En el vi hi ha les podridures plebees i les podidures nobles.
PODRIDURES
Tant en català com en francès, podridura (o floridura, en català) designa una malaltia de la vinya (i dels humans, ja que en la nostra llengua, “podrit” vol dir sifilític). La més grans “podridura” històrica ha esta al fil.loxera, que va causar una autèntica hecatombe arreu (tot i que hi ha contrades o ceps que sembla que no ven varen ser afectats, com alguns de Xile o els anomenats “ de “vi de bruixes” del Baix Empordà). Altres podridures molt perjudicials, són molt pròpies dels climes més plujosos i freds- com els de França-, són la verda, la grisa, la blanc,a la negra, la de l´arrel…I la “noble”, que és el mot màgic inventat a l’ hexàgon francès per distingir un raïm malalt però que dóna un vi especial i apreciat, amb un alt contingut en sucre; aquesta denominació s’ añlica a vins d’ altres països (Sauternas, Tokay, vins del Rin i el Mosel.la…).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!