BONA VIDA

Jaume Fàbrega

12 de febrer de 2009
0 comentaris

VINS CRUS I XAMPANYS CREMANTS

Ni són crus, ni cremen…què volen dir aquestes expressions, ta utilitzades en el món del vi?

 

 

CRUS CREMANTS

Cru i grand cru, en francès, designen un vi crescut o criat (que és el que vol dir cru en francès; per tant, no té res aveuure amb un vi poc cuit!) en un terroir o terreny particular. A la regió de Bordeus designa, de forma precisa, el vi produït en un chateau (castell; en occità castèl), al qual se li atribueix una qualitat superior.

Gran cru, abans in terme força lax (splicava a qualsevol AOC-DO- , però a partir d’ un decret hexagonal (és a dir, pertanyent a l´estat francès) del 1964, només pot designar certs vins com els de Chablis, Saint-Émilion, Alsàcia i Banyuls (a la Catalunya Nord). Els crus o crescuts també es classifiquen en premier cru (vins d’ AOC molt controlats) i cru classé (vins crescuts reconeguts per l Institut Nacional de les Denominacions d’ Origen).

Malgrat tota aquesta reglamentació, aparentment tan estricta, és ben sabut que els país dels crus, Gascunya(Bordelès)  va saltar fa uns anys als noticiaris amb la revelació escandalosa del fet que s’ hi feien servir vins d’ altres procedències, entre elles Algèria.

A l`Hexàgon francès aquestes denominacions es protegeixen gelosament (com en els cas dels Champagne i cava o altres vins escumosos), i així es va escaure amb la pretensió dels viticultors alemanys d’ establir per alguns dels seus vins la denominació Gran cru, que va ser impugnada pels productors francesos.

Actualment també el Parlament europeu de Brussel.les pot intervenir en aquesta mena de litigis, com ho va fer amb al denominació crémant, que s’ aplica a un Champagne que té menys bombolles que l´habitual- és a dir, que té un “rosari” més feble que el corrent- tot formant una mena de crème (nata)  al capdamunt de la copa. Ho podem traduir per “cremós”. El terme es pot aplicar, no obstant a d’ altres vins escumosos, com els d’ Alsàcia (territori alemany sota ocupació francesa), els de la regió de Cognac, de la Borgonya, de la del Loira i fins i tot (pel que fa al concepte) als caves del Penedès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!