BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 d'abril de 2009
1 comentari

NORD I SUD: VINS DE SOL I VINS D’ 0MBRA

Temes com el domini del mercat dels vins, les dades de l´etiquetatge, ens haurien de fer reflexionar. I la llengua!. FIns que el català no sigui oficial, Espanya no permetrà mai l´etiquetatge en català (i a mes en anglès).

VINS DEL NORD, VINS DEL SUD

En la nomenclatura francesa hi ha uns termes de regust colonial- Sud, Midi, etc.-, ja que parteixen del fet que la referència és el Nord (la França estricta). En el cas dels vins, es fa servir la terminologia “vins del sol”, que es refereix, es clar, a les contrades asssolellades, o sigui, les mediterrànies, enfront d’ un nord o un atlàntic francès (Bordeus, Borgonya, etc.) que ha de compensar la falta d’ insolació amb trucs diversos (xaptalització o afegit de sucres, additius diversos,fustatges, etc.). Altrament, la Comunitat de Brussel.les, dant la pressió del vinaters francesos, admet una legislació que els és clarament favorable i, per tant, sol discriminar el sud, com passa també en altres àrees més generals, de l´agricultura als serveis.

És evident, doncs, que l´etiquetatge dels vins és incomplet: hi hauria de constar- com ja es fa en algun país- tots els additius afegits al vi, els procediments mecànics o químics emprats en la vinificació, etc. Igualment a com hi ha un làbel o distinció que s’ atorga a vins especials (ecològics, kasher), potser fóra convenient que n’ hi hagués un altre que distingís els vins elaborats sense artificis. A Catalunya, els pagesos de Calonge i Vall-llobrega (Baix Empordà) ha sol.licitat a l Generalitat aquest reconeixement- amb el nom de “vi de pagès”-, però de moment no han obtingut resposta, tot i que són ja pràcticament l únic exponent d’ una tradició mil.lenària pel que fa a l´elaboració i la comercialització, al propi mas.

 

  1. Hola !

    Disculpin, sé que no és ben bé el lloc però fa temps que m’ho pregunto i no sé on fer-ho ni qui em pot ajudar.

    Sembla ser que à l’Antiga Roma (i Grècia, no?) ja es fèia malvasia i vi. M’han dit que no devia de ser molt bo, o potser era molt fort, perquè sempre el barrejàven amb altres coses. Però noslatres també li afegim de vegades aigua amb gas (o inclus coca-cola), a França hi fiquen aigua, etc. Parlant de França, també si ells diuen que són els “pares” del vi serà que han innovat alguna cosa respecte als mètodes de l’època clássica, quines són? Com era el vi de les bacanals romanes?

    Gràcies i gràcies per l’article. Quan hom parla de voler incorporar el català com llengua oficial a Europa només pensem en la paperassa burocràtica i no en les conseqúències directes que afecten la nostra economia i la nostra cultura. Haurem de recomanar als polítics que llegeixin aquest bloc. 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!