ningú, tenim el dret i el deure de participar de forma activa en la gestió de la vida pública.

Les lluites de fa 30 anys són les mateixes lluites d?ara, Mallorca és tan petita com ho era abans. No ens podem permetre l?abandonament i la renúncia en la lluita contra la situació de depredació de recursos i de territori que patim.

Recordem que indrets com sa Dragonera, es Trenc o Cabrera s’han protegit gràcies a mobilitzacions de la societat civil.

Actualment, des de la Plataforma Salvem Mallorca, que aglutina les distintes lluites i propugna una defensa conjunta del territori de Mallorca, suma de totes les plataformes civils que han sorgit des de tots i cada un dels indrets d’aquesta terra tan malmenada, territori limitat pel fet de ser el que és, una illa, no ens aturarem, reprendrem l’alè, sumarem i seguirem la lluita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!