12 de gener de 2008
0 comentaris

Em sembla que riurem (II). Himne no-nacionalista.

És ben curiós que els espanyols se sentin més no-nacionalistes i fins i tot més antinacionalistes quant més encensament proclamen, reivindiquen o defensen les glòries i la unitat d’Espanya i la universalitat de la llengua espanyola. Y quant més antinacionalistes es consideren, més els molesta qualsevol veleïtat de plantejament plural i plurinacional d’Espanya, i més s’oposen a qualsevol descentralització del poder polític.

I és que, per a ells, hi ha dues maneres de sentir la identificació nacional. Es pot ser "normal" és a dir, espanyol i punt, o bé "polititzar"  i complicar deliberadament la vida dels compatriotes quan es decideix, per exemple,  voler parlar i viure en una altra llengua o bé identificar-se amb una altra selecció esportiva. Per a un espanyol, les llengua o la selecció catalanes són espanyolíssimes, pertanyen a espanya i no a una realitat diferent, i, contradictòriament, quant més bons espanyols volen ser, més menyspreen i fins odien aquestes teòriques variants de l’espanyolitat.

Quan es reivindiquen les seleccions catalanes o basques, o quan alguna de les federacions territoriales demana permís(?) a la Federación Nacional corresponent per a jugar un partit de costellada, es multipliquen les acusacions de polititzar l’esport, de contaminar l’àmbit esportiu amb nacionalismes injustificables. I quan neguen el permís per a disputar fins i tot un partit intranscendent, com de solters contra casats, les raons de la negativa no són polítiques. De fet, pràcticament ni es molesten a donar raons més enllà de que poden prohibir-ho.

I ara  resulta que un dels impulsors d’una lletra per a l’Himno Nacional, és el Comité Olímpico Nacional, que troba que és llàstima que els atletes i esportistes espanyols no puguin cantar una lletra quan pugen a un podi o comença una competició i sona la Marcha Real. I això no és ni nacionalista, ni polític. És, simplement "lo normal". 

Veiem què en pensa l’editorialista de l’ABC, diari no-nacionalista de solvència contrastada:

Es un texto que, como el de todo himno nacional, contiene una exaltación patriótica de España. Y así ha de ser. No hay himnos con letras neutrales ni con mensajes vacíos, aunque esta sea una manifestación de esa corrección política que parece obligada a devaluar los rasgos de las grandes naciones, no así las ficciones históricas de los nacionalismos locales. Todos los himnos, de una u otra manera, resumen la identidad de cada nación, incorporan visiones épicas del pueblo o la patria y glosan sus símbolos permanentes y fundacionales. La letra elegida por el jurado -de entre 1.400 textos remitidos al COE- no incurre en un ningún exceso folclórico, pero no huye tampoco de adecuarse a la finalidad patriótica y simbólica de todo himno, uniendo el enaltecimiento de España a valores que todos los ciudadanos comparten, como la libertad, la justicia y la democracia. Hay que dar por seguro que esta letra no gustará a quienes, en ningún caso, habrían mostrado su conformidad con un texto que, aun cuando no sea oficial, está destinado a reforzar el sentimiento nacional español. Los nacionalistas ya han acreditado que lo suyo no es España, ni la constitucional de 1978, ni la histórica. Por tanto, ni esta letra ni ninguna iniciativa que tenga que ver con los símbolos de la nación española debe quedar condicionada al visto bueno de grupos nacionalistas cuyo relación con la idea de España se basa en la deslealtad y en la negación de elementos comunes entre todos los pueblos que la integran. Otro tanto sucede con la extrema izquierda -y a veces no tan extrema- republicana, retratada en la reacción absurda de Gaspar Llamazares, osado hasta el extremo de calificar como «rancio» -lo dice quien representa a una izquierda residual y fosilizada- el texto seleccionado. Más preocupantes son algunas críticas procedentes del PSOE, que desgraciadamente ratifican los problemas de concepto que tiene buena parte de su clase dirigente con la idea nacional de España.
 

Crec que ni calen comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!