A parer meu, un vi no és res si no el maridem amb un menjar o un plat. En aquest curs que impartiré pròximament a l´Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) establirem les bases dle maridatge i ens endinsarem en la història i la cultura del vi i altres begudes.
Jaume Fàbrega/CULTURA DEL VI I MARIDATGE GASTRONÒMIC
Història del vi
El vi en els nostres dies
Orígens de la vinya i de la cultura del vi
El vi, entre l´exaltació i la vinofòbia (judaisme, cristianisme, islam)
L´expansió de la vinya i el vi. Els ibers: de la cervesa al vi
Com era el vi de Grècia i Roma?.Com es bevia?
El vi a l´Edat Mitjana. L´aportació catalana: Francesc Eiximenis, Mestre Robert, Arnau de Vilanova
El vi al temps modern: l´expansió cap a Amèrica
La crisi de la fil.loxera i els nous models de vinificació
La cultura i la gastronomia del vi, de la cuina tradicional a l´alta cuina.
Nous models de consum i degustació, d’ Europa a Amèrica
El vi com a moda i fenòmen mediàtic
Vi i literatura, art, música, cinema, disseny.
Gastronomia i maridatge del vi
Bases del maridatge i definicions
-Psicoenologia: vi i moment, estat d’ ànim, edat, gust personal. .
-El vi modifica el gust del plat, i viceversa.
-Sinestèsia: degustació, vi, poesia, música
-Altres cuines: menjar xinès, japonès, mexicà, àrab
–Àpats històrics, temàtics (romans, grecs, medievals…)
-Cuina de fusió, cuina d’ autor.
-Fast food:hotdogs
-Costums: dolços a l´aperitiu francès
-Tapes, montaditos, gildes, pintxos, mezze
-Menú degustació: vi per copes
-El criteri del color
–Enemics del vi i ingredients incompatibles o difícils
–Característiques del vi i plats
-Temperatura de servei i acompanyaments: harmonia o contrast
-Sortir de les idees adquirides sobre les associacions: blancs, rosats, negres, escumosos, licorosos, novells, joves, vells.
-Jerarquització i seqüència del servei
-ALTRES BEGUDES
-aiguardents, aquavit, vodka; aiguardent d’ arròs, sake
-vins licorosos
-aigua: amb gas, vi negre potent.
-te; cafè, cafè amb llet
-llet, cola, refrescos
-vi amb gel, amb gasosa
-CUINAR AMB VI I CAVA
-Maceracions, marinades, civets
-Salses, bases, fons
– Saltats, guisats, fregits
-Coccions amb vi
-Cal servir el vi amb que`s’ ha cuinat?
-MARIDATGE A PARTIR DEL PRODUCTE
– PRODUCTES, PLATS I SALSES : APTITUD I MARIDATGE AMB UN VI
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Hola jaume
Fa poc que hem creat un directori de blocs del Països catalans a on tenin l’bjectiu d’aplegar-hi l amajor part dels blocs que es fan des de les nostres contrads, escrits total o parcialment en català.
Al Pla de l’Estany en tenim molts pocs donats d’alta i és per això que al veure que el teu blocc és d’aquesta comarca que et volem convidar a donar-t’hi d’alta. Ho pots fer des d’aquesta adreça, http://cercabloc.cat/insertar_bloc.php.
Tot i esperant comptar-te dintre de poc entre els més de 830 blocs inscrits i amb el desig de que puguis escampar la nostra iniciativa entre d’altres companys.
Salut i €
—
Eduard Díaz i Puig
http://www.edp.cat
http://www.cercabloc.cat