BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 de setembre de 2009
3 comentaris

REGALS D’ ITÀLIA. PASTA, CAFÈ I GRAPPA

Josep Pla,  que, com a persona culta era un gran italianòfil, fins i tot a  taula. Quan algun cop l´havia visitat  a la casa d’ un amic seu de Castellfollit de la Roca, sempre menjava spaghetti amb Parmiggiano-Reggiano-. Va escriure que la pasta era el millor regal que Itàlia havia fet al món…jo hi afegiria, amb el seu permís, el cafè espresso i la grappa. Deixem el risotto i la pizza per una altra ocasió. Salvant, és clar, l´art i l´arquitectura, la música, el teatre o l’opera!

UN GOT DE GRAPPA, PER COMPARTIR L´AMISTAT

 

Itàlia, a taula, ha fet tres grans regals al món: la pasta, el cafè i la grappa.

 

La grappa i els seus diversos parent alcohòlics, és un aiguardent blanc d’ alta graduació (generalment de 38 a 50ª, o més, que és clar, o agrada molt o desplau. El corrent és beure una grappa en companyia, fent sobretaula després d’un bon menjar.

Els catalanets més o menys aficionats a la cuina, es poden dividir entre els que beuen “orujo” i els que beuen grappa. Els uns amarats de cultura europea, i sobretot italiana- per a mi, la segona, sinó la primera pàtria, si més no gastronòmica. Itàlia potser és  el país que fa fet més bons regal palatals al món ,de de la pasta- com va escriure Josep Pla- fins al cafè (què faríem sense un espresso o un ristretto?). Esl altres, involuntàriament, presoners de l’ esanyolitzacio, ja que l’ aiguardent gallec ens arriba hispanitzat sota el nom d’ “orujo”. No hi ha colro: és com comparar la Pantoja amb el Paolo Conte! En ambdós casos es tracta d’ un producte similar. Aquest aiguardent és el resultat de destil.lar les restes del premsatge del raïm (pellofes, granes, etc.) per elaborar el vi, dites en italià vinaccia, brisa o raps en català, marc en francès, oruxo en gallec, orujo en espanyol,  bagaço en portuguès, etc. Aquests noms, doncs, solen donar nom a la beguda: aiguardent de brisa- tal com es deia en català, aguardente (de oruxo), a Galícia, orujo, a Espanya (particularment a Cantàbria), marc a França, bagaceira a Portugal, etc. En català, per influència del francès, d’ aquest aiguardent ara  en diem “marc” (marc de cava i altres).

La grappa és un termòmetre català de de l´espanyolització imposada? Segurament que sí. Fa uns anys, quan anàvem als bons restaurants, per acabar l’ àpat de forma plaent, molts demanàvem una copa de grappa. L´única cosa de la qual ens havíem de preocupar, és que ens la servissin a temperatura natural. Un aiguardent d’ aquesta qualitat excelsa es pot beure així, i hi a vegades ens n’ havíem de privar perquè tenien l- ampolla a la nevera congelador (he vist de tot) cosa només admissible am aiguardents de mala qualitat, o desproveïts de l´essencial finezza del producte italià. Ara, en molts casos, ni això. Jo penso que un restaurant amb un mínim de categoria, ha de tenir grappa: fins i tot n’ hi ha (com el Mimolet, de Girona), que tenen una de les meves grappe preferides, la de moscato del Piemonte, amb un  mòrbid i persistent reragust de raïm moscatell. Ara bé, per una grappa extremament seca- i les millors d’ Itàlia, les de Bassano, on hi viu el meu amic Vannuccio Zanella– un gran promotor cultural- amb el qual compartim afició i informació. El meu amic, justament, viu- en ple Vènet- a l’indret anomenat, justament, Bassano del Grappa, en ple cor de l’ Itàlia nòrdica, refinada i culta.

 

Alla tua salute, caro amico Vanuccio!

 

Grapppe que podem trobar

-Poli (Bassano)

-Sibona (grappa di moscato dle Piemmnote)

-Nardini

-Nonino

-Berta

-Brotto

-Bepi

-Tolosini

Dieu-me la vostra preferida!

Totes excel.lents Se’n troben envellides o de vins varietals, o més aromatitzades (ruda,mel, etc.)

 

Tot i que és una DO protegida, se’n fabrica al Argentina i l Uruguai, per la presència d’ emigrants italians.

 

Com prendre la grappa

Se sol servir a temperatura ambient (o una mica refrigerada), amb un got petit. A Itàlia és molt corrent beure-la com a aperitiu (digestiu).

En demanar-la al restaurant podem dir, parafrasejat James Bond, “freda, no gelada”!

 

Cafè i grappa

Un maridatge perfecte

-Corretto: és com el cigaló italià

-Amazza caffè (literalment, “mata cafè”)

-Resentin (al Vènet) Paraula en el parlar venecià..

Consisteix a afegir a la tassa de cafè just acabada de beure, un rajolí (al gust de cadascú) de grappa. Jo ho bec sense sucre. És subtil com un quadre de Carpaccio, no debades la “Serenissima” és un dels cims de la cultura, també gastronòmica.

 

Zones

Vènet, Bassano, el Friul (amb llengua pròpia), el Piemont, et. (nod d’ Itàlia)

 

Història

La llegenda diu que l´origen dels destil.lats és Egipte- si de cs a trvés dels àrabs, que desti.laven per a fins medicinals. L´Escola de Salerno recull aquest saviesa, i, encara més, el català Arnau de Vilanova (s. XIII), metge i dietista de la cort reial catalana (quan Catalunya era una nació independent lliure de la fèrula d’ Espanya) i dels papes,que en  redacta un manual.

  1. si, m´agrada molt la grappa pero noi , el marc de cava molt mes
    m´agrada el qeu dius de :

     

    Cafè i grappa

    Un maridatge perfecte

    -Corretto: és com el cigaló italià

    -Amazza caffè (literalment, “mata cafè”)

    -Resentin (al Vènet) Paraula en el parlar venecià..

    Consisteix a afegir a la tassa de cafè just acabada de beure, un rajolí (al gust de cadascú) de grappa.

  2. sobre la de moscato, millor si és monovitigno (d’un sol tipus de raïm), n’hi ha de toscanes de Chianti que també són molt bones, més lleugeretes.

  3. Louis Vuitton handbags has established its place on the world fashion map over the last few decades as a leading designer brand of the fashion business. For girls, Louis Vuitton … My favorite part of the Louis Vuitton handbag is the beautiful lilac color of the lv bags. It’s would be perfect for the upcoming Summer 2009 handbag season. With Louis Vuitton replica, we’ll make people’s dream of … We use superior leather Louis Vuitton speedy ,superb Technology,and Louis Vuitton handbag classical design.Make Almost perfect … LOUIS VUITTON From his sober suits to beautifully Louis Vuitton Bags cut jackets to … Vuitton shoes are great for casual wear, a perfect accent to jeans, khakis and shorts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!