BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 d'agost de 2007
1 comentari

Pastisseria/FLAÓ D’ EIVISSA

Coneixeu el flaó d’ Eivissa , una exquisida i superba recepta medieval?

FLAÓ D’ EIVISSA
Els flaons i flaones (mot català i occità de la mateixa arrel que "flam", paraula d’ origen germànic) constitueixen uns dolços molt antics, que es fan arreu dels Països Catalans (de l’ Empordà als Ports de Morella, passant per Menorca). Els trobem al País Valencià (Morella), a l’Empordà, a Occitània, a Xipre (on, segurament, hi va sr dut pels catalans) normalment en forma de pastisset farcit. Però també es fa en forma de coca o tarta, com el d’ Éivissa o el de Còrsega (fiadone). L’originalitat del flaó d’ Eivissa és la presència de la menta o herba-sana.
Ingredients
1 kg de farina
400 g de llard
50 g de llevat de forner (aproximadament)
Farciment:1/2 de formatge tendre de Maó mitja sal o fat, ratllat
2 o 3 ous
Elaboració
Feu una pasta espessa, que no s’ escampi, deixeu-la reposar.
Agafeu unes boletes de pasta i aplaneu-les damunt farina;hi col.loqueu una cullerada de farciment; hi col.loqueu l’ altra làmina, marcada amb un motlle especial, o amb un ganivet o tallapastes en forma d’ una flor o estrelleta; aquests talls coincidiran damunt de la bola del farcit. Aplaneu-ho, sobretot de les vores, retallant-ho amb el tallapastes o emprant un motlle ( o, com diu Mestre Robert, al segle XV, unes "forques" -forquilla- o pinces).Feu-ho coure al forn,ja calent, a temperatura mitjana o baixa durant uns 25 minuts o una mitja hora. El farcit  s’ estufa, s’ obre i la pasta surt una mica a fora.
Notes
Hi ha qui lliga el farciment amb una cullerada de farina, o hi afegeix ous, mantega, un raig d’ oli, etc. Una bona proporció són 400 g de formatge, 2 ous, una cullerada de farina, una d’ oli i la farina que admeti. Opcionalment, podeu batre les clares a punt de neu.
El fiadone cors es fa  amb ½ kg de brocciu (brossat o mató), 4 ous, una pela de llimona ratllada i un gotet d’ aiguardent.

  1. Es bonissim i encara molt viu a l ‘illa. Jo m’ en faig portar sempre que puc i al meu retaurant de Girona n hem tingut alguna vegada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!