BONA VIDA

Jaume Fàbrega

18 d'abril de 2010
0 comentaris

UNA PICADA, UN PESTO…

SABÍEU QUE PIESTO (PARAULA ITALIANA, DE LA LIGÚRIA, QUE HA PASSAT A L´OCCITÀ) VOL DIR PICADA?….hi ha moltes picades

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:10.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;
mso-fareast-language:CA;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Calibri;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:36.0pt 80.7pt 155.8pt 80.7pt;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:155.8pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

PICADA

Una de les
quatre grans bases de la cuina catalana, que també es troba a València i les Balears.

Ingredients

1 gra d’all

50 g
d’ametlles torrades o altres fruites seques al gust (pinyons, avellanes)

1 llesqueta
de pa (uns 20 g)

sal

Elaboració

Fregiu o
torreu la llesqueta de pa.

En un morter
comenceu a picar l’all amb un pols de sal; hi afegiu les ametlles , el pa  ho reduïu a una pomada.

Per afegir
la picada al plat que esteu cuinant, cal deixatar-la amb una mica del suc de
cocció, brou, aigua o vi.

La tireu a
la cassola , sacsegeu una mica perquè es barregi amb la resta d’ingredients i traieu-ho
del foc al cap d’uns 10 o 15 minuts.

Notes

Meravellosa
base que lliga i aromatitza els sucs de cocció, i que substitueix, amb evidents
avantatges, la nata.

Pot portar
unes gotes d’ oli o d aigua, galetes ( maria,borrego, carquinyoli, ametllat…),
així com 3 cullerades de vi ranci , xocolata amargant, safrà, pebre…

També s’ hi
pot posar, per espessir, un rovell d’ ou dur o, si és per a carn, fetge de
pollastre o de conill sofregits;si és per peix s’hi posa fetge de rap, de moll,
ovades de marisc.

Hi ha qui
prescindeix del julivert, o que s’ estima més picar-lo a ganivet (o amb unes
tisores).

Igualment és
molt corrent una simple picada d’ all i julivert, que es posa als arrossos,
peixos, guisats de carn, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!