BONA VIDA

Jaume Fàbrega

6 de novembre de 2008
1 comentari

VINS: CUINA I MARIDATGE

A parer meu, un vi no és res si no el maridem amb un menjar o un plat. En aquest curs que impartiré pròximament a l´Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) establirem les bases dle maridatge i ens endinsarem en la història i la cultura del vi i altres begudes.

 

Jaume Fàbrega/CULTURA DEL VI I MARIDATGE GASTRONÒMIC

 

Història del vi

El vi en els nostres dies

Orígens de la vinya i de la cultura del vi

El vi, entre l´exaltació i la vinofòbia (judaisme, cristianisme, islam)

L´expansió de la vinya i el vi. Els ibers: de la cervesa al vi

Com era el vi de Grècia i Roma?.Com es bevia?

El vi a l´Edat Mitjana. L´aportació catalana: Francesc Eiximenis, Mestre Robert, Arnau de Vilanova

El vi al temps modern: l´expansió cap a Amèrica

La crisi de la fil.loxera i els nous models de vinificació

La cultura i la gastronomia del vi, de la cuina tradicional a l´alta cuina.

Nous models de consum i degustació, d’ Europa a Amèrica

El vi com a moda i fenòmen mediàtic

Vi i literatura, art, música, cinema, disseny.

 

Gastronomia i maridatge del vi

Bases del maridatge i definicions

-Psicoenologia: vi i moment, estat d’ ànim, edat, gust personal. .

-El vi modifica el gust del plat, i viceversa.

-Sinestèsia: degustació, vi,  poesia, música

-Altres cuines: menjar xinès,  japonès, mexicà, àrab

Àpats històrics, temàtics (romans, grecs, medievals…)

-Cuina de fusió, cuina d’ autor.

-Fast food:hotdogs

-Costums: dolços a l´aperitiu francès

-Tapes, montaditos, gildes, pintxos, mezze

-Menú degustació: vi per copes

-El criteri del color

Enemics del vi i ingredients incompatibles o difícils

Característiques del vi i plats

-Temperatura de servei i acompanyaments: harmonia o contrast

-Sortir de les idees adquirides sobre les associacions: blancs, rosats, negres, escumosos, licorosos, novells, joves, vells.

-Jerarquització i seqüència del servei

-ALTRES BEGUDES

-aiguardents, aquavit, vodka; aiguardent d’ arròs, sake

-vins licorosos

-aigua: amb gas, vi negre potent.

-te; cafè, cafè amb llet

-llet, cola, refrescos

-vi amb gel, amb gasosa

-CUINAR AMB VI I CAVA

-Maceracions, marinades, civets

-Salses, bases, fons

– Saltats, guisats, fregits

-Coccions amb vi

-Cal servir el vi amb que`s’ ha cuinat?

-MARIDATGE A PARTIR DEL PRODUCTE

– PRODUCTES, PLATS I SALSES : APTITUD I MARIDATGE AMB UN VI

  1. Hola jaume

     Fa poc que hem creat un directori de blocs del Països catalans a on tenin l’bjectiu d’aplegar-hi l amajor part dels blocs que es fan des de les nostres contrads, escrits total o parcialment en català.
    Al Pla de l’Estany en tenim molts pocs donats d’alta i és per això que al veure que el teu blocc és d’aquesta comarca que et volem convidar a donar-t’hi d’alta. Ho pots fer des d’aquesta adreça, http://cercabloc.cat/insertar_bloc.php.
    Tot i esperant comptar-te dintre de poc entre els més de 830 blocs inscrits i amb el desig de que puguis escampar la nostra iniciativa entre d’altres companys.
    Salut i €


    Eduard Díaz i Puig
    http://www.edp.cat
    http://www.cercabloc.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!